Тема: Украйна

2 Септември, 2022 09:23 1 327 30

За Русия става все по-трудно да организира референдуми в окупираните територии

  • русия-
  • референдум-
  • украйна-
  • окупирани-
  • територии

Украинският център за съпротива заяви на 1 септември, че Кремъл е очаквал да контролира цялата Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области до лятото на 2022 г.

За Русия става все по-трудно да организира референдуми в окупираните територии - 1
Източник: БГНЕС

Украински източници все по-често съобщават, че руските окупационни власти вероятно признават собствената си неспособност да проведат широкомащабни референдуми в окупираните украински територии поради провала на руските военни да превземат желаната територия и натиска на местната съпротива и партизаните в окупираните територии, съобщава Институтът за изследване на войната (ISW) в своя ежедневен анализ на развитието на бойните действия..

Украинският център за съпротива заяви на 1 септември, че Кремъл е очаквал да контролира цялата Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области до лятото на 2022 г. и че неспособността на руската армия да поеме контрол над тези територии е подкопала перспективите на Кремъл да организира големи мащабни референдуми в окупираните региони, цитира news.bg.

Центърът за съпротива добави, че руските власти ще продължат да разпространяват концепцията за широкомащабни референдуми в информационното пространство, но че окупационните служители основно разбират, че дори поетапно гласуване може изобщо да не се осъществи поради двойния ефект на руските военни неуспехи и натиска, упражняван от украинска партизанска и гражданска съпротива.

Както ISW съобщава, военни операции от мащаба на продължаващото украинско контранастъпление не може да се оценяват дали успяват или се провалят за ден или седмица.

Украинският генерален щаб заяви, че руският президент Владимир Путин е удължил крайния срок за руските сили да превземат Донецка област от 31 август до все още малко вероятната целева дата 15 септември и руските сили извършват няколко предислокации, за да постигнат тази цел. Заместник-началникът на Главното оперативно управление на Украйна Олексий Громов заяви, че руските сили прегрупират елементи от Централния военен окръг (ЦВО), действащи в направленията Луганск-Донецка област, в опит да увеличат числеността на войските западно от град Донецк. Громов добави, че руските сили са разположили две батальонни тактически групи (БТГ) от Белгородска област в посока на западната фронтова линия на Запорожка област, което според него може да подкрепи възобновените руски настъпателни операции в Донбас . Громов заяви, че руските военни продължават да формират 3-ти армейски корпус, който да се разположи в Донецка област, като също има вероятност да възобнови настъпателните операции в Донецката оперативна зона. Той отбеляза, че не е ясно дали всички мобилизирани военнослужещи от 3-ти армейски корпус са преминали военно обучение. Съобщава се също, че руските сили са въвели по една БТГ в направленията на Славянск и Николаев.

Украински военни повториха, че украинските сили продължават да атакуват руската логистика и подкрепления и поддържат оперативно мълчание относно напредъка на украинската контраофанзива в Южна Украйна на 1 септември. Громов заяви, че руските загуби в момента са сериозни поради серия от украински ракетни, въздушни и артилерийски удари по руски командни пунктове, позиции и складове за боеприпаси между 29 август и 31 август.

Украинското южно оперативно командване съобщи, че украинските сили са унищожили понтонен мост над река Ингулец в Даревка, на около 18 км североизточно от град Херсон и разположен на магистралата град Херсон-Нова Каховка. Украинските сили атакуват понтонните мостове от 29 август, вероятно да попречат тактически на руските сили и да подкрепят продължаващите украински настъпателни операции.Украинското южно оперативно командване също отбеляза, че украинските сили са ударили шест склада за боеприпаси в Берсилавски и Херсонски райони (в централната част на Херсонска област и Хенниченски район, близо до източната граница между Херсонска област и Крим.

Руски военни блогъри съобщиха, че украинските сили продължават да атакуват в най-малко четири посоки в Херсонска област, но тези твърдения остават до голяма степен непроверими. Различни източници твърдят, че боевете продължават на запад от Високополя, южно от границата на Херсонска и Днепропетровска области, на изток и североизток от украинското предмостие над река Ингулец, около Снигуровка на около 65 км източно от град Николаев и на север от град Херсон.

Руските сили са извършили наземни атаки северозападно от Славянск, на юг и североизток от Бахмут и на северозапад и югозапад от град Донецк.

Руските сили са провели ограничена сухопътна атака северозападно от Славянск на 1 септември. Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски са се опитали да напреднат към Долина, на 18 км северозападно от Славянск по магистрала E40. Руските сили допълнително са продължили рутинните обстрели, въздушни удари и въздушно разузнаване по линията Изюм-Славянск и близо до границата на Харковска и Донецка област. Руските сили не са извършили никакви потвърдени наземни атаки към Сиверск на 1 септември и са продължили рутинните артилерийски удари по града и околните селища.

Русия продължава ограничените наземни атаки на североизток и юг от Бахмут (Артьомовск). Украинският генерален щаб заяви, че руските войски са се опитали да настъпят към Весела Долина (5 км югоизточно от Бахмут), Зайцево (8 км югоизточно от Бахмут), Соледар (10 км североизточно от Бахмут) и Бахмутское (8 км североизточно от Бахмут). Както украински, така и руски източници посочиха, че украинските войски може да ескалират операциите около Бахмут, потенциално за да си възвърнат изгубените позиции.

Руските сили са провели ограничени наземни атаки по западните покрайнини на град Донецк . Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски са се опитали да подобрят позициите си около Первомайское, Невелское и Оптино, като всички се намират на 15 км от северозападния край на град Донецк Руските сили също продължиха рутинните въздушни и артилерийски удари по фронтовата линия Авдеевка-Донецк.

Руските сили не са извършили никакви потвърдени наземни атаки по оста на град Харков на 1 септември. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са продължили да извършват въздушно разузнаване с помощта на БПЛА в близост до населени места по фронтовите линии. Руските сили са продължили да използват артилерия, за да обстрелват селища на север и североизток от град Харков.

Руското министерство на отбраната твърди, че руските сили са отблъснали украинска офанзива близо до Руски Тишки, приблизително на 20 км североизточно от град Харков, на 1 септември. ISW обаче не е в състояние независимо да провери това твърдение.

Руските сили не са провели настъпателни операции в Херсонска или Запорожка област и са продължили рутинните обстрели по линията на съприкосновение.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Референдум

    4 19 Отговор
    В Чечня защо нямаше

    Коментиран от #16, #17, #24

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пич

    23 6 Отговор
    Да бе..... трудно е за малоумните западни драскачи , да си прокарат малоумщините !!! Референдума ще бъде лесен !!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 А бе,

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Митрофанова ум''ря":

    А украинската Митрофанова, кога ?
  • 11 Възрожденец

    6 9 Отговор
    Две Българии на територията на РФ 3 пъти са искали референдум за отделяне от колонизатора, защо не им го организират ?!
  • 12 Кви референдуми

    23 5 Отговор
    Кви 5 лева? Да се учат от ФАЩ. Дойдоха в Югославия без мандат на ООН, унищожиха и разчлениха тази страна, откраднаха си една територията от нея - Косово и си направиха там най-голямата военна база в Европа - Бондстийл....
    Кви референдуми? Нямаше никакви...
    И Русия да приеме същите "демократични" подходи...
    Да сринат Киев до основи и да поставят руското знаме на руините. И да обявят "Окрайна" за тяхната най-голяма военна база в света. Тогава и Русия ще е точно толкова "демократична", колкото ФАЩ, Британия у умрелия ЕС... Ха-ха-ха... Ами така де... Защо все тя не прави нищо "демократично"? Да последва техния огромен опит в "демокрацията"!!!
  • 13 Псевдоним

    11 1 Отговор
    А в България е невъзможно да се организира референдум за каквото и да било.
  • 14 Смешници

    9 3 Отговор
    Референдумите ще са онлайн и ще ги има,жалко че няма кой да чете нито от коментиращите нито от Факти.
  • 15 Някой

    10 1 Отговор
    Е, изчакайте и вижте как референумите ще бъдат проведени. После говорете.
    Сега, това което казвате, е равносилно на пропаганда.
  • 16 Някой

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Референдум":

    А в Косов имаше ли референдум?

    Коментиран от #22

  • 17 Смешник

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Референдум":

    В Сърбия за Косово имаше ли ?

    Коментиран от #21

  • 18 Пореден пасквил

    11 3 Отговор
    Една и съща риторика и нескопосана лъжа. По всичко личи, че "творбите" са съчинени в един център и разпределени по лоялните мисирчита.
  • 19 Някой

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "Владимир Путин":

    Да, вярно е. Има кадри от украински болници в Николаев и Одеса - пълни с украински войници. Кой жив, кой вече не...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Клоун

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Смешник":

    Шумадийците да бяха направили референдум
  • 22 Референдум

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "Някой":

    Нямаше защото сърбите не им изнася и знаят резултата

    Коментиран от #28

  • 23 Урюрвкос

    6 3 Отговор
    Вчера Лукашенко се изпусна че нещата скоро привършват, защото Зеленски практически останал сам и цялата му свита го напуснала. Русия изчаква да узрее крушата и сама да падне. Нека Украйна си има свой украински герой победител за когото да пишат в учебниците, пеят песни и портрета му да виси на всеки ъгъл.

    Коментиран от #26

  • 24 Урюрвкос

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Референдум":

    23 март 2003г.
  • 25 ай сикт

    5 1 Отговор
    Като че ли Украйна ги е провеждала !?
  • 26 Баце

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Урюрвкос":

    Лукашенко се изпускаше че няма да има спец.операция после се изпускаше че 3-4 дни и Украйна пада
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Някой

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Референдум":

    Ми, то сега и на украинците не им изнася и знаят резултата. Но, този път ще има референдум. Да се види какво иска народа.
    Писна ми от двойните стандарти - за едни може, а за други - не. Е, свърши се тая.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Павел пенев

    1 2 Отговор
    Нашите кокошки и мисирки да не се притесняват, референдуми ще има и всички територии на законно основание ще преминат към РФ.
Новини по държави: