Last news in Fakti

1 Септември, 2022 13:11 845 4

Косовският премиер примамва гражданите да сменят регистрационните номера на колите си

  • албин курти-
  • косовски-
  • премиер-
  • номера-
  • регистрационни-
  • коли-
  • граждани

Албин Курти започна кампания за пререгистрацията на автомобилите със сръбски на косовски регистрационни номера с RKS

Косовският премиер примамва гражданите да сменят регистрационните номера на колите си - 1
Източник: БГНЕС

Косовският премиер Албин Курти започна кампания за пререгистрацията на автомобилите със сръбски на косовски регистрационни номера с RKS, което означава "Република Косово", съобщава вестник "Данас".

Във видео, публикувано в социалните мрежи, Курти казва на сръбски, че 401 945 автомобили имат маркировка RKS, десетки хиляди от тези коли са собственост на хора от малцинствата, и че автомобилите, които трябва да бъдат пререгистрирани, са само около два процента от общия брой на превозните средства.

"Уважаеми граждани, от днес до 31 октомври, в продължение на 61 дни, във всичките 34 регистрационни центъра отново откриваме възможността за смяна на регистрационните табели с тези на общата ни република. Прехвърлянето и регистрирането на превозни средства с табели RKS обслужва обществения ред, закона и безопасността. Табелите, издадени от Сърбия "PR", "KM", "PZ", "GL", "UR", "PE", "DA" и "DA" са наследство от режима на Милошевич. Подобно наследство не трябва да ви е в тежест", каза Курти на сърбите.

Той добави, че с това наследство сърбите са целенасочено държани в миналото и изолирани от останалата част от Косово и че преминаването към регистрационни табели с маркировка "RKS" дава възможност за "безпрепятствена и непредубедена свобода на движение на цялата територия на Косово".

"Искаме нашите граждани от общините Северна Митровица, Звечан, Лепосавич и Зубин Поток, които в момента използват табели "KM", да не бъдат само граждани на тези общини, искаме да бъдат граждани на Република Косово, които пътуват свободно и редовно в района на Прищина, за да използват услугите на централните институции, да посещават столицата на Косово и да участват в религиозните ритуали на манастира Грачаница. В района на Призрен да посещават културни, исторически и религиозни паметници, в района на Печ да посещават Руговачката клисура и манастира Дечани; в района на Гнилане да посещават роднини и приятели в Клокот, Нови Бърдо, Партеш, Ранилуг и Шилово", каза косовският премиер.

Той каза още, че косовската страна дава краен срок за пререгистрация на превозното средство с финансови стимули - тези, които решат да сменят регистрационните номера на колите си с RKS в рамките на определения двумесечен период, ще бъдат освободени от плащане на данъци и такси, които могат да достигнат 5000 евро.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    7 0 Отговор
    Ще ги сменят бе - ако обещаете, да не им налагате данък МПС, винетки и европейски застраховки, за да карат по разбити пътища построени от Югославия.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Арнаутите

    4 1 Отговор
    са сериозни хора,като на Рамзан Кадиров бойците,ама събарят "евроценностите" отвсекъде..
  • 4 Доган

    2 2 Отговор
    А кога ще им сменят имената?