Last news in Fakti

13 Септември, 2022 12:33 2 411 37

Каква е съдбата на руските учители, задържани в Харковска област?

  • украйна-
  • русия-
  • учители-
  • харковска област-
  • наказание

Задържаните учители от Русия могат да бъдат съдени по член 438 от Наказателния кодекс (нарушение на законите и обичаите на войната)

Каква е съдбата на руските учители, задържани в Харковска област? - 1
Източник: Shutterstock

На 10 септември украинският депутат Алексей Гончаренко каза, че в освободения от въоръжените сили на Украйна град Купянск в Харковска област са задържани учители, дошли от Русия, за да преподават в местни училища. Все още информацията какво очаква тези учители и дали изобщо са били задържани, е много противоречива, коментира Руската служба на Би Би Си.

Ден преди това вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук в разговор с киевското издание "Страна" каза, че задържаните учители от Русия могат да бъдат съдени по член 438 от Наказателния кодекс (нарушение на законите и обичаите на войната), предаде news.bg.

"Те извършиха престъпление срещу нашата държава. Многократно предупреждавахме руските граждани, които се съгласиха да дойдат на територията на Украйна и да извършват тук забранена от закона дейност. Разбира се, съдът ще определи наказанието за тях", каза Верешчук.

Според нея ще бъдат наказани и украински учители, които са се съгласили да преподават по руската програма - потенциално за колаборационизъм.

Вицепремиерът подчерта, че руските учители няма да бъдат третирани като пленници за размяна, тъй като не са бойци - руските военни, които участват в нахлуването в Украйна, попадат в тази категория.

Но засега в казаното от Верещчук не се съдържат подробности за това колко учители от Русия са били задържани и къде се е случило това.

Сутринта на 13 септември руските медии, позовавайки се на "източници", публикуваха информации, че в окупираните територии в Украйна не е имало руски учители.

Руският вестник "Коммерсант" първо цитира анонимен събеседник, "близък до Министерството на образованието", според когото "в региона не е имало руски учители, които да могат да бъдат подведени под някаква отговорност". И тогава РИА Новости, позовавайки се на "(окупационните) власти на региона", съобщи, че "руски учители не са работили в освободената част на Харковска област (така в Русия наричат окупираните украински територии-бел.ред.)".

"Не е известна съдбата на учителите, които са били готови да преподават по новата методика и са сътрудничили на Русия", се казва в изявление на ведомството.

Тогава руското министерство на образованието наруши мълчанието. "Твърденията за задържането на руски учители в Харковска област не отговарят на действителността", каза ръководителят на ведомството Сергей Кравцов (цитиран от ТАСС). От руското министерство казаха, че "всички учители от Русия, които са преподавали в освободените територии, сега са там, където ситуацията се контролира от руските военни".

Съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михайло Подоляк в телевизионно интервю беше много точен в оценката на случващото се.

"Деокупацията повдига много въпроси, все още не всички територии са напълно освободени. Навсякъде все още се предприемат определени стабилизационни мерки за разчистване на територията. Има много малки военни операции. Все още е твърде рано да се каже точно къде кой и как е задържан", каза Подоляк.

Той обаче се съгласи, че учителите в никакъв случай не трябва да се считат за бойци. "Ако учители са задържани - да, все още не можем да кажем със сигурност, че определен брой учители са задържани - тогава те не са бойци, те не са обхванати от конвенциите, които се прилагат за военния персонал."

Според Подоляк, ако украинските власти "установят съществуването на такива учители", те могат да бъдат осъдени за самоуправство в учебния процес. Тогава те, като чужди граждани, могат да бъдат обменени за украински граждани, ако е целесъобразно".

"Необходимо е да се направят всички проверки - какви учители са, наистина ли са граждани на Руската федерация, наистина ли са тук, за да преподават, или са самозванци, които са се нарекли учители. Или е някаква организация, която е дошла да пропагандира идеологията на руския свят? Според мен правилните правни формулировки трябва да се прилагат само когато вече е извършена определена следствена работа," казва Подоляк предполагайки, че украинските власти ще разполагат с повече данни в рамките на 5-7 дни.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Готвят нова Буча

    32 23 Отговор
    В окупираните от НаЦбоТовете села. Вчера ББС, днес СНН. Отново са обстрелвали Донецк и руски територии.

    Коментиран от #4, #22

  • 2 хаос

    26 36 Отговор
    ще обучават руските военнопрестъпници в затворите на азбуката
  • 3 Бандера

    17 37 Отговор
    Избодете им очите.Защото ако само в коленете ги простреляте пак може да преподават .
  • 4 е ти какво очакваш

    27 10 Отговор

    До коментар #1 от "Готвят нова Буча":

    ти да бомбиш на комшищта двора а той да те гледа жално и да ти се дупи

    Коментиран от #12

  • 5 Укропат

    14 18 Отговор
    Ще се самонакажа щото знам руски!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 15 години затвор

    20 11 Отговор
    Това ги чака!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Вярно е

    22 20 Отговор
    Тези учители не са научили децата, че фараона е украинец и Черно море е прокопано от Украйна по украинските учебници. Игнорирали са този СВЕТОВЕН факт. Сега са врагове и подлежат на филтрация, психологичен поправителен изпит. Зеленски е дал зелена улица за "разправа" със служителите и администрацията за страхуваме на населението

    Коментиран от #14, #24

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ДВОЕН СТАНДАРТ

    17 12 Отговор

    До коментар #4 от "е ти какво очакваш":

    2014 беше така. Тогава мълчеше. Тогава можеше. Тогава съвестта не проговори. Тогава мъчения, убийства на деца, палене и бомбени на хора и сгради не бяха важни, така ли?
    Как мозъка на човек оправдава едни и критикува други за едно и също деяние - има отговор в десертации от медицински специалисти. Няма да ти хареса.

    Коментиран от #13, #26

  • 13 да да

    11 10 Отговор

    До коментар #12 от "ДВОЕН СТАНДАРТ":

    виждам че си търсил тези отговори поради лични здравословни причини
    радвам се че си ги открил

    Коментиран от #17

  • 14 Никога няма да се променят

    16 14 Отговор

    До коментар #10 от "Вярно е":

    Там в момента вървят страшни процеси. Жителите са подложени на отвратителни....неща.
    Яка руска изстрадала душа имат тези хорица. Жалко е, че "цивилизованите" за каквито мечтаят да станат бандерите са си дефакто
    насилници и варвари по кръв и убеждения.

    Коментиран от #18

  • 15 Абсурдистан

    8 2 Отговор
    Когато Македония попада в рамките на Югославия са изпратени сръбски учители и занятията на учениците започвали с изричанено на думите "Ја сам прави Србин"( не македонец). В Пиринска македония пък насилствено са сменени българските лични документи с вписана народност "македонец" по поръчение на БКП и най- големият съвременен предател - Георги Димитров. И сега има последователи в лицето на БСП и производните.
  • 16 Българин 🇧🇬

    10 12 Отговор
    Защо целият запад се надигна срещу Тодор Живков , когато искаше у нас само български имена , а сега запада подкрепя украинската хунта , която въведе именници за новородените да носят "украински" , а не български или руски имена ?

    Коментиран от #20, #28

  • 17 Да,да

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "да да":

    Специалист съм в тази област. Търся тези отговори да помагам на такива като теб. Понякога има ефект, но при теб вече е късно. Ще се задълбочава бавно, но сигурно. Момента за помощ си го профукал . Спасение няма. Мозъкът е сложна материя и при теб е тотал щета.
  • 18 Баста 🇺🇦

    12 9 Отговор

    До коментар #14 от "Никога няма да се променят":

    Никой не ги е карал руснаците да ходят да рушат, убиват и измъчват. Да би мирно седяло, не би украински шамар видяло.

    Коментиран от #21

  • 19 Иванушка (Оригинал) 🇧🇮

    12 6 Отговор
    Сега изкарахте руските терористи, жертви. Не не са жертви, а убийци.
  • 20 Българин

    11 5 Отговор

    До коментар #16 от "Българин 🇧🇬":

    Доброволните руски роби не сте българи а само роби! Ненавиждани от българите и презирани от руснаците, защото знаят, че продалият собствената си родина ще продаде и господарят си!
  • 21 А не така

    4 8 Отговор

    До коментар #18 от "Баста 🇺🇦":

    Цивилните каква вина имат, тях кой ги е питал, какво искат. Ако на нас се случи нещо подобно пак така ли ще реагираш.? Нас кой ни пита за нещо? Жал ми е за хората. Казва се в този случай: ПАЗИ БОЖЕ.

    Коментиран от #23, #34

  • 22 онзи

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Готвят нова Буча":

    Трябва много по често да го правят!!
  • 23 Истината

    9 2 Отговор

    До коментар #21 от "А не така":

    Те са сътрудници на фашистка Русия, която беше окупирала тези райони и ще бъдат съдени като окупатори.

    Коментиран от #32

  • 24 неееееееее

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Вярно е":

    НИКОЙ ,НИКЪДЕ НЕ ИСКА РУСКИ БОТУШ!!! САМО ВИЕ?!?!?????!!??

    Коментиран от #33

  • 25 Българин

    7 2 Отговор
    Русофилите трябва ясно да разберат, че защитавайки фашистка Русия поемат лична отговорност за престъпленията извършвани от Путин и армията му в Украйна. Подкpeпяйки Путин, те подкрепят yбийството на ykpaински деца и тяхната кръв ще бъде по ръцете ти! Подкpeпяйки Русия, те подкрепят държава агресор и терорист, чияmо армия върши геноцид и военни престъпления! Оm mях зависи дали ще сmанат съyчасmници на агресори и yбийци!

    Коментиран от #31

  • 26 555555

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "ДВОЕН СТАНДАРТ":

    Пич много добре знаеш че всичко тръгна от онзи футболен мач,след който вие първи извадихте оръжие.Опитахте да продадете страната си на Русия.И какво очакваш Украйна да стои и да гледа,как цепите територии от нея.Е,няма да стане.

    Коментиран от #35

  • 27 ЕМЕЛЮШКА 🇧🇬

    8 2 Отговор
    Млатене по пияните ватници, жужака да пълни памперса у бункеро
  • 28 МУР3ИЛКА 🇲🇳

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Българин 🇧🇬":

    Къде е Герасимов, някой знае ли!
  • 29 КАКВО КАКВО

    2 3 Отговор
    ....каквото с....„азовците”...
  • 30 оня

    6 4 Отговор
    Интересно, в моя град гъмжи от украинци със скъпи автомобили и си разговарят на чист руски език:)) Нито един не съм чул на развален руски, като зеленясалия клоун:))
  • 31 оня

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    Ти значи си съучастник на убийствата на краварите или те са демократични:)) Я си размърдай сивото вещество, ако има такова де:))
  • 32 Спор няма

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Истината":

    Те нека си ги съдят по закон с доказателства, но не да ги тормозят "демократично"предварително по доноси. Това е истината. Нещо невярно ли казвам.
  • 33 ВЯРНО Е

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "неееееееее":

    Кой казва обратното. Даже никакъв ботуш не искат хората, какъвто ще да е.
  • 34 Баста 🇺🇦

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "А не така":

    А когато руснаците избирах мирни украинци в Буча и не само, тогава можеше, нали.....? Все едно съседа ти да дойде у вас и да почне да чупи всичко???

    Коментиран от #36

  • 35 Пич,

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "555555":

    Първо не сме ние. Ние сме странични наблюдатели и трябва да гледаме реално без пристрастия.
    Второ процеса е бил по- дълбок и е бил от доста време. Не е сериозно това с футболния мач. Казана е врял и кипял отдавна. Просто парата тогава е излязла.
  • 36 А не така

    2 4 Отговор

    До коментар #34 от "Баста 🇺🇦":

    Нещо с Буча се обърка.или не си разбрал. И на запад разбраха и доказаха кой е и набързо замълчаха
    С какво оръжие, от коя посока. Има репортажи, мисля френски бяха .Те затова там го игнорираха набързо. Но при военни действия е така. Жалко за хората.
  • 37 Ахахаха

    4 3 Отговор
    Щом рушляците отричат да имат учители там, да ги третират като военнопленници или... да почакаме още малце, доде Путята измисли нова лъжа за тях.
Новини по държави: