Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Август, 2022 16:25 3 757 37

Атентатът срещу Даря Дугина беляза нов етап във войната срещу Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • нов етап-
  • дария дугина-
  • александър дугин-
  • владимир путин-
  • убийство-
  • москва

Атентатът срещу Даря Дугина разтърси идеята за „руски свят“ и беляза началото на нов етап във войната срещу Украйна

Атентатът срещу Даря Дугина беляза нов етап във войната срещу Украйна - 1
Снимка: Телеграм

„Сърцата ни копнеят за нещо повече от отмъщение или възмездие…Трябва ни само нашата победа. Дъщеря ми положи моминския си живот на нейния олтар. Така че, победете, моля ви“. Това каза изявеният радетел на идеологията за нов „руски свят“ Александър Дугин на поклонението на дъщеря си Даря, която беше погребана вчера.

Още новини от Украйна

Тя беше „прекрасно православно момиче, патриот, военен кореспондент, експерт по централните телевизионни канали и философ, каза Дугин за дъщеря си, която изразяваше сходни на неговите политически възгледи и беше чест гост по националистическия телевизионен канал „Царград“.

На погребението на 29-годишната Дугина баща ѝ, който по определението на АФП е ултранационалистически идеолог и писател, пропагандиращ империалистическата доктрина и яростен поддръжник на руската офанзива в Украйна, заяви, че „тя загина на фронта за народа, за Русия. Фронтът е тук“.

Даря живееше за победата и умря за победата, обобщи нейният баща и ментор. „Нашата руска победа, нашата истина, нашата православна вяра, нашата държава“, каза Дугин пред събралите се неколкостотин души, отдали почит на загиналата, предаде АФП.

От години Дугин се обявява дори и за използване на насилие, за да бъде постигнато обединение на териториите с рускоезично население и други около тях в огромна нова Руска империя, обобщава Ройтерс. Дугин популяризира империалистическата доктрина на евразийството, която подкрепя съюз между Европа и Азия под ръководството на Русия.

Баща на идеята за такъв нов „руски свят“, според някои 60-годишният Дугин е бил и архитектът, изградил интелектуалната онова, използвана от Владимир Путин, за да премине към по-агресивна и експанзионистична външна политика.

Говорейки за Даря Дугина в понеделник сутринта, телевизионна водеща каза, че „тя умря за идеята за „руски свят“, предаде Би Би Си. Успоредно, на зрителите беше показана снимка на минометни снаряди, очевидно използвани от проруските сили в Украйна, на един от които беше изписано „Това е за Дария!“.

Руският президент определи убийството на Даря Дугина като „грозно и брутално престъпление“ и написа в „Телеграм“, че загиналата е показала „какво означава да бъдеш руски патриот“.

Украинският президентски съветник Михайло Подоляк заяви още в неделя, че Киев няма нищо общо с атентата. Ден по-късно секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов потвърди, че „нашите специални служби нямат отношение към това“, предаде АП.

Бившият руски политик Иля Пономарьов, който сега живее в Украйна, публикува в понеделник видео в ЮТюб. В него той обяви, че зад смъртоносното нападение срещу крайнодясната активистка Дугина стои руско партизанско движение – Национална републиканска армия. Пономарьов каза, че атаката срещу Дугина отваря нова страница в руската съпротива срещу путинизма. „Нова страница, но няма да е последната“, цитира изявлението му ДПА.

Според Пономарьов през последните месеци руските партизани вече са извършили поредица от нападения срещу членове на руското правителство и силите за сигурност.

Взривяването на колата на Даря Дугина, в която в събота вечерта трябвало да пътува и баща ѝ, веднага беше използвано от руски националисти, за да поискат засилване на ударите в Украйна, а руската Федерална служба за сигурност бързо обяви, че убийството е било извършено от украинка, която след престъплението избягала с автомобил в Естония.

Анализаторката Екатерина Шулман каза за Би Би Си, че отприщването на гнева на прокремълските коментатори в отговор на убийството изглежда подозрително. Реакцията беше незабавна, отбелязва Шулман. Изглежда те само чакаха нещо подобно да се случи.

Райнхард Везер от в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ смята, че поръчителите на атентата трябва да се търсят в самата Русия. За това говори конспиративният характер на теориите, разпространявани от Кремъл след всяка подобна атака. Този атентат поставя началото на нова фаза във войната срещу Украйна, посочва Везер. Водещи руски пропагандисти вече призовават в отговор да бъдат атакувани центровете, където се вземат решенията.

Същевременно, инциденти като този изнервят апаратчиците в Москва, особено след поредицата от експлозии и нападения в окупирания Крим и в други региони в Русия, близо до границата Украйна.

Кремълската пропаганда непрекъснато подчертава как Путин е донесъл сигурност и стабилност в Русия след бурното десетилетие на 90-те години, когато коли бомби и поръчкови убийства бяха обичайни, пише в анализ на Би Би Си от Москва. Тази взривена кола взривява и този наратив.

От друга страна, Александър Дугин има голям принос за популяризирането на идеята за „Нова Русия“ – концепция, използвана от Москва, за да се оправдае анексията на Крим през 2014 г. и подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна.

Самата Даря Дугина заявява за сайта Gеополитика.ru, че светът е преминал в сферата на постполитиката и постлиберализма, а Четвъртата световна война (Третата според нея е била Студената война) е от постмодерен вид и в нея тероризмът става част от политическата система. Тази война, анализира Дугина, е безсистемна, хаотична и произволна при определяне на мащаба на събитията. Според Дугина микронаративът става събитие (както се случи с нейното убийство, между другото), а макронаративите се пренебрегват. Дугина подчертава, че терористичният акт заема малка площ – една сграда, една зала, няколко стаи или тераси (т.е. микронаратив). Но значението на терористичния акт е толкова голямо, колкото Сталинградската битка (която е макронаратив), отбелязва руският сайт „Медуза“.

В интервю от 2018 г., припомнено от „Медуза“, Дугина казва, че тоталитаризмът не си е отишъл, а е подчинил целия Запад, цяла Европа. Това, което става там, е либерална диктатура с всички произтичащи от това последици – арестуване на неудобни за системата активисти, репресивен апарат, пропаганда. Затова народите на Европа възприемат Русия като остров на свободата, като антитоталитарен фронт, смята Дугина.

Според нея новата доктрина, около която могат да се обединят всички в Русия, е национал-болшевизмът – важен политически модел за Руската империя. Руският народ приема социализма като религия, като вяра. И СССР беше държава от религиозен вид, но вместо Бог беше почитан съветския човек, обяснява Дугина.

След началото на войната срещу Украйна Дугина настоява, че „трябва да бъдат създадени трибунали – Мариуполски, Донецки, във всеки град трябва да има трибунал като в Хага, който да разследва престъпленията на тези хора, „защото това вече не са хора“.

Даря Дугина върви в коловоза, положен от харизматичния ѝ баща, възвеличаван от някои като мислител, който влияе на Путин. Книгата му „Основи на геополитиката“, в която са изложени националистическите му теории, се е превърнала в наръчник за руските военни и за специалистите по външна политика, пише в. „Вашингтон пост“. Дугин със сигурност е настроен антиамерикански, антилиберално, антизападно, смята Антон Шеховцов от базирания във Виена Център за демократичен интегритет. Но Кремъл или Путин нямат нужда от Дугин, за да са антиамерикански или антизападно настроени, цитира го „Вашингтон пост“.

Изданието цитира и основанията на финансовите министерства в САЩ и Великобритания да наложат санкции на Дугина. Посочено е, че тя е „постоянна и изявена активистка в разпространяването на дезинформация за Украйна и руската война в Украйна в различни онлайн платформи и е главен редактор на сайт за дезинформация. В него Дугина прокарва тезата, че Украйна ще загине, ако бъде приета в НАТО. Освен това, сайтът е създаден като част от руска операция за прокарване на политическо влияние, наречена „Проект Лахта“.

Според Вашингтон „Лахта“ е използвал фиктивни онлайн лица, за да се намесва в избори в САЩ поне от 2014 г.насам.

Както обобщава събитията около атентата британският в. „Гардиън“, насилието, което ултранационалистическият руски мислител Ал. Дугин беше пропагандирал от десетилетия, „внезапно влезе в собствения му живот, когато дъщеря му беше убита“.

Много наблюдатели сега припомнят казаното от Дугин през 2014 г. във видеообръщение към тогавашните му последователи: „Мисля, че трябва да убиваме, да убиваме, да убиваме (украинци), стига приказки“.

Убийството на Даря Дугина, тясно свързана и идеологически с баща си, ще разтърси висшите ешелони на руското общество, коментира „Гардиън“.

Както посочва в. „Ню Йорк таймс“, евразийството беше вляно директно в кръвоносната система на руските властимащи във вариант, разработен от самобитния философ Дугин.

През 1997 г. той пише, че украинският суверенитет представлява „голяма опасност за цяла Евразия“. А пълният военен и политически контрол на цялото северно черноморско крайбрежие е „абсолютен императив“ за руската геополитика. Дугин настоява, че Украйна трябва да стане „чисто административен сектор от руската централизирана държава“.

Затова руското правителство обвинява Киев за убийството на Дария Дугина, отбелязва „Вашингтон пост“. Основанията му са, че украинците са взели на прицел Дугин като ответна мярка, тъй като той беше фанатичен застъпник на идеята, че Москва трябва да постави отново завоювана Украйна в сърцевината на нова Руска империя.

Изданието коментира, че всяка информация, разпространявана от официална Москва, трябва да се приема с „едно на ум“, защото тя е по-скоро политически инструмент, отколкото описание на действителността. Всекидневникът подчертава, че днес в Русия е престъпление да се казва истината, че страната води война срещу съседна Украйна и припомня, че през 2014 г. Путин до последния момент отрича, че войските му са поели контрол над Крим.

През 1999 г. Путин – тогава руски премиер, взема повод от поредица кървави терористични бомбени нападения в Москва и на други места в Русия, за да започне нова война срещу непокорните чеченци, които са обвинени за атаките.

Днес нещата с Чечения изглеждат съвсем наред – дотолкова, че военни части на “кадировци“ се сражават в редиците на руските войски в Украйна…

В момент, когато руският президент продължава да се колебае дали да обяви обща мобилизация заради вероятната обществена реакция, убийството на Дугина – изявена патриотична фигура, извършено съвсем близо до столицата, може да наелекризира обществения ентусиазъм в подкрепа на войната, която вече се проточва много повече от очакваното.

Дугин казва малко преди началото на войната в Украйна в интервю за Gеополитика.ru, че Русия не се е оказала от отговорността за съдбата на постсъветските режими и е настроена да не допусне „цветни революции“ в постсъветското пространство.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    53 17 Отговор
    Това вече не е война ,а тероризъм.

    Коментиран от #13, #28, #34

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иванушка  🇷🇺

    48 31 Отговор
    Страшна Трагедия и Непрежалима Мъка да бъде убито едно невинно дете по такъв варварски начин от Украинските терористи. Украйна трябва да бъде обявена за Терористична държава и да бъде Санкционирана и Изолирана от Света. Държава която Убива деца няма право на съществуване. Светла му памет на горкото дете

    Коментиран от #9, #11, #22, #24, #33

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бай Манчо

    42 23 Отговор
    Този терористичен акт няма да бъде без отговор , надявам се много скоро .

    Коментиран от #35

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Внимание

    20 13 Отговор
    Пропаганда от Ротшилдите и Сорос.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Aлфа Bълкът

    9 14 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Лекуваш ли си редовно хемороидите с натривки?
  • 14 КГБ не се променя

    12 17 Отговор
    Людмила Живкова... Може би само прилика или дългата ръка на Кремъл не спи.

    Коментиран от #31

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 БАРС

    23 12 Отговор

    До коментар #4 от "Оляя":

    Рашките показаха на тая същата снимки като кара колата и на трите с различни номера.Номера на ДНР Казвхстански и Украински.Как стават тия работи мдруго същата е служила в АЗОВ а и брат и също е там.А същата кола вече се продава по интернет.Така че имат право да твърдят освен това е записана как кара зади убитото момиче.Ако не я е убила защо не се покаже ако украинските служби не са я убили вече

    Коментиран от #25

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Даря, която беше погребана вчера

    15 19 Отговор
    Даря, която беше погребана вчера

    ВЕЧЕ Е ИСТОРИЯ, А ЖИВОТЪТ Ѝ БЕ ПОХАРЧЕН В ИМЕТО И ОТ ЗЛОТО, КОЕТО Я УПОТРЕБИ ЗА ГНУСНИ ЦЕЛИ! ЖАЛКО ЗА НЕЙНИЯ И ЗА ОЩЕ ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ЖИВОТИ, ПРОПЕЛЕНИ ОТ ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО....
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Наркоманите в киев

    16 12 Отговор
    Ще платят висока цена. Този варварски терор трябва да се пресече из корен. Ингилизите като вдъхнивители на убийците ги пази само САЩ

    Коментиран от #37

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Баро

    9 8 Отговор

    До коментар #16 от "БАРС":

    На политковская още не могат да намерят убиеца а на тая за два часа

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Баро

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Брао бе мноо си умен бе шов моо прайш разлика между война и тероризъм беееееее
  • 29 Баро

    2 4 Отговор

    До коментар #27 от "БАРС":

    Не вярвам на руснаци и на сърби
  • 30 Баро

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "БАРС":

    Чай че се сетих кадировци или чеченци щот кадировците не са чеченци
  • 31 Баро

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "КГБ не се променя":

    Не схемата при ко му не та та е една и съща а другите схеми са ше делиме по братски и аз да имам а ти да бачкаш
  • 32 Ха ха ха

    3 3 Отговор
    Верно е че бележи нов етап във войната , от тук нататък руските нацисти ще бъдат по етапно денацифицирани , където и да се намират по примера на духиева .
  • 33 небрежнев

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Иванушка  🇷🇺":

    Дугина е на 30 години. До колко години смяташ хората за деца?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Наркоманите в киев":

    Колко са убитите украйнки? А рускинята е една. Какво става с любимата ви дума -реципрочност-?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания