22 Септември, 2022 20:21 1 338 24

За петилетка Азербайджан ще удвои износа на газ за Европа

  • азербайджан-
  • износ-
  • газ

Решението е на властите

За петилетка Азербайджан ще удвои износа на газ за Европа - 1

Азербайджан възнамерява да удвои доставките на газ за европейския пазар през следващите пет години. Това заяви днес министърът на енергетиката на страната Парвиз Шахбазов на Петата румънска международна газова конференция, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Водим сериозни дискусии с всички наши партньори, включително с Европейската комисия, по повод разширяване на Южния газов коридор. Тук можем да говорим за средносрочни цели - искаме през следващите пет години да удвоим доставките на природен газ за Европа. Става сума както за увеличаване на доставките до партньорите, които вече получават наш газ, така и за географско разширяване на доставките", уточни министърът.

Той подчерта, че за постигането на тази цел ще бъдат необходими "междуправителствени консултации и инвестиционни решения".

Само за текущата година Азербайджан възнамерява да увеличи износа на газ за европейския пазар с 40 процента до 11,5 млрд. куб метра, като по този начин Южният газов коридор ще достигне пълна мощност, допълни Шахбазов.

Азербайджан започна търговски доставки на газ за Европа на 31 декември 2020 г. по Трансадриатическия газопровод, който е част от Южния газов коридор. Доставките, планирани за 25 години, предвиждат износ на над 10 млрд. куб метра синьо гориво годишно за европейския пазар. От тези количества 8 млрд. куб метра са за Италия, а по 1 млрд. куб метра - за Гърция и България.

Интегрираната система от тръбопроводи Южен газов коридор е с дължина 3500 км и преминава от Баку до Южна Италия през Грузия, Турция, Гърция и Албания. Капацитетът на системата е 16 млрд. куб метра, а основен източник на суровината е находището "Шах Дениз", чиито запаси се оценяват на 1,2 трлн. куб метра.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нагорния Карабах

    27 1 Отговор
    Е друго си е демократичния газ
  • 2 тоти

    18 10 Отговор
    Както е предсказано! Европа ще отнесе Бухалките! Може би Германия, Полша ще бъдат ударени с ядрено оръжие?! Сащ няма да посмеят да отвърнат защото ще полетят ядрени ракети и по тяхна територия, а те са страхливи и имат много какво да губят! Войната ще приключи със СМЪРТА НА ЕВРОПА! Това устройва всички силни! САЩ ще се примирят със загубата на световно господство като задържат вече откраднатото без да понесат никаква отговорност, а Русия ще се примири с победа и ще се утвърди като световна военна сила каквато си е и ще задържи монопола върху необятните световни богатства което ще я превърне в най богатата държава в новият световен ред в който няма да има санкций и ограничения и ще може да продава свободно на целият свят!

    Коментиран от #12

  • 3 Ъхъ

    14 2 Отговор
    Половината Руски, на пазарни цени
  • 4 Хаха

    7 14 Отговор
    Нанси Пелоси им запали врата на азерите.Няма да закачате Армения и да я делите с руските фашисти.За награда ще се наместите на руското място на газовия пазар и ще бъдете богати.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 тоти

    18 4 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    Е да но скоро Европа ще отнесе ядрени взривове и азерите няма да има на кой да продават!
  • 7 Ама

    18 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    Те нямат количества бре, ще препродават Руски
  • 8 Кръпката

    15 4 Отговор
    Ах, ще спрем газ по 5-6 тръби от Русия и ще се надяваме Азерите да увеличат доставката и компенсация. Ако се разчита само на това, то наистина Западноевропеецът ще се бърше с мокра кърпа вместо къпане и ще се изтупва вместо пране, защото над 100 не е равно на 15. При това никой не пише как азерите ще удвоят доставките. Ми то ще е с руска газ. Въпрос на капацитет на тръбите
  • 9 Да разбира се

    11 3 Отговор
    И го продават на по ниски цени от пазарните само заради нас по скоро заради Кирчо нали той уговори всичко
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 оня с коня

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "тоти":

    Така мислиш,така си го написал.Без обаче да посочиш Конкретни срокове на Предвижданията си всичко се обезсмисля и става Въздух под налягане!И така:Посочваш точно Дата и Година на сбъдване на Прозренията си след което ако стане,явяваш се тук със СЪЩИЯ НИК и заявяваш авторитетно - "Аз казах ли ви на вас...!"Ако пък не стане,ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПАК се явяваш и казваш "Да са е.. в простата тиква,големи глупости съм издърдорил"!Така биха постъпили Мъжете- за теб незнам:)
  • 13 Някой

    16 5 Отговор
    Ама на руски газ за Европа. Щото Азербайджан толкова газ няма. То и сега половината изнесен от тях газ е руски.
    Да попитам. Що искате да купувате газ от страна, която напада съседите си? Нали затова не искате да купувате от Русия. А Азербайджан напада редовно Армения. Ама, за вас това явно не е проблем.
    Двуличници!
  • 14 Красимир Петров

    3 9 Отговор
    Кремълските олигарси ще го ду-хат

    Коментиран от #16

  • 15 Пучо Капучо

    13 2 Отговор
    Ехее, па то за петилетка у Европата ще настане ледената епоха...
  • 16 А тии

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Красимир Петров":

    Ще го лапаш нали?
  • 17 Курадо Катани

    8 0 Отговор
    нали Европа не купуваше газ от агресори, какво стана сега?? Азербайджан от демократичните агресори в американски стил ли е
  • 18 За петилетка

    5 1 Отговор
    могат да се окажат в СССР-2. Даже и за по-малко! Но нищо, мечтите са безплатни, засега...
  • 19 Охо-бохо

    4 0 Отговор
    Ще удвои и втората половина е руска! Може и да утрои, ако две-трети са руски газ. Може и да очетвори ако ...
  • 20 8428

    3 1 Отговор
    Азербейджан и Турция ще са новите картонени тигри, следващата американска пролет ще е в Турция и ще е топла много топла ако отново изберат Реджеб Нури
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ученият котка

    3 0 Отговор
    Азербайджан отчаяно се стреми да запази пазарен дял, но няма толкова много доказани газови находища.
  • 23 Маринов

    3 1 Отговор
    Дава се че Азербайджан внася от Русия големи количества Газ и от тях получава значителни суми и че евентуално стопиране на тези доставки от Русия ще блокира и доставките му за Европа!
    Така че и тук всичко пак е в ръцете на Русняците!
  • 24 Токсик

    1 0 Отговор
    Това са глупости , от тези 16 милиарда по газопровода Набуко Италия консумира не 8 а 9, Гърция близо 3, Албания около 2 и за нас остава около 1 милиард от необходими 3 и половина. Тръбата не може да пропусне физически повече от 15-16 милиарда. За да доставя Азърбайджан повече газ в Европа първо трябва да добива повече и след това да построи нов газопровод! Това ще отнеме доста повече години и второ ще трябва много други държави да се включат в проекта!