Last news in Fakti

10 Август, 2022 16:49 754 12

Над 60 държави по света трудно си позволяват внос на селскостопански продукти

  • селскостопански-
  • продукти-
  • оон-
  • внос-
  • храни

Според специална работна група на ООН

Над 60 държави по света трудно си позволяват внос на селскостопански продукти - 1
Източник: БГНЕС

Повече от 60 държави по света се затрудняват да си позволят внос на селскостопански продукти, според специална работна група на ООН, създадена по-рано тази година, за да се справи с нарастващата продоволствена несигурност след инвазията на Русия в Украйна, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Работната група фокусира вниманието си върху десетки страни по света, включително Колумбия, Малави, Пакистан и Мианмар, според документ, с който редакцията се е запознала, цитира news.bg.

В резюмето на среща, ръководена от служители на ООН на 28 юли, се казва, че работната група "продължава да се фокусира върху ... високите разходи за внос, засягащи платежния баланс в над 60 държави", както и предизвикателствата пред продоволствената сигурност, произтичащи от девалвацията на обменните курсове и националните бюджети, които се борят да си позволят "основен внос".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш сформира 32-членната Глобална група за реагиране при кризи, или GCRG, през март - след като Русия нахлу в Украйна (и двете страни са основни производители на храни-бел. "Политико") през февруари - за да предостави политически предложения за справяне с кризи в енергетиката, финансите и хранителния сектор.

Във видения от редакцията документ пише, че участниците подчертават как: "В Сиера Леоне консумацията на питателни храни от по-бедните хора намалява в резултат на повишените цени. Подобни рискове се съобщават от Колумбия, Конго, Чад, Еквадор, Ирак, Кения, Малави и Мавритания."

Текстът продължава: "Потребителските организации съобщават, че цените нарастват все по-бързо в Пакистан, Мианмар, Перу, Малави, Бурунди и Нигерия и нарастващ брой хора трябва да плащат "прекомерно" за стоки от първа необходимост. Около 12 правителства са близо до фалит по дълга, а други търсят възможности за облекчаване на дългове."

Тази неофициална консултативна група за хранителна криза е заседавала 13 пъти тази година, но не се споменава за нейното съществуване на уебсайта на ООН. Говорител на ООН каза, че не могат да коментират информацията.

Участник в срещата на 28 юли каза, че няма фиксиран състав на групата и че около 30 до 40 души са били поканени да присъстват на последната среща.

ООН договори с помощта на Турция споразумение, което помогна да се отворят отново за търговски износ на храни черноморските пристанища на Украйна.От изтеклия документ става ясно обаче, че именно най-уязвимите страни не са получили гаранции, че ще имат приоритет за получване на хранителните доставки от Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теодор Рузвелт

    5 10 Отговор
    Тези 60 държави са от Г 77 или от общноста на необвързаните обхваща всички извън Запада и са само държамви от БРИКС и ШОС или тези които подкрепят именно тях, вижда се че който е с Русия и Китай винаги страда най много, Запада ще пребъде с тази икономическа трудност но БРИКСА ще молят Запада за милост но този път няма да се върже на мномерата на агресивните примати

    Коментиран от #9

  • 2 Капитализъм

    7 0 Отговор
    Капитализъм нали е сладък ама за някои сметката е дебела
  • 3 то само

    3 0 Отговор
    с правене на чавета не става, да запрятат ръкави и мотиката
  • 4 Що така бе

    6 0 Отговор
    Първия кораб с украинско зърно 26 тона отказан от Ливан никой не иска да го приеме и разтовари. Кораба е напуснал украинкото пристанище на 1 август
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Вале-каро

    8 3 Отговор
    Колко милиарди долари бяха дадени за въоръжаването на Украйна? Да бяха ги дали в помощ на тези страни.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Рошко

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Теодор Рузвелт":

    Дааа сигурно,и то благодарение на демократичния или еврейския капитализъм.10%свръх богати 20 % що годе нормални и останалото роби щото и сче как ще има богати модерни роби. И от благодарение на ротшилд жаждата за власт те парите ги печатат от нищото. Шума
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Христо

    1 1 Отговор
    Тия страни със слабо селско стопанство и малко пари защо имат толкова голяма раждаемост? Десетки милиони нови гърла всяка година, а останалия свят трябва да се чувства гузен и да ги храни?