Last news in Fakti

21 Август, 2022 05:58 4 717 11

Зулусите имат нов крал

  • зулуси-
  • крал-
  • южна африка-
  • коронация-
  • мисузулу зулу

Местните отпразнуваха коронясването на Мисузулу Зулу като нов крал на „небесния народ“

Огромно множество се събра днес в кралските земи в страната на зулусите, за да отпразнува коронясването на Мисузулу Зулу като нов крал на „небесния народ“ –най-могъщият традиционен владетел в Република Южна Африка, за чийто престол в двореца имаше дълги разправии, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В РЮА владетелите и традиционните вождове са признати в конституцията. Крале без изпълнителна власт, те имат огромен морален авторитет и са уважавани от своя народ. В РЮА най-голямата етническа група са 11-те милиона зулуси, почти всеки пети южноафиканец.

47-годишният Мисузулу Зулу, наричан още Мисузулу каЗвелитини, чието първо име означава „Да укрепя зулуския народ“, наследи баща си Гудуил Звелитини, който почина миналата година след 50 години на трона. Новият крал има две съпруги и поне четири деца.

Още от сутринта войните „амаБуто“, подредени във внушителни колони, въоръжени с копия и щитове, се стекоха към красивия мраморен дворец КваХангеламанкенгане в Нонгома – градче в югоизточната провинция Квазулу-Натал, люлка на зулуския народ.

Това е голям ден, ние пишем история, каза за АФП 80-годишният Бонгани Хумало, който е част от полковете, които отговарят за защитата на краля.

Под палещото слънце те танцуваха и с жестове пресъздаваха военни действия часове наред, облечени в животински кожи, в очакване да видят появяването на краля.

Жените дойдоха в традиционни облекла, с плисирани поли и колани от мъниста. Други бяха увити в тъкани с лика на владетеля и надпис „Байеде“ („Слава на краля“ на зулуски).

Млади момичета танцуваха, облечени само с традиционни поли. Придворни поети се движеха из множеството и разказваха легенди за войнствения зулуски народ и достойнствата на новия владетел.

Традиционното коронясване се състоя снощи много тайно. Точно след полунощ кралят влезе в помещение в двореца, което е нещо като храм за зулуския народ. Там мъжете в тесен кръг общуват с предците. Само шепа хора знаят какво точно се е случило там, отбелязва АФП.

Днес кралят ще бъде признат от целия зулуски народ, заяви за АФП неговата сестра – 46-годишната принцеса Нтандойесизве Зулу, като не каза нищо за спора, който повече от година измъчва двореца.

Първата съпруга на покойния крал и неговият клан оспорват легитимността на Мисузулу Зулу, който е дете на любимата му трета съпруга. Призив в последната минута да не се допуска коронация на Мисузулу се провали.

Най-накрая кралят внезапно се появи с шумолене, облечен с впечатляващ костюм от черни пера, стегнати на кръста му с колан, с копие и щит в ръка. Той се присъедини към войните, а пеейки тихо те му обещаха преданост и защита.

„Това е нашият крал!“, извика човек от множеството.

По-късно владетелят заяви пред събралите се хора, че за зулуския народ днес започва нова глава. „Обещавам да работя за единението му“, каза Мисузулу Зулу.

Кралят трябва да бъде официално признат от президента на РЮА Сирил Рамапоса на церемония идния месец, Освен трона той наследява и земи. Мисузулу разполага с близо 30 000 квадратни километра, почти колкото територията на Белгия, управлявани от тръст, на който той е единствен администратор.

Известен с охолния си живот, баща му също е получавал по 75 000 евро годишно от държавата за лични нужди и бюджет от 4,2 милиона евро годишно за функционирането на кралството, според правителствен регламент.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    21 1 Отговор
    А на нашите кафяви зулуси кога ще им бъде приложен закона.
  • 2 Европейския Хоминтерн

    7 2 Отговор
    Мноо грозни тия бе Шумов. Такива ли са ти приятелите?

    Коментиран от #6

  • 3 вижте снимката

    10 6 Отговор
    Украйна след 5 години !
  • 4 Хихи

    5 2 Отговор
    И ние скоро ще имаме. След изборите. Хехе.
  • 5 Правителството

    7 1 Отговор
    изпрати ли им поздравления ?
  • 6 зеленския

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Европейския Хоминтерн":

    Не такива са му само интимните другите са от нашите !
  • 7 Механик

    12 0 Отговор
    Пребройте кюнците от снимката и вижте колко от тях са надянали зобниците/
    После се огледайте наоколо и вижте колко "телевизора" са надянали доброволно зобниците и дори сами в колата не ги свалят.
    А, после ми кажете, че сме по-нтелигентни от тия на снимката!
  • 8 шака зулу с намордник

    4 1 Отговор
    хахаха и тия диваци са вкарани в ковидиотщината
  • 9 плюс минус

    8 0 Отговор
    Това показва и доказва, че глобализмът е вреден и опасен.
    Всеки народ си има своите обичаи.
    Защо трябва насила да се вкарват в правилата на други народи.
    Нещо подобно е и в ЕС.
    Урсузестата иска всички европейски народи да играят по нейната свирка.
  • 10 Дааа

    4 0 Отговор
    Частит крал на зулусите! Тия май нямат козяк и дб.
  • 11 сноу

    1 0 Отговор
    Е..какво не му харесахте на борката бе..щеше всяка вечер джамбурета да ви прави..Малко прекалява с водката ама само когато зельончик му я налива...