25 Август, 2022 10:55 795 1

Тайван с рекордно увеличение на разходите за отбрана

  • тайван-
  • разходи-
  • отбрана-
  • увеличение-
  • остров

Тайван предложи 19 млрд. долара разходи за отбрана за следващата година - двуцифрено увеличение спрямо 2022 г.

Тайван с рекордно увеличение на разходите за отбрана - 1
Източник: БГНЕС

Тайван предложи 19 млрд. долара разходи за отбрана за следващата година - двуцифрено увеличение спрямо 2022 г., съобщава "Ройтерс".

В тях са заложени средства за нови бойни самолети, предаде news.bg.

Предложението идва седмици, след като Китай организира широкомащабни военни учения около острова, който смята за своя суверенна територия.

Пекин проведе най-големите си военни учения около демократично управлявания остров, като по-рано този месец той беше посетен от председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Визитата ѝ разгневи Пекин, който я счете за опит на Вашингтон да се намеси във вътрешните работи на Китай.

Общият бюджет за отбрана, предложен от кабинета на президента Цай Инуън, предвижда увеличение от 13,9% на годишна база до рекордните T$586,3 милиарда ($19,41 милиарда).

Това включва допълнителни T$ 108,3 милиарда разходи за изтребители и друго оборудване, както и други "специални средства" за Министерството на отбраната.

Планираните разходи за отбрана, които са рекордно високи и трябва да бъдат одобрени от парламента, бележат шестата поредна година на растеж на разходите за отбрана на острова от 2017 г. насам.

Напрежението между Китай и Тайван расте от месеци. Китай гледа на острова като на отцепила се провинция, която трябва да бъде обединена с континенталната част на страната.

Тайван живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г., когато победеното правителство на Китай избяга на острова, след като Комунистическата партия на Мао Цзедун спечели гражданска война.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Пене-бил и в Тайван и в Китай

    0 0 Отговор
    За ККП и сегашното Правителство хората са без значение, като в Русия при Путин. МАО унищожава по време на Културната революция 50млн.китайци-равно на населението на Франция него време. Искат си острова на Чан Кай Ши!!! Тайван е на нивото на Япония и Южна Корея за разлика от Китай, която е червена империя на ККП.