Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Септември, 2022 16:25 744 6

Световната банка отдели 13 млрд. долара финансова помощ за Украйна

  • световна банка-
  • сб-
  • възстановяване на украйна-
  • средства за украйна-
  • сащ

Световната банка вече е изплатила по-голямата част от пакета финансова помощ, обещан на Киев

Световната банка отдели 13 млрд. долара финансова помощ за Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Световната банка вече е изплатила по-голямата част от пакета финансова помощ, обещан на Киев. Организацията също така е готова да предостави до 30 милиарда долара за борба с глобалния недостиг на храна, който се изостри заради нахлуването на Русия в Украйна, пише Reuters, цитирайки Аксел ван Троценбург, управляващ директор на банката.

Ван Троценбург припомни, че Световната банка е започнала да предоставя подкрепа на Украйна малко след началото на руската инвазия на 24 февруари и досега е изплатила около 10 милиарда долара от 13 милиарда долара помощ, която е обещала на Киев.

Още новини от Украйна

Различни държави са насочили подкрепа чрез доверителния фонд на банката, каза той, но най-големите суми са дошли от Съединените щати, средно най-малко 1,5 милиарда долара от близо 5 милиарда долара външно финансиране, от което Киев се нуждае всеки месец.

"Ние създадохме система, чрез която бихме могли да помогнем на Украйна да продължи да изпълнява обществени функции - да плаща заплати на учители, пенсии, да помага на здравната система. Тя работи много добре и някои от нашите страни партньори искаха да използват този механизъм, защото тогава ние също така ще можем да проследяваме [движението на] средства", каза Ван Троценбург.

Той каза, че банката също така подкрепя съседите на Украйна и развиващите се страни извън Европа, които са били засегнати от прекъсвания на украинския износ на зърно поради войната.

"Това е една от причините Световната банка да обяви, че сме готови да предоставим финансиране до 30 милиарда долара за справяне с проблема с продоволствената сигурност през следващите 12 месеца", каза той.

В доклад, публикуван от Световната банка, Европейската комисия и правителството на Украйна миналия петък, се казва, че руската инвазия е причинила повече от 97 милиарда долара преки щети на страната до 1 юни и че възстановяването на страната може да струва близо 350 милиарда долара.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    2 2 Отговор
    Милиционерът ХИЧ не е наясно кой реално управлява запада. Среща се с разни говорители и им се мазни, а те са чиновници, назначени от други задкулисни хора, а не реални Президенти и Премиери.

    Коментиран от #3

  • 2 130 милиарда са вече

    10 0 Отговор
    Лъжат краварите
  • 3 Димчо

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ротшилд":

    Руснакът е работник в главата, толкова му е капацитета. Не вдява.. не можеш да налееш 2 л вода в кана от 1 литър

    Коментиран от #5

  • 4 Тази уж световна

    5 0 Отговор
    също е планирала "пландемията" до 2025 г... Сега и тя ще дава пари на укрофашагите???
    Сорос, Ротшилдови и другите печатари на зелена хартия искат да подчинят цял свят...
  • 5 А твоя колко е?

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Димчо":

    Не ги мисли тях. Виж си твоята кочинка...ние на какво дередже сме?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.