Last news in Fakti

3 Септември, 2022 05:08 1 365 9

Тайван купува американско оръжие за 1,16 милиарда долара

  • тайван-
  • оръжие-
  • сащ-
  • сделка

Сделката включва пакет на стойност 655 милиона долара за логистична поддръжка на радарна система за противовъздушна отбрана, 60 противокорабни ракети "Харпун" (AGM-84L Harpoon) и 100 ракети въздух-въздух "Сайдуиндър" (AIM-9X Sidewinder)

Тайван купува американско оръжие за 1,16 милиарда долара - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тайванското министерство на отбраната изказа благодарност на САЩ за сделката за 1,16 милиарда долара с правителството "Байдън" за закупуването от островната демокрация на ракети въздух-въздух и въздух-вода, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Министерски говорител обяви тази сутрин, че правителството "Байдън" е уведомило предварително американския Конгрес за предложената продажба съгласно Закона за отношенията с Тайван (Taiwan Relations Act).

Сделката включва пакет на стойност 655 милиона долара за логистична поддръжка на радарна система за противовъздушна отбрана, 60 противокорабни ракети "Харпун" (AGM-84L Harpoon) и 100 ракети въздух-въздух "Сайдуиндър" (AIM-9X Sidewinder), съобщи днес тайванската Централна информационна агенция.

Говорителят изрази благодарност от името на правителството в Тайпе за продажбата, която се очаква да повиши отбранителните способности на Тайван по въздух и вода по отношение на Китай и способностите на армията за ранно предупреждение.

В четвъртък тайванските сили свалиха предполагаем китайски дрон, летящ над зона с ограничен достъп между контролираната от Тайпе островна група Цзинмин и град Сямън на крайбрежието на континентален Китай.

Войници на един от островите от архипелага Цзинмин изстреляха предупредителни сигнални ракети срещу няколко китайски граждански дрона, които били забелязани в района вчера следобед, съобщи снощи тайванското министерство на отбраната.

Китай, който смята самоуправляващия се Тайван за своя провинция, засили военния натиск по въздух и вода и кибератаките срещу острова, след като председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси направи противоречиво посещение в Тайван на 2 август, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    20 3 Отговор
    Алъш вериша върви няма значение, че ако се стигне до най-лошото тези оръжия изобщо няма да им помогнат.
  • 2 Това найстина

    0 11 Отговор
    Е хубава сделка. Браво нещо хубаво да си купят.
    Харун еквивалент на НЕПТУН еквивалент на К38Н СА ДОСТА ДОБРИ РАКЕТИ
    Не ИЗскам да влизам в подробности но цената на
    Харпун $1.5 милиона за ракета
    Варианта НЕПТУН който е пройзвежда от САЩ БЪЛГАРИЯ УКРАЙНА В ТЕРЕМ НЕПТУН $300 000-700 000 за бройка заводска цена.
    Брокер САЩ - цена ???
    Тук трябва ше да продат и въздух - Въздух Харпун -Нептун
    И
    Ракетите на Терем - Нептун Корал.
    НЕЗНАМ колко ще излезне при САЩ брокер но заводите
    Терем -Нептун имат ниска цена на труд €2.70-€3 на час
    Надявам се да вземем цялата поръчка за Терем Нептун.
    Можем да подкрепим нашия САЩ брокер да търси по добри сделки.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бонев

    18 1 Отговор
    Без значение дали ще е дядото, бабата или Тръмп. Отиват на посещение,казват какви верни съюзници сте и след това текват едни милиарди за военната им промишленост. Така се прави.
  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    15 2 Отговор
    А 1.2 МИЛИАРДА КИТАЙЦИ
    ДАРИХА ПО 100 ДОЛАРА НА КИТАЙСКАТА АРМИЯ
    ...
    ДА ПОСТРОИ САМОЛЕТИ И КОРАБИ ЗА ДЕНАЦИФИКАЦИЯТА НА ТАЙВАН И САЩ
  • 6 Да купуват

    5 0 Отговор
    Скрап
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 нико

    5 1 Отговор
    ПЛАЩАШ милиарди и БЛАГОДАРИШ на ДАЛАВЕРАДЖИЯТА . Интересно . И така до началото на поредната смъртоносна американска ДЕМОКРАЦИЯ .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.