Last news in Fakti

22 Август, 2022 23:30 1 271 2

Нигерия е в Будапещенската конвенция за борба с киберпрестъпността

  • нигерия-
  • правителство-
  • будапещенската конвенция за борба с киберпрестъпността

Нигерийското правителство ратифицира членството на страната в Будапещенската конвенция за борба с киберпрестъпността

Нигерия е в Будапещенската конвенция за борба с киберпрестъпността - 1
Снимка: БГНЕС

Нигерия официално ратифицира членството си в Будапещенската конвенция за борба с киберпрестъпността, предаде нигерийската агенция НАН, като цитира съветника по националната сигурност на Нигерия Бабагана Монгуно.

В изявление в понеделник в Абуджа Монгуно каза, че членството в конвенцията е ратифицирано на 6 юли, след като Нигерия е изпълнила необходимите изисквания, след пет години усърдни усилия от страна на правителството.

Монгуно каза, че Нигерия е приела Закон за киберпрестъпленията (забрана, превенция и т.н.) от 2015 г. като правна рамка за кодифициране на престъпни дейности в киберпространството.

Той каза, че законът има за цел да гарантира безопасното използване на киберпространството и минимизиране на съпътстващите рискове за онлайн платформите и критичната инфраструктура с последващо отрицателно въздействие.

„Федералното правителство разработи всеобхватна национална политика и стратегия за киберсигурност 2021, създаване на Нигерийски компютърен екип за спешно реагиране и Национална цифрова криминалистична лаборатория. Като основен компонент на закона, раздел 41 (2b) предвижда съответствие на нигерийските закони и политики за киберпрестъпления и киберсигурност с регионалните и международните стандарти“, каза Монгуно.

Той посочи, че като част от усилията за укрепване на международната архитектура на киберсигурността Съветът на Европа е поканил Нигерия да се присъедини към конвенцията за киберпрестъпността, известна още като Будапещенската конвенция за киберпрестъпността.

„Следователно Нигерия се присъедини към 66 други страни по света, които подписаха и ратифицираха Конвенцията за киберпрестъпността на 6 юли. Наред с други ползи, ратификацията ще засили международното сътрудничество, ще осигури обща платформа и процедурни правни инструменти за ефикасни разследвания на киберпрестъпления, както и запазването и прехвърлянето на електронни доказателства, както е подходящо във връзка с всяко престъпление. Това също автоматично ще превърне Нигерия в приоритетен център за програми за изграждане на капацитет за борба с киберпрестъпността“, каза съветникът по националната сигурност на Нигерия.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохо секса

    2 7 Отговор
    И Нигерия разбраха, че путлерската пропаганда е престъпление.
    Докога ще търпим Копейкин да разпространява фейкове, БЕЗНАКАЗАНО?
    ще дам списък на фейковете му
  • 2 Нигерия борела киберпрестъпността

    1 0 Отговор
    Аз пък все се чудех кой ми праща тия имейли от името на умрели Нигерийски принцове, че ме молели да приема завещание от няколко милиарда?