5 Юли, 2013 17:09 786 0

Европа налага тежки наказания за киберпрестъпниците

  • европа-
  • европейски парламент-
  • кибератаки-
  • присъди-
  • интернет
Европа налага тежки наказания за киберпрестъпниците - 1
Снимка: БГНЕС

По-строги санкции за широк кръг киберпрестъпления бяха  договорени от европейските политици, съобщава Би Би Си.

Проект за директива очертаваща минималните срокове за затвор за някои престъпления в интернет  бе приета от Европейския парламент. Законодателството предвижда минимална присъда от три години за установяването на контрол над голям  брой компютри, чрез тяхното инфектиране със заразен софтуер.

Кибератаките срещу обществено важни обекти, като електроцентрали, правителствени мрежи и инфраструктурни обекти ще могат да бъдат наказвани с 5-годишна ефективна присъда.

Новата директива ще изисква от страните членки на ЕС да налагат  не по-малко от 2-годишни присъди за престъпления като нелегален достъп до персонални информационни системи, бази с лични данни и комуникационни канали.

Органите на реда на страните членки ще трябва да оказват съдействия на спешни молби за помощ след кибератака в рамките на 8 часа. След одобряването на директива, страните членки на ЕС ще имат 2-годишен срок за налагането й.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: