16 Август, 2022 15:47 1 143 3

Тайван засече 17 китайски самолета край своята територията

  • тайван-
  • пекин-
  • китай-
  • самолети-
  • територия

Новината идва на фона на продължаващите военни учения на Пекин

Тайван засече 17 китайски самолета край своята територията  - 1
Източник: Shutterstock

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че са засечени 17 китайски самолета и пет китайски кораба около острова и в Тайванския проток, съобщава "Ройтерс".

Новината идва на фона на продължаващите военни учения на Пекин.

Напрежението между Китай и Тайван расте от месеци. Китай гледа на острова като на отцепила се провинция, която трябва да бъде обединена с континенталната част на страната.

Напрежението ескалира при визитата на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе, въпреки множеството предупреждения от страна на Китай. Малко след това Китай започна най-мащабните в историята си военни учения, които Тайван определи като подготовка за нападение.

Управляващата комунистическа партия на Китай предложи Тайван да се върне към управлението си по модела "една държава, две системи", подобно на формулата, която върна бившата британска колония Хонконг под китайско управление през 1997 г. Според Пекин това ще даде на демократично управляван Тайван известна автономия, за да запази някои от своите социални и политически системи.

Тайпе обаче отхвърли този план.

Тайван живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г., когато победеното правителство на Китай избяга на острова, след като Комунистическата партия на Мао Цзедун спечели гражданска война.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма такова нещо

    8 3 Отговор
    като тайванска територия
  • 2 ЧАН ГЪМ

    6 1 Отговор
    Не ревете. Бяхте предупредени. Извикайте бабето за помощ и дядото с колелото. Те ви мият мозъка. Не слушате бате, а слушате враговете на бати, дето искат да го съсипят.
  • 3 Пешо Софиянец

    5 1 Отговор
    Е къде да ги засече?Засичайте си, но май скоро да не ви съсечат.