17 Август, 2022 11:19 1 032 6

Куба разрешава чуждестранните инвестиции

  • куба-
  • чуждестранни-
  • инвестиции-
  • недостиг-
  • стоки

В търговията на едро и на дребно като част от опитите да реши хроничния недостиг на стоки в страната

Куба разрешава чуждестранните инвестиции  - 1
Източник: БГНЕС

Кубинското правителство обяви, че ще разреши чуждестранните инвестиции в търговията на едро и на дребно като част от опитите да реши хроничния недостиг на стоки в страната, предаде Франс прес.

"На фона на големите ограничения, пред които сме изправени, чуждестранните инвестиции в търговията на едро и на дребно, с (участието на - бел. ред.) държавна регулация, ще позволят да се разшири и диверсифицира предлагането за населението и ще помогнат за възстановяването на националната промишленост", посочи в Туитър министърът на икономиката Алехандро Хил, предаде БТА.

Правителството обаче ще си запази монопола върху външната търговия.

Досега чуждестранните инвестиции в Куба бяха разрешени само в производството на стоки, в услугите, както в няколко сектора като хотелиерството.

Според новите мерки компаниите за търговия на едро ще могат да бъдат 100 процента собственост на частни инвеститори, но търговците на дребно ще продължат да функционират в режим на смесена икономика, в който държавата задължително запазва участието си.

Търговският сектор в Куба е контролиран от държавата и изпитва огромни затруднения с намирането на чуждестранна валута и с доставките. Кубинците са принудени да се редят на дълги опашки за храна и други стоки от първа необходимост, които купуват с кубински песос в държавни магазини с много ограничено предлагане.

Магазини, където е възможно да се плати в долари, бяха отворени през 2019 г. Там предлагането като цяло е по-голямо, но и техните рафтове започнаха да се опразват през последните месеци заради недостига на стоки.

Тази ситуация насърчава черния пазар и подхранва инфлационната спирала. През 2021 г. потребителските цени нараснаха със 70 на сто на годишна основа, според официалните данни.

През август 2021 г. кубинското правителство разреши частните малки и средни предприятия, слагайки край на 52 години държавен монопол.

Куба преживява в момента най-тежката икономическа криза от трийсет години, задълбочена от пандемията и от ембаргото, наложено от САЩ преди 60 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    8 1 Отговор
    Имат прекрасна страна с много природа, а са толкова некадърни, че не могат да се изхранват.

    Коментиран от #2

  • 2 Про100 100

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "...":

    Където е минала червената чума резултата е налице.
  • 3 Айдее...

    4 2 Отговор
    болшевиките въз на Куба,там ще сте звездите на кубинския преход!Махайте се..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Голем смех

    1 1 Отговор
    В Куба няма ли един честен политик, който да си признае, другари стига сме ви лъгали с тоя комунизъм. От утре е свобода и демокрация.
  • 6 ама друг път

    1 1 Отговор
    " от ембаргото, наложено от САЩ преди 60 години " ето къде е разковничето ( ключа от бараката ) ! да живее световния демократ ( демон ) , ако решиш да не им играеш по свирката , те демонизират !