28 Юни, 2013 14:43 835 1

Ковчежникът на испанската Народна партия остава затвора

  • испания-
  • дело-
  • корупция-
  • швейцария
Ковчежникът на испанската Народна партия остава затвора - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испански съд се разпореди съдения за корупция, бивш ковчежник на Народната партия в Испания- Луис Барсенас да бъде задържан без право на гаранция, докато трае делото срещу него, съобщава Би Би Си.

Решението дойде след като от Швейцария пристигна информация, че обвиняемият е прехвърлил парите  от швейцарските си банкови сметки в САЩ и Уругвай.

Барсенас и съпругата му твърдо отричат обвиненията повдигнати срещу тях, както и обвинения за укриване на данъци. Те са заподозрени във фалшифициране на своите данъчни декларации в периода между 2002 и 2006г.

Барсенас е  обвинен и  за укриване на  суми в размер от 48 млн. евро в швейцарски банки. Според прокурорите по делото голяма част от парите са получени в следствие на незаконни партийни дарения и комисионни.

Ковчежникът отрече обвиненията, като заяви, че парите му идват от задокеански инвестиции в недвижими имоти и произведения на изкуството.

Върховният съд постанови решението си, след като съпрузите бяха призовани да свидетелстват в четвъртък.

През март прокурори откриха  това, което те описват като необичайни сделки за 600 000 евро в период от 5 години, свързани с банкови сметки, притежавани от съпругата на Барсенас-  Росалиа Иглесиас. Самата тя призна, че по време на въпросния период нито е работила, нито е получавала стабилни доходи.

Случаят е част от сериозно разследване, относно съмненията за незаконно финансиране на Народната партия. Фракцията ръководена от испанския премиер Марио Рахой отхвърли обвиненията.

Луис Барсенас напусна изпълнявания през последните 30 години от него пост на партиен ковчежник, след като избухна корупционния скандал в който според медиите, освен него са замесени и други политици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор