8 Август, 2022 05:38 1 089 3

Първият ляв президент в историята на Колумбия положи клетва

  • колумбия-
  • президент-
  • клетва-
  • густаво петро

Густаво Петро наследява много непопулярния Иван Дуке

Първият ляв президент в историята на Колумбия положи клетва - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Густаво Петро, ​​първият ляв президент в историята на Колумбия, положи клетва снощи в Богота, в присъствието на стотици хиляди събрали се, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Той наследява много непопулярния Иван Дуке. Четиригодишният му мандат започва с подкрепата на лявото мнозинство в Конгреса, с което Колумбия, управлявана дълго време от консервативен елит, следва път, подобен на този на други латиноамерикански страни, в които надмощие вземат левите сили.

"Кълна се в Бог и обещавам на народа да следвам строго Конституцията и законите на Колумбия", заяви по време на церемонията по встъпване в длъжност 62-годишният бивш сенатор и бивш партизанин, който обеща радикални трансформации, особено по отношение на околната среда, борбата срещу неравенството и насилието, свързано с трафика на наркотици.

Петро се отказа от въоръжената борба преди три десетилетия, а днес положи клетва като президент на площад "Боливар" в Богота пред множество международни гости и огромен брой събрали се граждани.

Новият президент на Колумбия Густаво Петро се обърна във встъпителната си реч снощи към въоръжените групи, действащи в страната, като им предложи "правни изгоди", ако подпишат мирно споразумение.

"Ние призоваваме всички въоръжени групировки да оставят оръжията в мъглявините на миналото. Да приемат правни облаги в замяна на мир и в замяна на окончателно прекратяване на насилието", заяви първият президент на колумбийската левица.

Освен това в речта си Петро призова за прекратяване на неуспешната "война срещу наркотиците" и за преминаване към "силна политика за предотвратяване на потреблението" в развитите страни.

"Време е за нова международна конвенция, която да приеме, че войната срещу наркотиците се е провалила", подчерта левият лидер на страната, която е първа по производство на кокаин в света.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спец

    6 1 Отговор
    В цяла латинска америка краварите духат супата
  • 2 Бранко

    3 0 Отговор
    Клетва в Колумбия е все едно Стоичков да обяснява колко обича Левски! Всичко се върти около износа на кокаин от картелите подпомагани от Колумбия и САЩ....
  • 3 Лумпен

    3 0 Отговор
    Моркова се оказа крив и скъп. Традиционно латиносите са ляво ориентирани. Всичко друго е манипулация. Като им писне хвърлят мотиките и се хващат за автоматите.