13 Септември, 2022 13:30 2 559 36

Украйна си върна Волчанск, на 5 км от руската граница

  • волчанск-
  • всу-
  • върна-
  • граница-
  • мост -
  • руска фронтова линия -
  • харковска област-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • нападение

ВСУ съобщава за нови успехи в Херсонска област

Украйна си върна Волчанск, на 5 км от руската граница - 1
Снимка: Уикипедия

Украинските въоръжени сили си върнаха град Волчанск, Харковска област, който е под руски контрол от 24 февруари, обяви граничната служба във фейсбук, цитирана от УНИАН.

"Волчанск е у дома. Граничарите изчистиха боклука. Слава на Украйна!", гласи съобщението.

Волчанск е разположен на брега на река Волча, която след 6 км се влива в р. Северски Донец. Границата с Руската федерация е на 5 км. През града минават пътищата Т 2104, Т 2108 и ж.п. линията Белгород-Купянск.

Продължава контраофанзивата на ВСУ в южната част на страната. От нейното начало защитниците успяват да придвижат фронтовата линия с 12 километра. Вчера бяха отблъснати руските атаки в районите Зайцеве, Бахмут, Бахмутски, Красногоровка, Водяне, Безимен и Новохрихориевка.

Украинската контраатака в Харковска област се оказва неприятна изненада за руснаците. Пентагонът отбеляза, че ВСУ са изтласкали по-голямата част от окупаторите от територията на Украйна и са освободили Изюм и Купянск.

Украинските правоприлагащи органи продължават да откриват местни жители, измъчвани и жестоко убити от руснаците в деокупираните територии.

Институтът за изследване на войната обяви по-рано, че контранастъплението на украинските въоръжени сили е обърнало хода на войната, но боевете ще продължат до 2023 г. - след стабилизирането на фронтовата линия защитниците ще трябва да предприемат нови атаки, напомня УНИАН.

Фронтовата линия в Южна Украйна е напреднала с 12 километра. Освободени са 13 селища и над 500 кв. км окупирана територия в южната част на страната, съобщи генералът от ВСУ Дмитрий Марченко, цитиран от Би Би Си. До април той отговаря за отбраната на Николаевска област.

"През последните две седмици са убити повече от 1800 руски войници, свалени са два самолета и два хеликоптера. Унищожени са над 120 танка, над 130 артилерийски системи, над 20 ракетни установки, мостове, 150 руски командни пункта, около 70 склада за боеприпаси", обяви Марченко.

По данни на Главното разузнавателно управление руските офицери в Херсонското направление са морално много потиснати, каза генералът. "Доколкото ни е известно, те са получили заповед да не откриват огън, а да преговарят с украинските военни и да освободят окупираните територии."

"Те са под украински флаг, а територията там е разчистена. Населението вече е изцяло под юрисдикцията на Украйна", каза прессекретарят на оперативното командване "Юг" Наталия Гуменюк и добавя, че руснаците са минирали големи райони по време на изтеглянето си - става дума за Миролюбивка, близо до освободеното преди това Високополе.

Според нея руските военни изоставят техниката си на десния бряг на Днепър и се евакуират на левия.

"Успехите ни през последните две седмици са доста убедителни. В различни райони напреднахме от четири до няколко десетки километра. Има освободени територии - около 500 квадратни километра", заяви Гуменюк по време на брифинг в медийния център на "Украйна-Укринформ".

Според нея ВСУ може официално да обяви, че от днес вече са освободени селищата Високополе, Нововознесенское, Билохорка, Сухой пруд и Миролюбивка.

По-рано Гуменюк посочи, че руските военни са се оказали в трудна ситуация заради контранастъплението на Въоръжените сили и отстъплението на руските части, затова някои части на руската армия в южната част на страната са готови да преговарят с украинските бойци.

"Опитват се да договорят условията, при които те (руските военни - бел. ред.) ще сложат оръжие и ще преминат под юрисдикцията на международното хуманитарно право", каза Гуменюк.

По думите ѝ офицерите от руските части са инструктирани да напуснат позициите си по всички възможни начини.

Зам.-ръководителят на окупационната администрация на Херсонска област Кирил Стремусов заяви в понеделник, че украинските въоръжени сили стрелят "хаотично и неконтролируемо" по моста "Антонов" край Херсон. Според него целта на украинските военни не е самият мост, а понтонният преход, изграден от руските войски под него.

Антоновският мост е една от двете пътни артерии, свързващи Херсон с останалата част на Херсонска област на отсрещния бряг на река Днепър.

Украинските сили обстрелват моста непрекъснато от края на юли. Друг сухопътен преход през Днепър - язовирът на Каховската водноелектрическа централа, също е подложен на обстрел. Това значително усложнява снабдяването на руските войски, които контролират Херсон.

Владимир Салдо, ръководител на руската администрация на Херсонска област, заяви вчера, че украинската офанзива не представлява заплаха за Херсон.

По данни на американския Институт за изследване на войната боевете все още продължават в района на Миролюбивка, Херсонска област.

В същото време руското министерство на отбраната заявява за нови успехи на своите войски в Херсонска област. Според говорителя на министерството Игор Конашенков украинските сили са загубили стотици убити и ранени, а руските ВВС "нанесоха точни ракетни удари по частите на 63-та механизирана и 46-та въздушномобилна бригада на противника в населените места Костромка и Белогорка в Херсонска област".

Според представител на руското министерство на отбраната в Николаевска област е бил унищожен склад на украинските въоръжени сили с 45 000 тона боеприпаси.

По-рано Русия призна, че е загубила ключови позиции в окупираната Харковска област през последните три дни. Руското министерство на отбраната обясни напускането на позициите край Изюм и Балаклея с "прегрупиране".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опаа

    33 14 Отговор
    Ма руснаците казаха че са тук завинаги.Да не би да твърдите че са излъгали?

    Коментиран от #7

  • 2 Историк

    10 23 Отговор
    Това е нож две остриета...На Русия и трябва повод за активиране на заказ 114/3 даващ право при нахлуване в страната да бъде разрешено използването на ядрено оръжие...Дано украинците да не се подлъжат...

    Коментиран от #5, #19, #29, #33

  • 3 Бля,бля

    12 26 Отговор
    А ФАЩ защо не се радват на "успехите" им?

    Коментиран от #8

  • 4 Какво става бе?

    40 19 Отговор
    Братушките-украинци през 2 часа освобождават град. Рушляците, с бясна скорост, атакуват собствената си граница. След тях остават планини от въоръжение, муниции, бензиновози, дрехи, перални, ютии и прочее. Пародия на армия!...

    Коментиран от #9, #17, #25

  • 5 Какво е това заказ бе,

    21 12 Отговор

    До коментар #2 от "Историк":

    Ушанко?

    Коментиран от #15

  • 6 Инструктаж

    18 4 Отговор
    Там май тотален колапс се случва..сигурно вече не се зорят да возят и боеприпаси
  • 7 Рошко

    11 18 Отговор

    До коментар #1 от "Опаа":

    Пилците се броят на есен, а я е обещаващо дълга

    Коментиран от #13, #16, #20, #30

  • 8 Лесен отговор

    10 13 Отговор

    До коментар #3 от "Бля,бля":

    САЩ не се радват на успехите им щото скоро ще трябва да натискат украинците за преговори
  • 9 Историк

    10 10 Отговор

    До коментар #4 от "Какво става бе?":

    Няма как всъщност да знаем какво се случва...На медиите аз лично не вярвам,били то руски или западни-една и съща пасмина са!
  • 10 Сега следва

    8 15 Отговор
    Империята отвръща на удара
  • 11 Чоко

    22 10 Отговор
    Къде са путлерягите, дето казаха, че контранастъпление няма? Къде е оня четирихилядник Боян Чуков, който твърдеше, че руснаците са загубили няколко локални битки?
  • 12 НИКО

    3 9 Отговор
    ПУШЕЧНОТО МЕСО СЕ ОПУШВА ,,НА СНИМКАТА
  • 13 Ха ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    Ех Прошко, мъка а?
  • 14 Скоро

    18 6 Отговор
    Украинската армия ще започне и да навлиза в Рашистан.
  • 15 МИКИ

    9 9 Отговор

    До коментар #5 от "Какво е това заказ бе,":

    ЛИЧИ ЧЕ НЕ СИ ХОДИЛ НА УЧИЛИЩЕ
  • 16 Иванко

    16 12 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    ИСТИНАТА е, че нищо не е такова, каквото ни го представят!
    Всеки НОРМАЛЕН българин знае, че:
    -Путин има гениален таен план за ре-контра-настьпление и пьлно унищожение на укро-
    фашистите, който ще се задейства всеки момент!
    -Утре руснаците ще пуснат супер-секретно-сврьх-мощно орьжие, което ще срине Киев до основи и наркоманьт Зеленски ще капитулира!
    -Очаква се тия дни да льсне истината за войната и как Украйна щеше да нападне вероломно Русия, ако не беше специалната военна операция!
    -Най-късно довечера руснаците ще покажат на световната общественост разкритите секретни американски био-лабораторий и пленените стотици НАТО-вски и американски генерали, маршали и адмирали!
    -До няколко дни Лукойл и Газпром ще ни доставят евтини бензин и газ, с 50% намаление, защото ни обичат като братя!

    Коментиран от #22, #26, #27, #34

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Само така!

    10 14 Отговор
    Давайте напред, руснака само това и чака...!Да се откъснете напред от тила си,въодушевени от еуфоричната ,,победа"...!А те ще ви затворят в чувала си и после безпощадно унищожат...
  • 19 То пък

    18 4 Отговор

    До коментар #2 от "Историк":

    Само те ли имат ядрено оръжие.
  • 20 Даката

    20 3 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    Пилците ги избиха и плениха ,та какво ще броиш не знам.

    И не знам колко време ще ти трябва да стоплиш ,че Русия няма да може да се възстанови ,а армията и се разпада . Вече масово бягат и от Херсон .

    Коментиран от #24

  • 21 Йосиф 20

    4 22 Отговор
    Оля,да ти в мръсната уста,соросоиди ,кога си видиш задника без огледало тогава нато ще победи русия

    Коментиран от #31

  • 22 Ти си болен

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Иванко":

    .....да нямаш covid......
  • 23 Цеко Цирконя

    13 2 Отговор
    Нема страшно -сига ша фръгат с Цирконя.

    Ама той е нарисуван
  • 24 Мамул

    4 16 Отговор

    До коментар #20 от "Даката":

    Русия няма армия(редовна) в Крайна. Това са военнослужещи на заплата! След тях е руската армия от 1200000. За руската армия още не може де говори!
  • 25 Така е

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "Какво става бе?":

    Ееееее как. Путин изпрати руската армия там, за да милитаризира Украйна. Така в момента, Украйна има повече руска техника от Русия.
  • 26 Асеня

    10 2 Отговор

    До коментар #16 от "Иванко":

    Не ти разбират сарказма путлероидите и ти слагат плюсове 🤣🤣
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ЧАКАЙ ЧАКАЙ.....ЧААКАЙ

    8 1 Отговор
    .....кога ГРЪМНЕ склад с фойерверки....гърми и трещи ЕДНА седмица...та ако ГРЪМНАТ 45 000 тона муниции......то това трябва да се чуе и ВИДИ чак НА... ЮПИТЕР🤔🤔🤔
  • 29 Да уточним

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Историк":

    Абе, не помниш ли колко бази удариха украинците на руска територия..че и с хеликоптери влязоха.
  • 30 Ал Бунди

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    Нравится, не нравится- терпи мая красавица!!! Ами прав си...есента вече настъпи..
  • 31 Ал Бунди

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Йосиф 20":

    ВЖ. ком. №30..за теб се отнася..
  • 32 айтос

    13 1 Отговор
    руската армия е като българската армия славна история....тъжно настояще ....талибаните са по читави бойци. към днешна дата
  • 33 То и ядреното им

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Историк":

    оръжие е като танковете им, все нещо им има, най-вероятно ще се самоунищожат
  • 34 Нов тук

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "Иванко":

    Иска ти се да е така но утре ще разберем за Киев а за измислените лаборатории ако ги имаше отдавна да са ги показали при положение че бяха завзели една четвърт от територията на Украйна.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: