14 Август, 2022 08:28 1 576 15

Бялата книга на Китай нарушава суверенитета на Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • бяла книга-
  • суверенитет-
  • демокрация-
  • двобода-
  • една държава две системи-
  • заплаха-
  • независимост-
  • автономия

Това е позицията на острова, който осъди Китай и го призова да не подценява решимостта на тайванския народ да брани своята свобода и демокрация

Първата бяла книга на Пекин за Тайван, публикувана при президента Си Дзинпин, представлява отклонение от пътя, определен от неговите предшественици, който обещаваше на Тайван висока степен на автономия след обединението с Китай, заяви експерт по-рано тази седмица.

В сряда Китай публикува първата си бяла книга за Тайван, откакто Си поема властта през 2013 г. Забелязва се сериозно отклонение от рамката, зададена в предишните „издания“ от 1993 г. и 2000 г., а именно премахването на понятието „една държава, две системи“.

Тайпе, 11 август (CNA) Първата бяла книга на Пекин за Тайван, публикувана при президента Си Дзинпин (習近平), представлява отклонение от пътя, определен от неговите предшественици, който обещаваше на Тайван висока степен на автономия след обединението с Китай, каза експерт в четвъртък .

Визията на Пекин за „повторно обединение“ с Тайван в двете предишни бели книги бе отбелязано с думите „... централното правителство няма да изпраща войски или административен персонал, който да бъде разположен в Тайван“.

Някои анализатори разтълкуваха премахването на този текст като предложение от страна на Си за „разводнена“ версия на модела „една държава, две системи“, въпреки заложеното в последната бяла книга, а именно, че „Тайван ще се радва на висока степен на автономност като специална административна област“ след „обединението“.

Чанг Ву-уе – експерт по въпросите, свързани с Китай, заяви, че нарастващите антикитайски настроения в Хонконг през последните години са направили Пекин по-решителен и готов да „затегне хватката си“.

Масовият протест срещу законопроекта за екстрадация в Хонконг през 2019 г., който принуди Пекин да отхвърли законопроекта, накара Китай да приеме закон за националната сигурност на територията през 2020 г. и да преразгледа избирателната система през 2021 г., за да увеличи контрола си над Хонконг, каза още Чанг.

Предложена за първи път през 1979 г. от Дън Сяопин, върховен лидер на Китай от 1978 г. до смъртта му през 1989 г., формула „една държава, две системи“ предлагаше да позволи на Тайван да запази своето правителство и административна система в замяна на обединение през Тайванския проток и бе по-късно приложена в Хоконг и Макао.

Дън разясни идеята, известна като Шестте концепции за мирно обединение на Дън“ през 1983 г., като каза, че нито войски, нито административен персонал ще бъдат изпращани в специалния административен район на Тайван, след като той се обедини отново с родината.

Въпреки обещанието на Дън, Си разбра от ситуацията в Хонконг, че „Една държава, две системи“ трябва да „остави място за двусмислие по въпросите, свързани с националната сигурност“, ако ще се прилага в Тайван, заяви Чанг.

Съгласно бялата книга, Китай потвърждава позицията си, че няма да бъде позволено на никого да отдели Тайван от Китай и отбеляза готовността си да отговори с използването на сила срещу външни сили, които възпрепятстват повторно обединение.

По думи на Чанг, публикуването на бялата книга е предизвикано от посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван миналата седмица.

Първата бяла книга на Китай за Тайван през 1993 г. бе издадена след като Република Китай (чието правителство се премести в Тайван през 1949 г.) започна опит да се присъедини отново към ООН. Мястото в Съвета за сигурност на ООН, което първоначално се заемаше от Република Китай, беше дадено на Китайската народна република през 1971 г.

Бялата книга от 2000 г. беше публикувана, след като през 1999 г. тогавашният президент характеризира отношенията през пролива като „специална връзка държава-към-държава“ известна като „Двудържавна теория“

Чанг каза, че трите бели книги са били публикувани в ключови моменти в отношенията между двете дтрани и Китай е счел за необходимо да изясни позицията си по въпроса с Тайван пред международната общност.

Тъй като значението на мира от другата страна на пролива и необходимостта от ангажиране с Тайван все повече се признават от големите сили, Китай трябва отдавна да е планирал да публикува документа, но го е отлагал и сега моментът е повече от подходящ, уж предизвикан от посещението на Пелоси.

Ming Pao – вестник на китайски език в Хонконг, в своя статия наблегна на друг аспект във връзка с бялата книга, отбелязвайки, че Пекин не е казал, че Тайван може да запази собствената си армия по модела „една държава, две системи“, както бе заложено в предишните две версии.

Sing Tao Daily, друг вестник в Хонконг, публикува статия, сравняваща трите версии, в която се казва, че „за първи път Китай дава възможност на Тайван да се радва на висока степен на автономия“ след обединението. Вестникът цитира параграф, който съдържа условна клауза, която не се появява в предходните две версии – „При условие, че суверенитетът, сигурността и интересите на развитието на Китай са гарантирани, след обединението Тайван ще се радва на висока степен на автономия като специален административен регион“.

На свой ред Лю Гуошен, професор от Тайванския изследователски институт към китайския университет Сямън, каза, че последната бяла книга показва, че позицията на Си относно Тайван отразява приемственост и въплъщава традиционни елементи, но също така върви в крак с времето и променящата се международна ситуация.

Междувременно от Министерство на външните работи на Тайван по-рано тази седмица остро осъдиха Пекин и го предупредиха да не подценява решимостта на народа на Тайван да защитава нацията си. Бялата книга не признава факта, че нито една от страните през Тайванския проток не е под юрисдикцията на другата и това е нарушение на суверенитетана Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    19 4 Отговор
    Тайван е китайска територия за какъв суверенитет може да става въпрос?
  • 2 Иванушка  🇷🇺

    18 5 Отговор
    ..."...демокрация.." - тая празна мантра е донесла повече нещастия от реални ползи. Бялата книга не е страшна, страшна е Червената книга и Дарвиновата награда, чийто носител и вечен ТОП N1 са Украйна и Зеленчука.
  • 3 америка

    17 4 Отговор
    Тайван, според всички международни договори е част от Китай!
  • 4 Кочо

    6 15 Отговор
    Въпросът за суверинитета го решава тайванският народ, а не Китай или някой друг,
  • 5 Просто човек

    4 20 Отговор
    Тайван НЕ е Китай, тъпи путунисти!

    Коментиран от #7, #10

  • 6 Някой

    19 4 Отговор
    Тайван не може да има суверенитет от Китяй. Той е част от държавата Китяй.
    Дори и САЩ не го оспорват.

    Тъй че, по-полека с пропагандата.
  • 7 някой

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "Просто човек":

    Това даже и САЩ не го казват. Но ти, великият международен експерт, го твърдиш, че и квалификации ряздаваш.
    Защо не си вече външен министър (поне)?
  • 8 Хахаха

    4 18 Отговор
    На другаря Си му сви сърмите една 82 годишна бабка Пелоси.
    Тайван уверено върви към окончателна независимост.
    В Китай масово фалират банки и хората се бунтуват.
    Другаря Си, ако има акъл ще сдаде поста. Другото ще доведе до разпад на Китай ...

    Коментиран от #11

  • 9 Мдааам

    13 1 Отговор
    Раздвоение на личността в козяшките тролове.
    Тайван, Косово - имат право на самоопределение.
    Крим, Донбас, Запорожието, Херосн и други области в Украйна - нямат право на самоопределение.
  • 10 А на

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Просто човек":

    кой, на Гюргя от село Дълбок зимник еланско ли е? Малко по-серьозно.
  • 11 Розовите

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    ти сънища, свършиха ли? Китайците имат философия, която ти хич не разбираш по отношението на войната, а Пелоси просто отвори кутията на Пандора, за сриването на САЩ а с нея и на западналата цивилизация, за съжаление ние за кой ли път сме на грешния бряг.
  • 12 Какво нарушава, че

    11 1 Отговор
    не разбрахме!? Какъв суверенитет на Тайван, бре неграмотни списвачи-соросоиди? Тайван е част от Китай. Даже ООН така са преценили.
  • 13 ЕДна

    9 1 Отговор
    Тайван не е име на държава, а е името на острова. Географско понятие.
  • 14 Механик

    6 1 Отговор
    Думата "суверенитет" не може да се прилага към части от една и съща страна. Тайван е остров и е част от Китай.
    Все едно да ми кажете, че намкояси българска книга била в противоречие със суверенитета на остров Св. Иван (Черно Море).
  • 15 САЩ

    10 0 Отговор
    направиха хода "Пелоси" умишлено. За да има причина за нова война, която да доубие световната икономика и да си направят така бленувания "велик ресет". Ако си мислите, че европейските и американски политици са едни идиоти, които не знаят какво вършат сте в голяма заблуда. Важното е да има театър, който да коментираме. А какво става на заден план мисля, че вече го усещаме поне по джоба си.