Last news in Fakti

5 Август, 2022 18:50 896 5

Израел е нанесъл удар по Газа, има пострадали

  • израел-
  • газа-
  • палестина-
  • ислямски джихад-
  • западен бряг-
  • експлозия

Експлозия беше чута в град Газа, а от седмия етаж на висока сграда започна да се издига дим

Израел е нанесъл удар по Газа, има пострадали - 1
Снимка: Shutterstock

Израел съобщи, че е нанесъл удар по Газа и обяви специална ситуация на вътрешния фронт след дни на напрежение, последвали след ареста на високопоставен палестински активист в окупирания Западен бряг, съобщи Асошиейтед прес.

Експлозия беше чута в град Газа, а от седмия етаж на висока сграда започна да се издига дим. Не е ясно каква е била мишената на удара.

Според очевидци, цитирани от Ройтерс, има пострадали при удара. Палестинските здравни власти съобщават за един убит и 15 ранени.

Израел затвори пътищата около Газа по-рано тази седмица и изпрати подкрепления към границата, докато се подготвяше за атака с цел отмъщение след ареста на високопоставен член на групировката "Ислямски джихад", извършен в понеделник на Западния бряг.

Засега не е ясно каква е била мишената, поразена от удара. Израел и екстремистката групировка Хамас са водили четири войни и са имали и няколко по-малки сблъсъци през 15-те години, откакто ислямисткото движение завзе властта в Газа.

Израелският министър на отбраната Бени Ганц посети в днес населени места в близост до Газа, като заяви, че властите подготвят "действия, които ще премахнат заплахата от този регион", без да уточни за какво става дума. "Ще действаме, за да възстановим обичайния живот в южната част на Израел", обеща той. "Не търсим конфликт, но и няма да се поколебаем да защитим своите граждани, ако се налага", подчерта министърът.

Последната ескалация започна, когато израелските сили арестуваха високопоставен член на групировката "Ислямски джихад" в град Дженин на Западния бряг късно в понеделник. Тийнейджър от групировката беше убит при престрелка между израелските войски и палестински екстремисти.

Ахмед Мудалал, представител на "Ислямски джихад" в Газа заяви, че групировката е отправила искания към Израел чрез египетски посредници. Те включват освобождаване на задържания екстремист и друг затворник, спиране на нападенията на Западния бряг и вдигане на блокадата на Газа. Той добави, че все още не са получили отговор.

По-рано днес няколкостотин израелци протестираха близо до ивицата Газа, за да поискат връщането на пленник и останките на двама израелски войници, държани от Хамас. Протестиращите бяха водени от семействата на двамата убити войници. Хамас държи останките им от войната в Газа през 2014 г.. Организацията държи в плен и двама израелски цивилни, попаднали случайно в Газа, за които се смята, че са психично болни. Групировката се надява да ги размени за някои от хилядите палестински затворници, държани от Израел.

Протестиращите израелци носеха голям надпис, изискващ връщането на останките на войниците, както и на Авраам Менгисту, израелец от етиопски произход. Семейството му участваше в протеста.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    17 2 Отговор
    Когато Израел прави "специални военни операции" не е проблем май?

    Коментиран от #2

  • 2 Шимон Перес

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Антисемитизъм! Антисемитизъм!
  • 3 Заяц

    11 1 Отговор
    Никакви санкции. Израел може да убива когато иска.
  • 4 Сталин

    5 1 Отговор
    Тези ционистки с вине трябва да бъдат съдени в Хага за геноцид над палестинския народ
  • 5 ДОСТ

    7 1 Отговор
    САНКЦИИ НА ИЗРАЕЛ. ВЕДНАГА.