Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Август, 2022 15:17 978 20

Зеленски и съпругата му връчват наградата „Национална легенда на Украйна“ на видни украинци

  • зеленски-
  • украинци-
  • съпруга-
  • награда-
  • украйна

„Тази награда, учредена преди година, въпреки кратката си история, има важно значение и цел. Това е истинска почит от държавата към нейните таланти, гении и герои."

Зеленски и съпругата му връчват наградата „Национална легенда на Украйна“ на видни украинци - 1
Източник: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и първата дама на Украйна Олена Зеленска участваха в церемонията по награждаването на видни украинци с наградата „Национална легенда на Украйна“.

Съответното изявление направи канцеларията на президента на Украйна, съобщава кореспондентът на Укринформ.

„Тази награда, учредена преди година, въпреки кратката си история, има важно значение и цел. Това е истинска почит от държавата към нейните таланти, гении и герои. Тези, които са сред нас, и трябва да ги забележим. Тези, които за съжаление вече не са с нас, но ние трябва да ги помним“, каза президентът на Украйна.

„Но тази година значението на наградата се промени донякъде – награждаваме не само легендарни представители на Украйна в музиката, театъра и спорта. Руската федерация промени смисъла на живота ни, затова днес награждаваме всички онези, които всеки ден, както в държавата, така и извън нея, защитават нашата независимост и суверенитет със своя талант и своя труд.“, отбеляза Зеленски.

Съгласно указ на президента на Украйна тази година годишната награда е присъдена на девет украинци, като трима от тях – посмъртно. По-специално, народната артистка на Украйна Мария Примаченко беше почетена посмъртно. Наградата получи Игор Кожан, генерален директор на Националния музей „Андрей Шептицки“ в Лвов, където в момента са изложени творбите на художника.

„Името ѝ е включено в Световната енциклопедия на изкуството. ЮНЕСКО обяви 2009 г. за година на Мария Примаченко. А на 5 май тази година нейната картина „Цветята растяха около четвъртия блок“ беше продадена на благотворителен търг за почти 15 милиона UAH, които бяха дарени за нуждите на въоръжените сили на Украйна. Тоест дори днес, четвърт век след смъртта си, Мария Примаченко живее и всъщност продължава да помага на Украйна. И днес Украйна най-после ѝ казва „благодаря“ и ѝ отдава почит според нейния принос и заслуги, официално и завинаги признава, че тя е нашата велика украинска художничка. Страхотна украинка. Мария Оксентиевна Примаченко е национална легенда на украинската живопис“, каза президентът на Украйна.

Освен това наградата „Национална легенда на Украйна“ получи началникът на гвардията на противопожарната и спасителната част на Главното управление на украинската държавна служба за извънредни ситуации в Николаевска област, лейтенант от службата за гражданска защита Игор Ивасиков. Благодарение на неговите действия седемнадесет души бяха спасени изпод развалините на Николаевската областна държавна администрация.

Наградата „Национална легенда на Украйна“ беше връчена и на двама лекари, неврохирург от отделението на Института по неврохирургия на името на академик Ромоданов на Националната академия на медицинските науки на Украйна Андрий Свист и педиатър от Детския медицински център Добробут Олга Свист.

„Семейство лекари, попаднали в Буча почти случайно в началото на войната. Неспособни да напуснат града, те се обадили на приятели и ги помолили да осиновят децата им – на пет и две години – ако не се върнат. В продължение на две седмици под постоянен обстрел, без подходящо оборудване, те извършваха изключително сложни операции, спасявайки тежко ранени деца“, отбеляза Зеленски.

Освен това наградата „Национална легенда на Украйна“ получи Анатолий Бабичев, кондуктор на пътнически вагони на гара Киев-Пътнически на АД „Укрзалізниця“.

„В продължение на девет дни без прекъсване неговият влак евакуира хора от Константиновка, Харков, Краматорск и Лиман. Съпругата му Наталия работеше в същия влак, в друг вагон. В нощта на 13 март тя загина по време на обстрела на влака. Въпреки личната трагедия Анатолий не се пречупи. Той се върна на служба, да спасява хора“, каза Зеленски.

Ханна Бут, преподавател в Мелитополския професионален аграрен лицей, също стана лауреат на наградата „Национална легенда на Украйна“.

„Въпреки окупацията, тя възпитава учениците си като патриоти и не се страхува да им каже истината, организира проукраински митинги по време на окупацията, въпреки заплахите и насилствените действия на нашествениците. Видеото, където тя, увита в знамето на Украйна, изисква по-решителни действия от международната общност, влезе в почти всички световни медии и социални мрежи. Милиони хора на планетата са чули: Мелитопол е Украйна“, подчерта Зеленски.

Държавният глава връчи и наградата „Национална легенда на Украйна“ на общественика и доброволеца Тата Кеплер.

„Както хиляди доброволци, тя помага на нашата армия вече осем години подред. И е невъзможно да се изчисли със сигурност колко важни неща за живота на нашите войници, силни хора, бяха намерени и доставени през това време: комплекти за първа помощ, медицински раници, турникети, бронежилетки и друго оборудване. Искам да благодаря на всички доброволци на Украйна в нейно лице. Благодаря ви много“, каза президентът на Украйна.

Наградата беше присъдена и на най-добрия футболист на Европа за 2004 г., старши треньор на украинския национален отбор по футбол през 2016-2021 г., Герой на Украйна Андрий Шевченко.

„Легендата на Динамо Киев и националния отбор на Украйна. Носителят на Шампионската лига и Златната топка. Името му е включено в списъка на стоте най-добри футболисти в историята. Тези и много други титли го направиха известен по целия свят. И сега те му помагат да обедини целия свят в подкрепа и помощ на Украйна. Посланикът на платформата UNITED24, нашият велик спортист, великият шампион, нашата легенда Андрий Шевченко“, отбеляза Зеленски.

Анатолий Соловьяненко, водещ сценичен майстор на Националната опера на Украйна през 1963-1992 г., народен артист и Герой на Украйна, посмъртно е удостоен със званието „Национална легенда на Украйна“ за неговата значителна творческа работа и укрепване на културната слава на страната. Наградата получиха съпругата на художника Светлана и синът Анатолий.

Посмъртно бе награден и началникът на службата за безопасност на полетите - старши инспектор-пилот от командването на Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна, Герой на Украйна полковник Игор Бедзай. Наградата получиха съпругата му Юлия и дъщеря му Мария.

„Най-добрият военен пилот. Герой на Украйна. Зад тези титли стои цял живот, посветен на служба в полза на държавата. Впечатляващи качества и дела. Опитът му е десетки важни бойни мисии. Негови ученици са 15 екипажа. Неговата смелост е десет единици авиационна техника, които той отнесе в Николаев от блокираното летище в Саки през 2014 г. при условия на изключително висок риск. Неговият пример са 217 воини от Крим, които след него останаха верни на клетвата и на Украйна“, каза държавният глава.

На 7 май 2022 г. по време на издирвателно-спасителна операция Ми-14 на Игор Бедзай беше ударен от ракета от вражески самолет. В резултат на това полковникът, защитавайки родната си земя, остана завинаги в небето.

Присъстващите на церемонията почетоха с минута мълчание паметта на отдалите живота си за Украйна.

Президентът Зеленски подчерта, че всички отличени са съкровището на Украйна и подчерта важността на запазването на техните постижения. След победата на Украйна над врага талантите трябва да се предават от едно поколение на друго, добави Зеленски.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    20 2 Отговор
    Наркоман.....

    Коментиран от #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дмитро

    10 2 Отговор
    А на мене, кога ?

    Коментиран от #5

  • 4 Българка

    18 2 Отговор
    Най- голямата легенда е ,че има такава държава

    Коментиран от #10

  • 5 Петро

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Дмитро":

    Ша чакаш
  • 6 Зззз

    12 2 Отговор
    ХАХАХА, на конкурс за мисис и мистър свят няма ли да се яват наглеците?
  • 7 Галош

    10 2 Отговор
    Зеления да връчи пожизнено награда на най новият кандидат Наталия Вовк.Да побърза за да не я връчва посмъртно.
  • 8 бойко

    12 2 Отговор
    малии, ЗЕЛСКИ раздава зелено...(посмъртно)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Много запознат

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Така е, няма "Новорусия" и няма да има!
  • 11 Софиянец

    11 0 Отговор
    И това ли доживяхме да видим???

    Годишни Фашистки Награди 2022, Украйна
  • 12 Бех ви

    11 0 Отговор
    еврейсия джандер.
  • 13 Иван

    4 1 Отговор
    На тези, които убиха Дугина.
  • 14 Отвратен

    12 0 Отговор
    Повръща ми се от украинците, нямам думи да опиша колко много ми паднаха в очите!
  • 15 Иванушка  🇷🇺

    7 0 Отговор
    Наградата е Златна Зелка за украинеца откраднал най-много. Има предложение до БАН в чест на Украйна откраднал да се изписва като Украднал, като корена е Укр(айна) 😁😁😁
  • 16 МБабе

    4 0 Отговор
    посмъртно, предполагам?
  • 17 Зеленият потник

    5 0 Отговор
    "Дядо ми Байдън плаща по 5 млрд месечно,за да си играя на герои,та как няма да раздавам награди."
  • 18 зеленчук

    5 0 Отговор
    Вече не е зеленски а е сински-сменил си е тениската!
  • 19 ЗЕЛЕН МИРИЗЛИВ ЧОРАП

    3 0 Отговор
    Награда за най- миризлив пор.
  • 20 Аноним

    3 0 Отговор
    Тоя човек заслужава най лошото което човек може да се сети например АЗ бих му набил 6 боца в слепоочието а на жена му друго поне половин метър
Новини по държави: