Last news in Fakti

8 Август, 2022 19:43 2 709 11

Унгария наложи глоба на "Райънеър"

  • унгария-
  • райънеър-
  • глоба-
  • авиокомпания-
  • нискотарифна

Унгария глоби с близо 764 000 евро нискотарифната авиокомпания

Унгария наложи глоба на "Райънеър"  - 1
Източник: Shutterstock

Унгария наложи глоба от близо 764 000 евро на нискотарифната авиокомпания "Райънеър" (Ryanair), която включва в цената на билетите извънредната такса върху свръхпечалбите на компаниите, въведена от правителството на Виктор Орбан за борба с инфлацията, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Организацията за защита на потребителите е установила нарушение на закона, тъй като авиокомпанията е измамила потребителите чрез нелоялни търговски практики, написа във Фейсбук министърката на правосъдието Юдит Варга. Тя уточнява, че глобата е 300 милиона форинта (763 950 евро) и изразява решителността си да защитава унгарския народ срещу поскъпването на живота, в период на инфлация и по време на войната в Украйна.

Националистическото правителство на Виктор Орбан е в конфликт с "Райънеър", най-голямата авиокомпания в Унгария, след като въведе такса върху допълнителните печалби на някои компании, с която финансира политиката си на ограничаване на цените на енергията и хранителните продукти.

Заради тази такса "Райънеър" кара пътниците да плащат между 10 и 25 евро на билет от 1 юли, включително и за резервации преди тази дата. При въвеждането ѝ през юни главният изпълнителен директор на авиопревозвача Майкъл О'Лиъри предложи да подари на унгарското правителство брошура по "икономика за глупаци", упреквайки го, че това е "идиотска такса", която може да доведе до главоломен срив на полетите в Унгария. Авиокомпанията веднага обяви, че ще прехвърли налога на клиентите си.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    23 4 Отговор
    Райънеър ще страдат и то не само в Унгария

    Коментиран от #6

  • 2 Христо Божилов

    29 6 Отговор
    Орбан е истински държавник. Баща на нацията. Въведе таван на бензина 2.80, купува нефт и газ от Русия, облага богаташите, за да има за народа. Ех, ако можеше само Просто Киро да е като него, ама е американска подлога
  • 3 Отровното трио

    24 5 Отговор
    Браво на Орбан. Ех да можеше да поеме ръководството и на братска България...Ако направим референдум и му платим добра заплата, защо пък не. Всеки милион даден за него ще ни се върне десеторно

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Рошко

    12 2 Отговор
    Аз сега очаквам и ирландив да глоби и виз еър
  • 6 Ивайло Табаков

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гошо":

    Те вече страдат. Повече билет от тях НИКОГА! Билетите са им на страшно завишени цени. Печалбари от всякъде. На последния полет до Берлин само мъже стюардеси. Явно се опитват да налагат ЛБТДИ ценности. Ще подкрепям само България Ер
  • 7 Хахаха

    5 9 Отговор
    Всеки данък или такса изискани от бизнеса се слагат в сметката за пращане от крайните потребители.
    Орбан е изкукуригал и си мисли, че с квази данъци ще щипе бизнеса и да раздава пари на калпак.
    ОЛиъри обаче му го е рекнал директно, че е глупак.
    И в Унгария се вижда, че повече от 10 г. във властта, тотално деградират личността.
    В първите години Орбан направи чудеса, а сега само простотии.
    Също, като Меркел, Ердоган, Путин ...Си Дзипин ...
    В САЩ са го измислили ... 8 години власт и нито ден повече

    Коментиран от #8

  • 8 НямакъщавБарцел

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    Не ги защитавай тези измекяри, райънеър със сигурност са най-мошеническата компания, която щави безмилостно клиентите си по невъобразимо креативни методи. Опитвах се да си купя билет от Лондон за България, цената е в евро, ама не можеш да платиш с евро, трябва да платиш с английски паунди, а те много услужливо ще ти ги обърнат в евро по твърде изгоден за тях обменен курс. И при другите хватки с такси за багажи и прочее пак те лъжат най-много, ама това с обменния курс си беше черешката на тортата.
    Браво на Орбан.
  • 9 Предлагам

    8 1 Отговор
    Орбан да стане шев на ЕС!
  • 10 То хубо

    0 10 Отговор
    Но сега "Райънеър" като заведе дело срещу Унгария за 7 милиончета и Орбан ще си седне на дъто.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: