Last news in Fakti

16 Септември, 2022 08:50 2 558 25

"Росийская газета": Срещата на ШОС в Самарканд е стъпка към многополюсен свят

  • узбекистан-
  • владимир путин -
  • си цзинпин-
  • среща-
  • шос -
  • самарканд

Особено внимание прикова срещата в кулоарите между Владимир Путин и Си Цзинпин

"Росийская газета": Срещата на ШОС в Самарканд е стъпка към многополюсен свят - 1
Снимка: БГНЕС

Срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Самарканд стана нова стъпка към многополюсно световно устройство, пише в. "Росийская газета" в заглавие на материал за форума, започнал вчера в Узбекистан.

Особено внимание прикова срещата в кулоарите между Владимир Путин и Си Цзинпин, добавя московският официоз и цитира думи на руския президент пред неговия китайски колега: "Опитите да се създаде еднополюсен свят в последно време придобиха изключително грозна форма и са напълно неприемливи."

Икономическото сътрудничество между Москва и Пекин е във възход и Путин е убеден, че тази година Русия и Китайската народна република (КНР) ще бият рекорда си в двустранния стокообмен, който според него скоро ще стигне набелязания размер - 200 милиарда долара, посочва "Росийская газета".

През последните месеци САЩ се опитваха да включат Пекин в кампанията на Запада срещу Москва, "но за разочарование на Вашингтон китайците не подкрепяха различните антируски инициативи в ООН и западните санкции", се казва в текста.

Моделът на световно устройство, за който говориха лидерите на Русия и на Китай, все повече привлича развиващите се страни, пише "Росийская газета". Западни анализатори отбелязват, че страните от ШОС и други обединения, подкрепяни от Москва и Пекин, невинаги са свързани с тесни политически, икономически или идеологически отношения, а понякога може да имат и разногласия по външнополитически въпроси. Предлаганите от Москва и Пекин обединения обаче не подразбират интересите на всеки участник задължително да са подчинени на някакви общи цели - всъщност това са целите на група доминиращи страни, както става например в НАТО, където основният курс се диктува от САЩ, твърди "Росийская газета".

Ако говорим за Китай, отношенията му с Русия и лостовете за влияние на Запада, е важно да посочим, че такива лостове имат и Европа, и САЩ, цитира изданието коментар на руския политолог Алексей Маслов.

КНР е силно зависима от технологиите и пазарите на западните страни, както и тези страни - от Китай като важен доставчик и производител. Затова е малко вероятно Пекин да се реши на директна конфронтация с тях. Най-вероятно Китай ще продължи да подкрепя Русия в досегашния си стил, обявявайки се например против всякакви санкции срещу които и да било страни, смята експертът.

Същевременно Москва и Пекин според него ще преговарят с цел китайски компании да запълнят нишите на руския пазар, освободени от западни фирми, изтеглили се от Русия на фона на инвазията ѝ в Украйна и санкциите на Запада.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд Фемили

    23 10 Отговор
    Трябва да запазим еднополюсният англо-сакски свят на всяка цена. Силни САЩ и Британия и подчинена, слаба и населена едиснтвено от тъпи потребители Европа.
  • 2 Цедка

    7 30 Отговор
    Многополюсният свят е връщане назад в развитието на човеч1еството, аман от тесногръди и назадничави хора!

    Коментиран от #4

  • 3 Знаем

    26 8 Отговор
    Еми нали точно заради това Запада и основно САЩ така беснеят срещу Русия и Китай....-ама са им голям залък...

    Коментиран от #5, #21

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 2222

    11 6 Отговор

    До коментар #3 от "Знаем":

    Какво беснеят, САЩ сами направиха Китай толкова силен, като изнесоха производствата си там.
    Що се отнася до Русия - руските либерали бяха готови да я вкарат в ЕС и НАТО, но американците имаха други планове.
  • 6 Пич

    25 5 Отговор
    Змията е най опасна , когато е притисната !!! Козяците - също !!!
    Свърши тяхната !!!
  • 7 Русофил

    3 15 Отговор
    Тук се възмущаваме от слабата позиция на Путин по време на разговорите му
    в Самарканд. Си му каза, че с негова помощ Китай иска да стане световна сила,
    на неговото място, а Иран за 100 дрона се отнесе с нас като просяци. Вместо
    да удари с обувка по масата, както правеше Хрушчов.
  • 8 Прогрес

    4 3 Отговор
    Тук около преди 10 започнаха да изолират познанието си поради плагиатство и в момента имаме машини и техника, които в Европа още не сте виждали
  • 9 не вярвай на азиатци

    10 7 Отговор
    Китай не е искрен приятел на Русия, само използва руснаците за постигане на своите глобални цели.

    Коментиран от #23

  • 10 Георги

    10 10 Отговор
    Руснаците газят в блатото. Китай винаги е разчитала единствено на себе си и винаги е работила за свои интереси . Освен да изсмуче като пиявица Русия и после да я изплюе
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 За многото полюси е верно,

    10 12 Отговор
    само не знам що рашките си въобразяват, че и те ще са полюс. Какво могат да дадат на света? СССР изнасяше комунизъм, тия сега изнасят само смешки. От цялта Раша мирише на мухъл и спарено. Раша е кауза пердута и никакъв полюс няма да бъде. Ако не се разпаднат ще продължат да си бъдат каквото бяха последните 30 години - западаща бензиноколнка, само дето вече без ракети.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Голем смех

    8 18 Отговор
    Ами те полюсите отдавна да ясни. Модерният, богатият, цивилизованият Запад, където за щастие сме и ние и примитивния, варварския и войнолюбив Изток, където са Рашка, разни ислямизирани режими и тем подобни аутсайдери.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Донозаври

    5 10 Отговор
    Какво да се очаква от тези изостанали в интелектуалното си развитие някъде в началото на 19-ти век, нищо добро и новаторско!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Няма спасение за руснаците

    5 14 Отговор
    Сега американците като си изтеглят производствата, технологиите и новхаутата от китай, а те почнаха, китайците ще си останат едни производители на ментета, каквито си бяха. А за рушляците те няма никога да мръднат напред докато не си променят манталитета на мързеливи пияници, търсещи само с кого да воюват!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Още гледни точки

    6 1 Отговор
    А защо не напишете, че днес се завива последната гайка на газопровода през Монголия, за Китай? Ехо, Мария, Джамбазки, напишете нещо де! Драснете 5 реда за това как лошия Путин ще даде газ на Китайците да произвеждат още по-конкурентни стоки на европейските такива. Единствения проблем на Китай беше лошия въздух, заради въглищата които ползваха. Но с количествата газ, които Русия им дава, качеството на живот и на работа ще се вдигне многократно. Китай става могъща. Благодарение на все по-самоунищожаващата се Европа. Но важното е Деди задокеански да е добре, нали?
  • 23 Хайде и аз

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "не вярвай на азиатци":

    Защо? На тебе ЕС ти е искрен приятел, така ли? Отговаряме от години на Шенген, но не сме в него. В ЕС сме но имаме визи за САЩ! Уау, страшни приятели имаме, благонадеждни. За това ни ползват за опитен полигон на малоумните си идеи, нали? Защото са ни приятели. При такива приятели, врагове не ми трябват.
  • 24 Свети Путлер, Царвул на всички руснацита

    3 5 Отговор
    Путлерасти, някой от вас може ли да обясни смисъла на "многополюсния" свят и на полюсите Чайнистан и Рашистан? Какво му е новото и революционното? И вие не го разбирате, нали? Путлер и баба Си повишиха малко търговията. Някой пречеше ли им в това до сега? С това ли станаха големи полюси? Или си въобразявате, че ще правят затворен политически съюз? Колко сте наивни вие. Не си мислете, че и китайците са такива. Ако се изолират от света, пак ще ядат по купичка ориз на ден и те го знаят. Най-доброто, на което Путлер може да се надява в момента, е баба Си да не му забие ножа в гърба.

    За всички останали, които могат да мислят, в Рашистан и Чайнистан, понеже са с мания за величие и комплекс за малоценност, вечно отвътре им идва да се мерят с Европа и Америка. Все някой външен им пречи, защото вътрешно са на ниво Африка. Обаче, вече се наиграха. На Европа и Америка им писна от малките диктаторчета и ще им даде точно това, за което си мечтаят - полюси. Ще има един богат полюс и един беден.

    Русороби, не изпускайте своя шанс да бъдете в правилния полюс. Бягайте бързо. Путлер и баба Си ви зоват.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.