Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Септември, 2022 12:49 1 493 13

Русия принудително транспортира украински граждани

  • русия-
  • украйна-
  • украински-
  • граждани-
  • транспортиране

Руските власти са използвали натиск, за да принудят украинците да отидат в окупираните територии или в Русия, заявявайки, че нямат друг избор.

Русия принудително транспортира украински граждани - 1
Източник: БГНЕС

От началото на войната Русия насилствено премества украински граждани в окупираните територии или в Русия. Human Rights Watch (HRW) отбелязва в доклад от 1 септември, че подобни действия представляват сериозно нарушение на законите на войната, равносилно на военни престъпления. Основното от доклада на правозащитната организация е представено от Руската служба на Би Би Си.

Според доклада повечето украински граждани, живеещи в Мариупол и Харковска област, са транспортирани принудително. Руските власти са използвали натиск, за да принудят украинците да отидат в окупираните територии или в Русия, заявявайки, че нямат друг избор.

Още новини от Украйна

Жителите на Мариупол, които са разполагали със собствен транспорт или средства за организиране на транспорт, са имали възможност сами да пътуват до контролираната от Украйна територия. Останалите е трябвало да разчитат на организирани от Русия автобуси за евакуация и след това да преминат през процес на филтрация. По време на бягството от Мариупол много украинци са били принудени да преминат през райони на ожесточени боеве, обстрели, осеяни с трупове улици, а след това и много контролно-пропускателни пунктове на руската армия, където бяха претърсвани и разпитвани многократно.

Изпратените в Русия или окупираните територии са били принудени да преминат през процес на филтрация и няколко разпита. По своя мащаб и систематичен характер процесът на филтрация е наказателен и обиден, отбелязват от HRW. По време на този процес руските власти са събирали лични и биометрични данни от украинците, копирали са всички данни от телефона, преглеждали са личната кореспонденция и акаунтите в социалните мрежи.

Тези, които не са преминали процеса на филтриране - поради възможни подозрения за връзки с украинската армия - са изпратени на територията на ДНР. Оттогава за много от тези хора няма никаква информация.

Жителите на някои украински селища в източната част на Харковска област, граничеща с Русия, също са били принудително отведени в Русия. Става дума за населените места Липци, Руска Лозовая и Тернов. 70-годишен мъж от Руска Лозовая е разказал, че руските военни са му казали в опит да го убедят да напусне дома си: "Ти си живял с нас, така че ако дойде украинската армия, ще те накажат", каза той .

Много от тези, които са дошли в Русия, се били разделени от семействата си, тъй като хората са били изпращани в различни части на Русия.

Освен това в Русия някои украинци, с които са се свързали от HRW, е трябвало да подпишат документи, в които се посочва, че са били свидетели на военни престъпления, извършени от украинските сили.

Руският президент Владимир Путин вероятно създава условия за насилствена културна асимилация на разселените украинци в Русия, за да заличи украинската им културна идентичност и вероятно това е начало на продължителна кампания за русифициране на Украйна. На това обръща внимание в доклада си Институтът за наблюдение на войната (ISW), базиран във Вашингтон.

Ръководителят на руската федерална агенция по етническите въпроси Игор Баринов говори за създаването на "адаптационни центрове" за "мигрантите", живеещи в Русия. Баринов съобщава, че с разрешението и подкрепата на Путин работи по програми в някои пилотни региони, за да гарантира, че "мигрантите" в Русия познават и спазват руските традиции, обичаи и закони, за да не се допусне "мигрантите" да попаднат "социална изолация" в Русия. Кои са самите пилотни райони не се уточнява.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    29 6 Отговор
    "Насилствено" бе - сякаш в Украйна всички граждани са 100% чистокръвни украинци, няма един руснак! хаха

    Коментиран от #8, #12

  • 2 Последния Софиянец

    29 5 Отговор
    Само в България пускат терористи без разпит.
  • 3 ТаУмВзе

    16 6 Отговор
    Наричат се Военнопленници! ХАХАХХ
  • 4 Реалност

    25 4 Отговор
    Русия транспортира граждани на ДНР до РФ докато пленените азовци им построят нови жилища в Мариопул.
  • 5 да де

    17 3 Отговор
    Поредният фейк.
  • 6 Насилие има само от страна на киевския р

    24 4 Отговор
    От началото на военната операция (ДАННИ НА ООН) 2.5 милиона бежанци са отишли в Русия ,2 милиона в Полша ...много по-малко във други страни.Показателно за отношението на украинския народ към ужасния агресор.Отделно от това са забавни опашните по всички КПП към контролираните вече от Русия региони.Километрични опашки и задръствания от хора ,които искат в Русия.Някой лъжат укранските военни ,че виждаш ли отивам да взема бабата и после се връщаме в остатъците от Украйна ,нооо...но в колата зад него жената ,децата ,кучето и каквато успели да натъпкат в колата покъщнина...Украинците поне до Тернополска и Ивано-франковска област на запад нямат никаква нужда от транспортиране...те сами си влизат в Русия хахаха ...А след това опашките от КПП се превръщат в опашки за руски паспорти..
  • 7 Урюрвкос

    20 2 Отговор
    днес на окупираните територии 14хил първолаци отидоха на училище а след 20 год демократизиране Афганистан няма хляб
  • 8 6946

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Ем то няма такова нещо като украинец ,пък да не говорим за чистокръвен...преди 120-130 години Австро-Унгария измисли народа ,а малко по-късно поляците доизмислиха езика.Успяха да отрежат от Русия едно малко западно ръбче на империята и извратиха местните хора..след 120-130 години повечето западняци в украйна вече не са сигурни какви са...Но 90% от населението на съвременна Украйна...или хайде да кажем украйна от 2014 година знаят какви са...Зацапани руснаци.Има нужда от една хубава баня и малко след това ще има чисти руснаци и мръсна вода.
  • 9 Укрите са Гола Вода..

    15 2 Отговор
    Селски фашаги,фанали сопата..Правят се на поляци,нищо повече,инат имат,акъл немат,писнаха на Света!
  • 10 мъйнов

    8 2 Отговор
    МОЯТА БАБА ДОБРОВОЛНО СЕ ИЗСЕЛИ ПРИ ДРУГАРЯ ПУТИН, НИКОЙ НЕ Я Е ПРИНУЖДАВАЛ
  • 11 БПФ

    13 2 Отговор
    Не лъжете !!! Никой няма насила да ги мъкне в Русия, за да ги храни после. Хората в тия райони масово са с руско самосъзнание и сами искат в Русия.
    По-скоро обяснете: над двата милиона руски граждани с украинско самосъзнание, защо си стоят в Русия, а не тичат към нациcтка уkропия нито сега, нито преди войната?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания