Last news in Fakti

6 Август, 2022 22:25 1 266 2

Приключи формирането на лявоцентристка коалиция в Италия

  • италия-
  • коалиция-
  • избори-
  • енрико лета

Това обяви бившият премиер на Италия Енрико Лета

Приключи формирането на лявоцентристка коалиция в Италия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият премиер на Италия Енрико Лета, който е лидер на най-голямата лявоцентристка формация в страната - Демократическата партия, обяви, че е приключило формирането на лявоцентристка коалиция за участие в предсрочните избори на 25 септември, предаде БНР.

Към партията на Лета и центристките "Ационе" и "+Европа" днес са се присъединили още две малки формации - Италианска левица и Зелените.

"Сформирането на тази коалиция е необходимост, защото новите изборни правила означават, че ако останеш сам, ще бъдеш наказан", заяви Лета и допълни, че по-нататъшно разширяване на предизборната коалиция не е възможно, защото би предполагало безпринципни съюзявания.

Рейтингът на Демократическата партия към момента е близо 24 на сто, което означава, че тя е втора политическа сила след крайнодясната постфашисктка партия "Италиански братя" с лидер Джорджа Мелони.

Мелони вече се коалира с "Лигата" на Матео Салвини и с "Форца Италия" на Силвио Берлускони. В този формат десницата може да спечели 45 на сто от гласовете на изборите и мнозинство в двете камари на парламента, сочат социологическите прогнози.

На лявоцентристката коалиция те дават около 35 процента.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хехехе

    8 0 Отговор
    Забавно е как никога не се споменава за крайнолеви партии, а тези които дори с малко не са съгласни с евроджендърските ценности са обявени за "крайнодесни нацисти". Мда, пропаганда няма...
  • 2 Ха-ха, много точно.

    8 0 Отговор
    И още, ако не одобряваш ЕС си "постфашист".
Новини по държави: