Last news in Fakti

2 Септември, 2022 21:30 3 588 11

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев направи важно обръщение

  • казахстан-
  • президент-
  • обръщение-
  • касъм-жомарт токаев

На 1 септември 2022 г. президентът на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев направи обръщение към народа, фокусирайки се върху социално-икономическото развитие на страната.

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев направи важно обръщение  - 1
Снимка: Shutterstock

На 1 септември 2022 г. президентът на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев направи обръщение към народа, фокусирайки се върху социално-икономическото развитие на страната.

Предишното обръщение на президента бе през март 2022 г., по време на което той представи нова програма за политически реформи и редица социално-икономически мерки.

Основните инициативи, изразени от президента на Казахстан са :

1) относно изборите и президентския мандат

* Извънредните президентски избори ще се проведат тази есен, тъй като е необходим нов мандат от народа. Токаев препоръча да се ограничи мандатът на президента до един мандат от седем години. Преизбирането ще бъде забранено. Тези промени трябва да бъдат разгледани и гласувани от парламента след президентските избори. В рамките на политическата модернизация в Казахстан развитието на парламентаризма заема централно място. Предстоящите избори ще покажат резултатите от реформите на "Нов Казахстан", насочени към опростяване и улесняване на процеса на регистрация на политическите партии, както и нов ангажимент към плурализма. Президентът се надява и очаква да види много повече партии на парламентарните избори през първата половина на 2023 г.

2) за социално-икономическото развитие

* Приоритетите на новия икономически курс ще бъдат: - стимулиране на частната предприемаческа инициатива, отдалечаване от държавния капитализъм и прекомерна държавна намеса в икономиката. - насърчаване на конкуренцията, осигуряване на равни възможности за всички. - справедливо разпределение на националния доход. * Новият "Национален фонд за деца" от 1 януари 2024 г. ще насочва 50% от годишния инвестиционен доход на Националния фонд към специални спестовни сметки за деца до навършване на 18-годишна възраст. След достигане на тази възраст натрупаните суми ще бъдат използвани за закупуване на жилище и/или образование.

*Държавната намеса в ценообразуването ще бъде постепенно прекратена. Изключение ще бъдат неконкурентните пазари - тарифите на монополистите ще останат под строг контрол, за да защитят гражданите от несправедливо ценообразуване.

* Визите за висококвалифицирани чужденци и големи инвеститори ще бъдат опростени и по-достъпни. * Пенсионната възраст за жените ще бъде фиксирана до 2028 г. на 61 години.

3) относно реформите в областта на върховенството на закона

* Независимостта на съдебната власт ще бъде засилена чрез систематично намаляване на административния и правителствения натиск върху правната система, главно чрез реформиране на Върховния съд и разширяване на правомощията му да преразглежда съдебните решения.

* Необходимо е да се въведе процедура за избиране на съдии във Върховния съд. За да направи това, президентът трябва да представи кандидатите в Сената на алтернативна основа, т.е. поне двама кандидати за една длъжност.

4) за януарските събития

* Президентът обяви еднократна амнистия за осъдените за участие в насилствени действия и престъпления по време на януарските събития, с изключение на организаторите и тези, обвинени в държавна измяна, тероризъм, екстремизъм и изтезания. Тези особено тежки престъпления ще продължат да се разглеждат в съдилищата.

5) относно данъчната реформа

* За рестартиране на фискалната регулация през 2023 г. ще бъде изготвен нов данъчен кодекс.

6) относно транзитния потенциал на Казахстан

* Увеличаване на транзитния потенциал на страната - Казахстан трябва да се превърне в глобален транспортен и транзитен център.

* Националната компания "Казахстан темир жолъ" (Казахстанска железница) ще бъде преобразувана в пълноценна транзитно-логистична корпорация.

7) относно децентрализацията на правителството

* Като част от продължаващите усилия за намаляване на централните правомощия, ролята на отделни министри при вземането на правителствени решения и предоставянето на обществени услуги ще бъде засилена.

* Укрепване на правомощията на местните и регионалните власти.

В заключение на обръщението си президентът Токаев подчерта ,че "Започваме изграждането на един справедлив Казахстан. Този курс е непоклатим и ще продължи независимо от всякакви обстоятелства от вътрешен и външен характер".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя льохман

    14 16 Отговор
    Вовата го спаси миналата година,ся са прай на мъш..Един шамар само и прическата му тръгва наобратно..

    Коментиран от #9

  • 2 Бесен - _Язовец

    16 14 Отговор
    Руснаците му спасиха кожата на това джигитайско кьосе и ще скача по летвата на Кремъл щото лошо му се пише няма къде да избяга
  • 3 Факт

    10 15 Отговор
    Той май им показа среден на руснаците.Спря износа на оръжие който е 99% за Русия.Корназ е щот Китай е зад гърба му.

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Д-р Косев

    5 7 Отговор
    Тия казахи са големи шушумиги да плащат за реклама в подобни сайтчета.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ами да

    9 11 Отговор
    Токаев е умен за разлика от путин!
  • 8 слънчев вятър

    3 4 Отговор
    Хиляди руски компании приемат резидентството на Казахстан.
  • 9 Ал Бунди

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "Тоя льохман":

    Може, ма наш кога? Кога пръдне гугутка. Имат една от най-добрите армии в Азия. А един по-умен от тебе бе казал- Никога на два фронта!!! Капиш????? или не Капиш, а?
  • 10 Зеления Потник

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Владимир Путин":

    И аз и Микрон и Олаф и Бай д целуваме 25 сантиметрови на Магрибци и Курди.
  • 11 Барабаниста на найтмер

    0 1 Отговор
    Ще свирим заедно с едни казахстанци на 16-ти,заповядайте😃