Last news in Fakti

21 Август, 2022 07:22 1 988 1

Новият президент на Колумбия спря арестите и исканията за екстрадиция на партизани

  • густаво петро-
  • колумбия-
  • президент-
  • екстрадиции-
  • арести-
  • партизани-
  • мир

Целта на Густаво Петро е възобновяване на мирните преговори

Новият президент на Колумбия спря арестите и исканията за екстрадиция на партизани - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият президент на Колумбия заяви вчера, че преустановява действието на заповеди за арест и искания за екстрадиция на членове на лявата партизанска групировка Армия за национално освобождение (АНО) в опит да възобнови мирните преговори за прекратяване на продължаващата близо 60 години война, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Възобновяването на мирните преговори е едно от основните предизборни обещания на новоизбрания колумбийски президент Густаво Петро, бивш член на бунтовническата групировка М-19, който встъпи в длъжност на 7 август с обещания да въведе "пълен мир" в страната.

"Постанових възстановяването на протоколите, като позволих на преговарящите отново да се свържат с организацията си, спрях заповедите за арест на тези преговарящи, спрях заповедите за екстрадиция на тези преговарящи, за да започна диалог с Армията за национално освобождение", заяви Петро. "Това постановление поставя началото на нова възможност за мирен процес в Колумбия", добави той.

Представители на АНО, която е основана през 1964 г. от радикално настроени католически свещеници, са в Куба, откакто предишните преговори, започнати от правителството на Хуан Мануел Сантос, бяха прекратени през 2019 година.

Групировката заяви скоро след избирането на Петро, че е готова да обмисли преговори.

Петро заяви, че посещение на колумбийски и международни официални лица в Куба този месец ще има за цел да прецени дали АНО, която се счита за радикална и не е централно контролирана, наистина е готова да продължи мирния процес.

Дискусиите биха могли да започнат там, където администрацията на Сантос ги приключи, заяви колумбийският президент, като добави, че ще признае протоколите, договорени с помощта на гарантите Куба, Чили, Венецуела, Норвегия и Бразилия.

Голяма част от ръководителите на АНО в Куба са по-възрастни от много от членовете ѝ и не е ясно колко влияние имат те върху групите, действащи дълбоко в селските райони на Колумбия, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    0 1 Отговор
    Колумбия - новата Венецуела...