Last news in Fakti

21 Септември, 2022 06:00 1 157 6

Фумио Кишида: Целостта на ООН е изложена на риск заради войната в Украйна

  • фумио кишида-
  • премиер-
  • япония-
  • оон-
  • война-
  • украйна

Японският премиер призова за реформиране на организацията

Фумио Кишида: Целостта на ООН е изложена на риск заради войната в Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японският министър-председател Фумио Кишида изрази разочарование от неспособността на Съвета за сигурност на ООН да реагира на руското нахлуване в Украйна заради правото на Русия на вето и призова за реформи, които да позволят на организацията да защитава по-добре световния мир и ред, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Трябва да погледнем в очите реалността, че целостта на Организацията на обединените нации е изложена на риск заради нахлуването в Украйна на Русия, която е член на Съвета за сигурност на ООН", заяви Кишида. Реформите се обсъждат от близо 30 години, каза той. Това, от което се нуждаем, са действия за реформи, а не само разговори.

Япония отдавна се стреми да реформира Съвета за сигурност на ООН, като твърди, че той е създаден от победителите във Втората световна война и не отразява днешната действителност. От 2004 г. насам Япония насърчава план за реформа заедно с Германия, Индия и Бразилия. За постигането на промените обаче ще е необходима трудна за осъществяване промяна в Устава на ООН.

От януари Япония ще бъде един от непостоянните членове на Съвета за сигурност. Кишида обеща, че Токио ще се вслушва искрено в гласовете на малките, а не само на големите, за да укрепи върховенството на закона в международната общност.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Събуди се

    20 1 Отговор
    Реформи - ДА,
    но ... Преди да се вземе някакво решение държавите в ООН ТРЯБВА първо да се научат да ВИЖДАТ , ЧУВАТ и да наричат нещата със своите имена за да се разбере същността на проблема.

    1. Например, немски депутати пожелали да отидат в Донбас, за да се запознаят на място с обстановката, но скандалния бивш посланик в Германия Андрей Мелник ги заплашва с наказателна отговорност.
    2. В доклада на Гроси има ли назован виновникът на обстрелвания ?
    3. В Европа дава ли се възможност на чуждестранните журналисти, които си правят репортажите от Донбас достъп до медиите ?
    4. Колко пъти в чуждестранните медии печатаха шокиращи снимки на обстрелвания с много загинали и изопачен коментар ?
    5. Всяка информация за зверствата на Украйна, която идва от представителите от Донбас е със забележка, че информацията е НЕПОТВЪРДЕНА, въпреки, че има горещи кадри от мястото на събитието !
    А когато информацията, която идва от Киев, значи ли е че достоверна ? Кой си прави труда да я провери ?

    Какво казва обикновено майка на убиеца ? МОЯТ СИН НЕ Е ВИНОВЕН !
    Затваря си очите на всичките доказателства !

    Европа и САЩ подкрепят син- убиец, но тук не става въпрос за любов, а за собствен интерес !

    Коментиран от #3

  • 3 Ами сега

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Събуди се":

    И най-важното -
    Да се АНУЛИРА имунитет за извършени престъпления на държава, която се смята за наместник на БОГА !
  • 4 Де жа вю!

    6 0 Отговор
    Де жа вю! Великите сили са правили същото едно към едно и с нас, когато сме искали свободата си. Турция е категорично против и иска цялостност, както между другато и сега поискаха православните да останат под шапката на ония дето ги защити католическия папа. А Франция е говорила едно към едно същото, както и вчера Макрон в ООН срещу Русия. Забранено е народите да бъдат свободни. За това се дава оръжие на ония дето ги държат на мушката за да се печели. Познато ни е нали? И срещу нас са давани оръжия от Франция и Англия за да убиват нашите герои на освобождението! И ние се освобождаваме едва след война. Разбирам хората от Донецк и Луганск, защото те са като нас. Не разбирам обаче защо т.н. Велики сили още не са разбрали, че интереса от толкова клатене на феса, накрая ще ги изклати в истинския смисъл на думата. Но какво може да се очаква от колониалисти? Нищо, освен защита на колониализма.
  • 5 Саморай

    11 1 Отговор
    Колонията на САЩ - Япония, се изказа в полза на господаря си! Срам и позор.
  • 6 Да бе да

    1 0 Отговор
    "Фумио Кишида: Целостта на ООН е изложена на риск заради войната в Украйна"

    Няма нужда от реформи!
    Закриване на " съвета за сигурност" е достатъчно!
    При нужда на изборен принцип се създава комисия !
    Няма нужда от миропомазани ! Който не изпълнява у канало