Last news in Fakti

13 Август, 2022 12:45 867 10

В Германия съдят бивш военен за шпионаж в полза на Русия

  • германия-
  • съд-
  • русия-
  • шпионаж-
  • град еркрат

Подполковникът от запаса от германския град Еркрат, Ралф Г., е изправен пред съда в Германия по обвинение в шпионаж в полза на Русия

В Германия съдят бивш военен за шпионаж в полза на Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Подполковникът от запаса от германския град Еркрат, Ралф Г., е изправен пред съда в Германия по обвинение в шпионаж в полза на Русия, съобщи в. "Билд".

Процесът срещу него започва в Дюселдорф. Вестникът отбелязва, че служителят не е задържан. Федералната прокуратура го обвинява, че е "действал като разузнавач срещу Германия и партньора ѝ от НАТО - САЩ".

Между 2014 г. и 2020 г. Ралф Г., който е работил и за Търговската камара в Дюселдорф, е изнасял информация и документи на руските разузнавателни служби чрез имейли и лични срещи, включително информация за структурата и функционирането на войските и кибернетичните им способности. На бившия военен не е било заплатено за услугите му. В замяна на това той е поканен на събития, организирани от руски държавни агенции.

От октомври 2014 г. до март 2020 г. Ралф Г. работи за руското Главно разузнавателно управление, уточнява и "Шпигел". Комуникацията се осъществявала чрез лични срещи, телефонни обаждания, имейли и WhatsApp messenger.

Според "Шпигел" подполковникът е предоставил на руската страна информация за резервистите - той е бил заместник-началник на областното командване за връзка в Северен Рейн-Вестфалия и офицер за връзка по гражданско-военното сътрудничество.

Той също така предава информация за оперативната готовност на оръжейните системи на Бундесвера или за кибернетичните способности на войските. Голяма част от тази информация е получена от публично достъпни източници като мозъчни тръстове и вестници.

Въпреки това според разследването сред предадените на руската страна документи е имало поне един "опасен документ" на Бундесвера. Това са откъси от черновата на Бялата книга от 2016 г. - документ, който съдържа основните насоки на военната и политическата стратегия на страната.

Прокуратурата смята, че обвиняемият е изнесъл тези данни, когато те все още са били предназначени за вътрешна употреба. Освен това Ралф Г. изпраща на Русия данни за контакт и автобиографии на военни командири.

Според "Шпигел" офицерът е бил свързан с Михаил Старов, акредитиран към руското посолство в Германия, както и с военното аташе Андрей Сивов.

Източник: в. "Билд"


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    10 2 Отговор
    Кво са им шпионирали? Тя полицията в Германия по-голяма от армията, като у нас.
  • 2 Българка

    7 8 Отговор
    А у нас кога? И какво стана с шпионския скандал,който Гешев обяви , че е разкрит?

    Коментиран от #4, #5

  • 3 м777

    4 10 Отговор
    Немците да съдят Перкел, че ги ликвидира с това обвързване с Русията
  • 4 м777

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Не си в час. Гешев гръмко обявява и после нищо не става.
  • 5 у нас

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    първо ще се почне от радев и киро дето продадоха България ептем на козяшкото котило,а и у нас рашките нема кво да шпионират освен розовите гащи на корнела и бабикян
  • 6 болно козяче

    3 6 Отговор
    Това е доказателство, че рассия мисли да нападне цала Европа.
  • 7 А.Буров

    3 9 Отговор
    Тук при нас няма да ги съдиме ,ще ги консервираме с оцет и парафин за новият мавзолей "Ода на Предателите" !
  • 8 гелен

    7 1 Отговор
    След време ще бъде обявен за герой
  • 9 Софиянец

    10 2 Отговор
    Не бях чел по-голяма глупост! Хем шпионирал за Русия, хем ходил на събития, организирани от руски държавни агенции. Хахахах. Това да не го е писал зеленски
  • 10 Перо

    1 0 Отговор
    Тази “афера” се върти от една седмица в БГ сайтове,пробутана от DW!
Новини по държави: