Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Август, 2022 11:00 746 12

Първи износ на пшеница от Украйна под егидата на ООН

  • украйна-
  • зърно-
  • оон-
  • споразумение-
  • турция-
  • износ

Споразумението, договорено с посредничеството на ООН и Турция, беше постигнато миналия месец

Първи износ на пшеница от Украйна под егидата на ООН - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още два кораба напуснаха украински черноморски пристанища, като единият е натоварен за първи път с украинска пшеница, която ще бъде изнесена благодарение на споразумението, постигнато с посредничеството на ООН, съобщи турското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Пред последните две седмици общо 14 кораба потеглиха от Украйна след сделката с Русия за възобновяване на износа на зърно от украинските черноморски пристанища, който бе прекратен заради войната в Украйна.

Споразумението, договорено с посредничеството на ООН и Турция, беше постигнато миналия месец на фона на опасения, че липсата на украинските доставки на зърно ще доведе до значителен недостиг на храни, а на някои места по света и до глад.

Корабът Сормоски (Sormovsky), плаващ под флага на Белиз, напусна днес украинското пристанище Черноморск, съобщи турското министерство на отбраната. Плавателният съд превозва 3050 тона пшеница към северозападния турски окръг Текирдаг.

Това е първата доставка на пшеница от Украйна, която, заедно с Русия, покриваше почти една трета от световния износ на пшеница преди 24 февруари, когато започна руската инвазия в Украйна.

Киев има около 20 милиона тона зърно, останало от миналогодишната реколта, а се очаква и тази година реколтата да бъде около 20 милиона тона.

Корабът Стар Лаура (Star Laura), плаващ под флага на Маршалови острови, също отплава днес на път за Иран с 60 000 тона царевица на борда.

В рамките на постигнатото споразумение под егидата на ООН всички кораби се инспектират в Истанбул от Съвместния координационен център, където работят служители на Русия, Украйна, Турция и ООН.

Разони (Razoni), първият кораб, който напусна Украйна по силата на споразумението, акостира в Турция вчера и се насочи към Египет днес по данни от системата за проследяване на кораби Refinitiv. Първоначалният купувач на зърното в Ливан отказа доставката поради закъснение от пет месеца.

Корабният агент Торос (Toros), който се занимаваше с разтоварването на Разони в Турция, съобщи вчера, че корабът ще свали 1500 тона от общия си товар от 26 527 тона царевица в Мерсин в Южна Турция, а останалата част ще отпътува за Египет.

Рахми Ягчи (Rahmi Yagci), който потегли от Украйна във вторник за Истанбул, пусна котва в северния край на Босфора в Истанбул днес, а Мустафа Неджати (Mustafa Necati), който отплава за Италия в неделя, пусна котва в южния край.

Четири други кораба получиха разрешение да отплават за Украйна, след като бяха инспектирани от екип на Съвместния координационен център в Истанбул. Министерството на отбраната на Турция съобщи вчера, че корабите, които са пристигнали в Украйна, се товарят.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    5 0 Отговор
    Под егидата на Путин обаче!
  • 3 Анонимен

    10 0 Отговор
    Тази пшеница се оказа.... фуражна. Ще нахраним ли гладуващите в Африка с нея? Защо не, лицемерието ни е голямо
  • 4 Телевизия Бобов дол

    7 0 Отговор
    Кой го интересува това? В западните медии и дума няма за такива маловажни акции .
  • 5 Ха ха

    9 0 Отговор
    Зеленски е като Господ. С един кораб ще нахрани Африка . Останалото количество царевица за Англия ,за направа на уиски.
  • 6 пенсионер

    8 0 Отговор
    Оля, пиши , колко кораба са отплавали или вече пристигнали в "бедстваща от глад" Африка. Или, май, всичко е пак една голяма далавера ?

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 свидетел

    8 0 Отговор
    не разбрах, защо ми изтриха коментара. просто питам защо зърно за Африка не се извозва !

    Коментиран от #11

  • 10 африканче

    3 0 Отговор
    Айде, че умрях от глад!
  • 11 Сорос/ГейБил

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "свидетел":

    Фактето наши и квот кажем, туй ще ий. Та така.
  • 12 Ти си

    0 0 Отговор
    Със зърно предназначено за фураж и био енергия ли ще се бори "СЕТОВНАТА ЗЪРНЕНА КРИЗА И ГЛАДА" ?????
Новини по държави: