Last news in Fakti

25 Август, 2022 13:00 1 551 14

Русия: В Калининград арестуваха диверсант, работещ за "Азов"

  • русия-
  • фсб-
  • калининград-
  • летище храброво-
  • балтийския флот-
  • азов-
  • украйна-
  • война-
  • даря дугина-
  • владимир путин-
  • александър дугин-
  • покушение-
  • атентат

55-годишен жител на Калининград се е готвел да извърши саботаж в пристанищата на Балтийския флот и на местното летище Храброво

Русия: В Калининград арестуваха диверсант, работещ за "Азов" - 1
Снимка: Shutterstock

Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщава, че в Калининград е задържан 55-годишен местен жител, за когото се предполага, че е сътрудничил на забранения в Русия батальон "Азов" и се е готвел да извърши саботаж в пристанищата на Балтийския флот и на местното летище Храброво, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"В резултат на предприетите мерки в Калининград е установен и задържан местен жител, гражданин на Руската федерация, роден през 1967 г., привърженик на забранената в Русия международна терористична организация "Азов", който е имал намерение да извърши диверсия и терористични актове срещу обекти на Балтийския флот на ВМФ на Русия и военнослужещи, както и срещу летище Храброво", съобщиха от Центъра за връзки с обществеността на ФСБ на Русия (цитат на ТАСС).

"Азов" е една от многобройните дивизии на украинската национална гвардия. Съдейки по структурата на украинската армия, нейните задачи не включват организиране на атаки в чужбина. Според западни журналисти с подобни акции може да се занимават Силите за специални операции на Украйна, коментират от Би Би Си. На 2 август тази година Върховният съд на Руската Федерация призна полка "Азов" за терористична организация.

ФСБ съобщава, че в тайника на задържания е намерено взривно устройство с мощност около 5 кг тротилов еквивалент, компоненти за направата на самоделни взривни устройства, кореспонденция с азовци, забранена символика и литература.

Според ФСБ наставниците на калининградеца са в Украйна.

Задържаният, според руските правоохранители, е направил самопризнания. По-специално се твърди, че той е казал пред камера, че членове на "Азов" са поискали да бъде взривена базата на Балтийския флот в село Переяславское.

По думите му през март тази година той е писал в социалната мрежа на заместник-министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко, а в края на юли представители на "Азов" са се свързали с него и са дали инструкции как да направи самоделно взривно устройство.

С каква цел задържаният първоначално е писал на Геращенко, не се пояснява.

Украинските власти настояват, че полкът "Азов" е част от структурата на Въоръжените сили на Украйна и неговите бойци не се различават от останалите военнослужещи. Той е създаден е на базата на едноименния доброволчески батальон, чиито членове бяха обвинени в крайнодясна идеология в началото на конфликта в Донбас.

На 22 август Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия обяви разкриването на убийството на Даря Дугина , дъщеря на общественика Александър Дугин, като обвини в престъплението украинските специални служби.

Преди това обаче бе съобщено, че руски партизани стоят зад бомбения атентат, при който загина Даря Дугина, дъщерята на сътрудника на руския президент Владимир Путин - Александър Дугин. Това съобщи бившият депутат в руската Дума Иля Пономарьов в "Телеграм".

Той е прочел изявление на т. нар. "Национална републиканска армия" - руска нелегална организация, която се бори против властта на руския президент Владимир Путин.

В него се казва, че това не е първата, нито ще бъде последната подобна акция на организацията.

Украйна категорично отрече участието си по какъвто и да било начин в убийството на Дугина.

Припомняме, че на 15 август ФСБ съобщи за осуетено взривяване на петролопровод край Волгоград, за което също бяха обвинени руски граждани, като тогава бе заявено, че акцията е била ръководена от офицери на украинските специални служби и членове на полка "Азов".

На 5 август ФСБ съобщи, че е задържала в Карачаево-Черкезия привърженик на забранената в Русия организация "Десен сектор". Според специалните служби активистът е имал "намерение да извърши терористични актове срещу членове на правоохранителните органи и военнослужещи на републиката.

На 29 юли ФСБ съобщи, че е задържала трима украински "диверсанти" от "Десен сектор" край Липецк на 29 юли.

На 25 юли ФСБ съобщи, че е успяла да осуети операция на украинското разузнаване за отвличане на поне три руски военни самолета.

Преди това като голяма акция от ФСБ съобщиха предотвратяване на покушения на известни руски журналисти, включително любимия журналист на Путин Владимир Соловьов.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    13 6 Отговор
    Кво стана с тая от Азов дето уж взриви Дугина.Прехвалените служби хванаха ли розавия Миникупър или още сее тероризъм из Русията.

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Един

    9 8 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    Не са го хванали, отива към Кремъл.
  • 3 СОЛНЕЧНИЙ МАГАДАН

    5 5 Отговор
    плаче за него
  • 4 Хихихи..

    13 12 Отговор
    Клекналото западче прави "диверсийки". След Адолф сте пълна скръб ве,фашаги смотани,кога ще го разберете?! Идва Нашето време,ще ви лупаме като маче у дувар,брутално и от сърце..

    Коментиран от #8

  • 5 Сесесере

    10 19 Отговор
    Поредната руска, Долна лъжа!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 наблюдател

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    Колата е оставена за продажба в една прибалтийска република от човек със същата фамилия.Ще ги намерят-Навални ще помага.
  • 8 блатна окра

    6 6 Отговор

    До коментар #4 от "Хихихи..":

    Ще си лупаш главата в стената.

    Коментиран от #9

  • 9 Хихихи..

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "блатна окра":

    Щенка ти се,ама ти мина Временцето. 35 години стигат..
  • 10 Айде няма нужда

    6 11 Отговор
    Поредни руски измислици, скоро и Навални ще се окаже сътрудник на Азов...
    Като в мръсния СССР - нарочват те за "враг на народа", даже нищо общо да нямаш. Този тоталитарен филм сме го гледали 45 години, за съжаление.

    Коментиран от #11

  • 11 35 Години

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Айде няма нужда":

    ви стигат.Гола Водица сте,таймерът ви отброи с Огромно презрение..
  • 12 Аршлох

    3 1 Отговор
    Директно на въжето за назидание на другие,по германска де мокра тична традиция от 40 години на миналия век.
  • 13 Никой

    1 2 Отговор
    Факти не давайте на такива безмозъчни същества да пишат и препечатват такива глупости.Чак толкова заблудени не сме,айде моля ви се.Едно дете ще прозре,че статията е написана за олигофрени.
  • 14 Оля

    0 2 Отговор
    Аз съм Кремълска слугиня
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания