Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Септември, 2022 15:13 1 641 7

Румъния, Украйна и Молдова се договориха за сключването на тристранно споразумение

  • румъния-
  • молдова-
  • споразумение-
  • украйна-
  • тристранно-
  • енергетика-
  • сътрудничество

Съобщи румънският министър на енергетиката Вирджил Попеску

Румъния, Украйна и Молдова се договориха за сключването на тристранно споразумение - 1
Източник: БГНЕС

Румъния, Украйна и Република Молдова се договориха за сключването на тристранно междуправителствено споразумение за насърчаване на свързаността и сътрудничеството в областта на енергетиката и увеличаване на двустранния обмен на електроенергия чрез сключването на двустранни договори в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, съобщи румънският министър на енергетиката Вирджил Попеску, цитиран от Аджерпрес.

Той участва снощи заедно с министъра на външните работи Богдан Ауреску в първата тристранна среща на министрите на външните работи и енергетиката на Румъния, Украйна и Молдова, която се състоя в Одеса, Украйна.

"Що се отнася до сътрудничеството в областта на енергетиката, акцентът беше поставен върху непосредствените мерки за подкрепа, които са необходими, за да могат Украйна и Република Молдова да се справят със студения сезон, но и върху мерки в дългосрочен план за укрепването на енергийната им сигурност, с акцент върху регионалната свързаност", заяви в съобщение във Фейсбук Попеску.

Той посочи, че е договорено сключването на тристранно междуправителствено споразумение за насърчаване на свързаността и сътрудничеството в областта на енергетиката между Румъния, Украйна и Молдова, а също така е договорено и увеличаване на двустранния обмен на електроенергия между трите страни чрез сключването на двустранни договори.

На срещата в Одеса освен двамата румънски министри са присъствали министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко, молдовският вицепремиер и министър на инфраструктурата и регионалното развитие Андрей Спъну, украинският външен Дмитро Кулеба и молдовският външен министър Нику Попеску, както и представители на енергийни компании от трите страни.

"Стартирането на този тристранен формат има за цел да засили сътрудничеството между трите съседни държави, както в настоящия контекст, белязан от незаконната, непровокирана и неоправдана агресия на Русия срещу Украйна, така и от многоизмерните кризи, засягащи Украйна и Република Молдова, и с оглед на създаването на дългосрочен механизъм за диалог и координация", пише още Вирджил Попеску.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Койдозлу

    7 9 Отговор
    Мамалигарите /Румъния и Молдова/ защо бързат толкова.
    Скоро Украйна няма да я има.
  • 2 ТаУмВзе

    4 5 Отговор
    Да гризнат Атома, та да е хаирлия почерпката със Слугинаж краварски!
  • 3 Ясно

    6 3 Отговор
    Докато не съсипете Европа няма да се спрете. Натиснаха ви бутона и вие като зомбирани роботи изпълнявате без да мислите.
  • 4 Госあ

    5 4 Отговор
    При все, че укрите са взели излаза на море на Молдова, не знам онези за какво се споразумяват с тях, вместо да се бият с тях.
  • 5 Симона, такава среща в Одеса нее имало

    4 3 Отговор
    Точно в Одеса ще отидат да е, подписват???? Става дума за договора за доставка на Горива от Румъния за Украйна, всичко друго е за"гарнитура" !!
  • 6 гост

    3 1 Отговор
    Кукло,кукло - каква я мислеше ,каква стана!Зиг!
  • 7 Бравос

    5 5 Отговор
    Румънчетата видяха малко нарисувани долари заради Нато базите. Сега ще имат и задължения да хранят две банкрутирани държави.
    Дали ще дойде ефекта Чаушеску?
Новини по държави: