28 Август, 2022 10:21 1 046 1

Джоузеф Ву: Нека работим заедно като един в името на международното благосъстояние

  • тайван-
  • китай-
  • оон-
  • общо събрание на оон-
  • резолюция 2758-
  • един китай-
  • авторитаризъм-
  • заплаха-
  • натиск-
  • инвазия-
  • русия-
  • украйна-
  • демокрация-
  • свобода-
  • мир-
  • стабилност-
  • тайвански проток-
  • подкрепа-
  • участие-
  • съвет за сигурност на оон

77-та сесия на Общото събрание на ООН ще се се открие на 13 септември в Ню Йорк

Във връзка с предстоящата сесия на Общото събрание на ООН, която ще се проведе идния месец в Ню Йорк, министърът на външните работи на Република Китай (Тайван) Джоузеф Ву направи изявление:

Международната общност е изправена пред редица безпрецедентни кризи – предизвикателството, пред което ни изправя Covid-19, изменението на климата, разрива във веригите за доставки и непровокираната инвазия на Русия в Украйнa. Сега повече от всякога военните заплахи на Китай застрашаваt регионалния мир и стабилност. Всичко това ще повлияе на сигурността и благосъстоянието на света. Тази година предстои да се проведе среща на членовете на ООН в Ню Йорк и е важно да фокусираме вниманието им върху факта, че всички хора, в това число и народът на Тайван, заслужават гласовете им да бъдат чути и всички трябва да обединим усилията си за справяне с тези предизвикателства.

Като 22-ра по големина икономика в света по отношение на БВП и основен производител на полупроводници, Тайван играе ключова роля в глобалните вериги за доставки. Като защитник на демокрацията, той работи за запазване на статуквото и спазване на международния ред. Докато Китай си служи със заплахи и принуда, за да разширява авторитаризма си извън граница, Тайван оставя своето свободно общество да печели подкрепа, благодарение на примера, който дава.

За съжаление Тайван не може да участва в най-големия и най-важен форум за глобално сътрудничество, благодарение на натиска от страна на Китай. Чрез налагането на принципа „Един Китай“ и позовавайки се на Резолюция 2758 на Общото събрание на ООН – резолюцията, която опреди около 50 години определи кой представлява „Китай“ в организацията, Пекин заблуждава света, като разпространява неистинна информация, а именно, че Тайван е част от КНР. Противно на тези неверни твърдения, Резолюцията не разглежда въпроса с Тайван, нито изобщо включва думата „Тайван“. Статуквото е такова, че Тайван и КНР са независими един от друг и никой не е в подчинена на другия позиция. Народът на Тайван може да бъде представен в международната общност само от своето свободно и демократично избрано правителство.

Неправилното тълкуване на Резолюция 2758 на Общото събрание на ООН отдавна е лишило Тайван от правото да участва в ООН и нейните специализирани агенции, а също така е лишило и международната общност от възможността да се възползва от приноса на Тайван. Още по-лошо – усилията на КНР да определя статута на Тайван в ООН допълнителни подкопават глобалния мир и стабилност. Неотдавнашните военни маневри на Пекин около острова са пример в тази посока.

Хартата на ООН ясно заявява, че целите и принципите на организацията са да поддържа международния мир и стабилност и че международните спорове трябва да се решават с мирни средства. Въпреки това Пекин продължава да провежда военни учения в райони около Тайван, подкопавайки статуквото в Тайванския проток и ескалирайки напрежението, което влияе на международната търговия и транспорт и излага на риск регионалния мир и стабилност. Такива безотговорни действия трябва да бъдат осъдени и прекратени. Предвид обстоятелствата е още по-важно ООН и нейните държави-членки да спрат да позволяват на такъв член, който по ирония на съдбата е член и на Съвета за сигурност на ООН, да диктува позицията на организацията, за да отговаря на неговия собствен политически дневен ред. Приемането на неправомерните претенции на Китай по отношение на Тайван само ще дестабилизират региона, което също е в разрив с основната цел на ООН.

Темата на 77-та сесия на Общото събрание на ООН – „Преломен момент – трансформиращи решения на взаимосвързани предизвикателства“ – ясно напомня за сериозните предизвикателства, пред които е изправена международната общност: пандемията от Covid-19, недостиг на храна и енергия, нарушени вериги за доставки, изменението на климата и списъкът продължава. Когато ООН говори за „съвместни решения“ и „солидарност“ за справяне с тези предизвикателства и кризи, не можем да не се съгласим, че това е правилният подход. Тайван е повече от готов да участва в тези „съвместни решения“, а 23.5-те милиона граждани на страната не бива да бъдат изключвани.

Благодарни сме, че страните по света започват да осъзнават какво може да предложи Тайван и подкрепят участието му в системата на ООН. На 6 юли тази година Европейският парламент одобри с голямо мнозинство резолюция, подкрепяща значимото участие на Тайван в международни организации. Страните от Г-7 също изразиха своята подкрепа. По-специално държавният секретар на САЩ Антони Блинкен публично насърчи всички държави-членки на ООН да се присъединят към САЩ в подкрепа на участието на страната в системата на ООН миналия октомври.

Препятствията, пред които сме изправени, изискват съвместни усилия. Тези тежки взаимосвързани кризи не могат да бъдат разрешени, докато целият свят не се обедини. Тайван се доказа като надежден и незаменим партньор и народът на страната е готов да даде своя принос. Нека работим заедно в името на международното благосъстояние.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 00014

    1 0 Отговор
    "Международното състояние" -- това е транснационалният капитал. А народите кучета ги яли.