Last news in Fakti

27 Август, 2022 12:07 6 521 46

"Не можете да останете": Нова кампания срещу миграцията в Австрия

  • бежанци-
  • кампания-
  • мигранти-
  • австрия-
  • расизъм

Предложението среща критики не само от изследователи, но и от властта

"Не можете да останете": Нова кампания срещу миграцията в Австрия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер от няколко дни почти не пропуска възможност да предупреди, че системата за предоставяне на убежище в Австрия скоро може да бъде претоварена. Тази седмица това беше и случаят в ефира на австрийската национална медия "ORF”: "Имаме рекорден брой молби за убежище. 42 000 до края на юли. Това е повече, отколкото общо за цялата минала година.”

Онлайн кампания

Затова министерството на Карнер представя нова онлайн кампания. Тя има за цел да обезкуражи потенциалните кандидати за убежище да се насочват към Европа. Кампанията се провежда основно в социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм, както и посредством реклами в Гугъл и е насочена към осем държави, сред които Мароко, Тунис и Индия. "Едно от колелата, които трябва да бъдат завъртяни, е и да информираме по подходящ начин потенциалните мигранти в страните на произход. Не трябва да оставяме на контрабандистите да правят интерпретации. Убеден съм, че това е сто процента вярно."

"Не можете да останете"

На снимките се вижда как граничен полицай с немска овчарка стои пред гранична ограда с бодлива тел и надпис "Няма път" под нея. На други снимки на различни езици пише: "Не можете да останете" или "Ще се провалите".

Виенската изследователка на миграцията Юдит Коленбергер критикува кампанията и посочва, че "няма никакви доказателства за успеха на подобни информационни кампании.” Идеята за кампания срещу предоставянето на убежище не е нова в Австрия. Друга такава вече беше представена през март 2016 г. Важен фактор е финансирането - този път онлайн кампанията струва 260 000 евро. "Трябва само да си дадете сметка, колко афганистански жени и момичета бихме могли да приемем за тези пари и да им предоставим достъп до образование тук”, казва Коленбергер.

Критики и от коалиционните партньори

Не само изследователите са скептично настроени към кампанията. Критики отправят и от коалиционния партньор на Австрийската народна партия. Ева Ернст-Джеджич от Зелената партия например казва: "Трябва да създадем законни пътища за бягство. Зелените и Народната партия постигнаха съгласие по този въпрос в правителствената програма и дават възможност на хората да кандидатстват за работна виза”. Причината е, че Европа се нуждае от работници, казва още тя. "В Европа има недостиг на работна ръка. С други думи, смятам, че е по-ефективно да си сътрудничим със страните, от които хората искат да избягат, отколкото да създаваме тази нехуманна ситуация на външните си граници и да провеждаме онлайн кампании с пропагандна политика на възпиране, която според мен ще има слаб ефект”.

Много от хората, които идват в Австрия, се местят и изобщо не остават, казва Ернст-Джеджич. Освен това всяка молба за убежище трябва да бъде разгледана - това е човешко право. Министърът на вътрешните работи Карнер от Австрийската народна партия е на противоположното мнение. "Трябва да попречим на хората да се опитват да прекосяват Средиземно море, рискувайки да се удавят или да се тъпчат в камиони и да рискуват да се задушат”. Предотвратяването на опасното бягство на хората е важна цел, казва депутатката от партията на Зелените Ернст-Джеджич. Онлайн кампанията на Министерството на вътрешните работи обаче не е правилният път. По-добре би било, ако хората са в контакт с бежанци и мигранти от собствените си страни, които да им разказват за този много често животозастрашаващ път и след това ги разубеждават да тръгнат по него”, казва Ернст-Джеджич.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 зелен петел

    85 5 Отговор
    "Не можете да останете!"-в Австрия,но в Бългерията можете да останете. Щото е много богата и бълва от ресурси.

    Коментиран от #6, #24

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 още 3 години

    67 3 Отговор
    Брайвик скоро ще го пуснат !!

    Коментиран от #44

  • 5 Мишо

    67 10 Отговор
    Тези най-после се усетиха, но след като политическата мъгла на русофобията започна да се разнася. След мъглата идва проблема с топлината и светлината.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 истина е

    56 5 Отговор
    Преди 3-4 год. хванаха един сириец в Белгия ,и като разбра , че ще го връщат в България ,защото от тук е влязъл , преди да го екстрадират го намериха обесен в ареста !!Представете си за какви ни мислят , и не е лъжа !

    Коментиран от #12, #14

  • 8 Пич

    80 0 Отговор
    След дъжд , качулка !!! Те вече останаха ! Милиони !!!
  • 9 Анти хитлерист

    51 1 Отговор
    Следващият Гитлер ще успее.
  • 10 стоян

    88 2 Отговор
    Може да останат - само трябва да целуват кръста сменят имената и захвърлят фереджетата - 99 %сами ще се откажат и избягат
  • 11 Фройд

    44 2 Отговор
    Ааа, може , може . Питайте оная , с меченцето в ръка ....
  • 12 Професор

    50 11 Отговор

    До коментар #7 от "истина е":

    Абсолютно вярно. Имаше такъв случай. Преди поне имаше война но дори бягащи от война не искаха в България. Само като ни видят пътищата разбират за какво иде реч. Само влизаш в Гугъл Изображения и гледаш сирийската магистрала е като стъкло. Пишеш Кабул - столицата на Афганистан и виж само какъв асфалт, какви павета... По зле сме от тези попаднали държави. Гледам във Фейсбук някакъв който не може да пее направил кавър на някаква гнусотия - комбайна - вършачка. Автобус смачка патрулка с полицаи вътре. Таван падна в болница.. Абе това в България е филм на ужасите.

    Коментиран от #16

  • 13 Васил

    58 4 Отговор
    Според мен трябва да се депортират както Щатите правят

    Коментиран от #45

  • 14 Ген. Гурко

    70 3 Отговор

    До коментар #7 от "истина е":

    Това много ме радва и освен това доказва, че тези арабски псевдосирийци искат добър живот по техен избор, без работа и със съпътстващо яко хрантутене при това с халал храна. Затова трябва на всички тези тарикати да се каже -ВЪЪЪЪН от Европа. До един.
  • 15 Граматик

    43 1 Отговор
    Правилното заглавие е: Не може да останете
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Анджело

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Стига":

    Може да продължи - до всеки първи
  • 18 Ффхйн

    21 1 Отговор
    Дойче веле пак с подвеждащи и лъжливи снимки.
  • 19 Тонката

    27 7 Отговор
    Ама как ще остават? Това да не са украинци с коли, каквито и австрийците не карат? Как ще пуснете хора от третия свят?
  • 20 Тонката

    33 5 Отговор

    До коментар #16 от "До професор със средно специално":

    Хайде сега...Същото направи и Георги Семерджиев....Не оправдавам Омар и съжалявам за загиналите полицаи, но това, което той, а и много други правят е поредното доказателство, че много неща са счупени в България и законът е врата в полето. Вчера беше Омар, утре ще е друг и отново ще загинат невинни....Просто системата е счупена!

    Коментиран от #32

  • 21 ЖЕГА7112136860ЖЕГА

    34 2 Отговор
    Защо до този момент Испания,Португалия,Италия,Гърция бе създадоха съюз,който да се противопостави на масовата евреизация,с която сме вече превзети? Защо същите тези страни продължават да пълнят страните си с ислямисти? Моля,нека Австрийците организират един протест - присъвствие на границитв на преждепосочените! Нека тия австрийци дойдат в България да пазят границите ни с Турция и Гърция. Нека попитат и сърбите как в съюз с българите граничари пропускат тия аврамови цuranu ! В България не е трудно да влезнат,защото няма гранична стена,а Австрия може да ни помогне с изграждането на такава. В крайна сметка външната граница на ЕС не може да бъде задължение само на Българите.

    Коментиран от #33

  • 22 доктор филгууд

    42 0 Отговор
    мигранти! бомба със закъснител! рано или късно ке гръмне!

    Коментиран от #26

  • 23 Горбачовче

    31 0 Отговор
    > Трябва само да си дадете сметка, колко афганистански жени и момичета бихме могли да приемем за тези пари и да им предоставим достъп до образование тук

    искат с афганистанци да се напълнят, много умно
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 БПФ

    60 0 Отговор
    Мястото на талибаните е в Талибания, мястото на нeгърите е в Нeгpия !!! Нямам нищо против никого - но всеки народ си има държава. Европейците не сме длъжни да приемаме нашествието на многомилионната пaплач, да я настаняваме, да я храним и да и търпим издевателствата. Кампании не помагат - всяка суверенна страна има право да брани границите си с оръжие !!!
  • 26 Тонката

    22 7 Отговор

    До коментар #22 от "доктор филгууд":

    Естествено, че риска при тях е по-голям, но кое кара тези хора да бягат? Кой предизвиква конфликтите в тези региони? Свалихме Садам, защото бил диктатор, нали? И сега какво? Пари за хляб нямат...В Сирия да не е по-различно? Същото е положението и д другите държави.....Нашите "миротворци" създават хаос и разруха по различни начини и после гледат сеир....Погледнете Венецуела....След ембаргото, милиони бежанци към съседните на Венецуела държави, защото там е невъзможно да се живее....На полицаите се раздават награди под формата на тоалетна хартия, защото заплатата на полиция, не му позволява да си купи дори тоалетна хартия....Кой е виновен за бежанската вълна вълна от Венецуела? Говоря по принцип...Много от конфликтите възникват след външна намеса....И после се чудим, защо бягали и се чудим как да ги спираме.....Хайде моля ви се....

    Коментиран от #31

  • 27 сития на гладния

    16 1 Отговор
    вяра няма. Тогава да направят бартер с нежеланите мигранти (с покриване на разходите им в бг) с бг роми които са пълноправни ес граждани желаещи да работят неуморно и честно за благото на австрийците
  • 28 Про100 100

    3 15 Отговор
    Проблема на мързеливите австрийци е че някой се опитва да се пише по тарикат от тях😀 Истината е кристално ясна. Мързели са!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 всички трябва да се противопоставим

    29 0 Отговор
    Трябва да се сложи край на тази миграция. Без война, Европа е превзета. Каква е тази криво разбрана демокрация, която стига до глупост. Правилно ли е, та дори и най-богатата европейска държава, която и да е тя, да бъде "натъпкана" с бежанции, да ги издържа , да ги интегрира, да ги образова. Забравяме, че това са хора с друг манталитет, с друга религия, с друго образователно ниво. Е, стига вече. Местните хора изпитват редица страхове, трудности, лишения, за да можем всички да кажем, че сме гостоприемен континент, с отворени домове и сърца.
    И за благодарност - видяхме какво получаваме. Да подадем
    ръка - да. Нека да помогнем на някой паднал да се изправи и да си тръгне, но не и да остане, за да съсипва държавата, да се гаври с децата ни, и най-накрая умишлено да ни убива.
  • 31 Сър Пичук

    16 3 Отговор

    До коментар #26 от "Тонката":

    Сегашните мигранти са предимно от Сирия, където с "братската помощ" на Русия и Путин, "законното" правителство на Асад си запази властта. Така, че защо да има миграция - нали то е законно, добро, справедливо, честно?. Нали там вече няма война. Или това е план за разрушаване на Европа, което е крайна цел и на мюсюлманите и на Путин и те действат заедно. Някой направлява, координира и финансира миграцията и това е на много по-високо ниво от това на някакви каналджии. Разни бедни икономически мигранти, за каквито се представят, няма откъде да вземат хиляди евра, които плащат за да бъдат прехвърлени в Западна Европа. Кой плаща и защо?
  • 32 Луд съм, луд съм

    15 0 Отговор

    До коментар #20 от "Тонката":

    Прав си, по дяволите, много си прав! Към местните престъпници си внасяме и чужди престъпници, при това непълнолетни! Общото е и, че Георги е част от схемата, а Омар тепърва плете мрежа, с тенденция да стане част от системата, раждаща вечна престъпност, от която се чувстват защитени една шепа възпалени либерали! Много си прав! Браво!
  • 33 Колко пъти ще ти строят стена?

    12 0 Отговор

    До коментар #21 от "ЖЕГА7112136860ЖЕГА":

    Строиха вече,а че отклонени средства са отишли за частни имения,хората не им се ще.Но е така.Стена има.Видеонаблюдението не работели.Проработи го де.
  • 34 Пилот на чартър

    8 0 Отговор
    Решението е просто.Както приеха във Великобритания. До разглеждане на молбата. Чартърен полет до Уганда Референдум и бюджет за чартърни полети с бежанци ако не до Уганда близка до нея страна. Един Чартърен полет няма да струва повече от 60хил евро.
  • 35 "Трябва само да

    13 0 Отговор
    си дадете сметка, колко афганистански жени и момичета бихме могли да приемем за тези пари и да им предоставим достъп до образование тук”, казва Коленбергер." - тази нормална ли е? Досега на снимките на афганистански бежанци не съм видял жени и момичета. Снимката от статията е силно манипулативна. 80% от пришълците са млади мъже 18-40г., а при афганистанските - почти 100%.
  • 36 Оня

    2 1 Отговор
    А защо не бягат към великая пРосия , нали там е рая на Распутьо ? Що все към загниващия запад ги влече , там при джендърите ?
  • 37 От 33 години

    2 1 Отговор
    Им отворихме границата към майчината им родина а те ги пуснаха в парламента и ето да им гледаш сеира на тия дето излязоха от 4-ти км,Карлуково и затворите,та съсипаха и счупиха всичко Българско и родно.
  • 38 Различните само

    2 0 Отговор
    Като ги видиш и ти иде да Дугъъъън -еш ВИНКЕЛО.
  • 39 Да си ги връщат

    3 0 Отговор
    В региоАНАЛНАТА им родина в Диарбекира.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Изсчистих Драгоновката

    2 1 Отговор
    И Манлихера от мазето и подготвих коктейлите от Молотов,така че има за всички,не се плашите копилйета и за вождовете ви ще има ЗАРЯ с Катюшка.
  • 42 Антиевропейските племена

    1 1 Отговор
    Се интегрират само със Сармати.
  • 43 Затова искат дпс

    2 1 Отговор
    И гербАЛА при Мохаме.Не е възможно да се съжителства с присъстващите.
  • 44 Хитлер беше велик

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "още 3 години":

    Трябват ни повече Браивици, явно че тея “културни обогатители” не разбират от дипломация
  • 45 За съжаление

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Васил":

    Америка от 20/01/2021 вече не депортира “културните обогатители”. Джо Бидон и господарите му в момента се чудят как да направят Европеидните Американци малцинство колкото се може по-бързо, а случи ли се това, Америка окончателно отива по дяволите, същото се отнася и за Европа. Има само двама политици на които имам 100% доверие, и които могат да спрат тая умишлена демографска катастрофа, само Тръмп и Десантис.
  • 46 случаен

    0 0 Отговор
    ами осигурете транспорт щелаещите работна ръка и идете в турция и си ги транспортирайте,или обявете на всеслушание,че не желаете повече мигранти и да се спре това разтакаване и гонене по границите и населените места
Новини по държави: