Last news in Fakti

26 Септември, 2022 12:21 1 242 29

Словакия е против предоставянето на убежище на всички руснаци, бягащи от мобилизация

  • словакия-
  • руснаци-
  • русия-
  • мобилизация-
  • армия

Позицията на Словакия по отношение на визите за руснаци повтаря позицията на балтийските републики, Чехия и Полша

Словакия е против предоставянето на убежище на всички руснаци, бягащи от мобилизация  - 1
Източник: БГНЕС

Съседката на Украйна Словакия отхвърли идеята да се предостави убежище на всички руски граждани, които не желаят да влязат в армията по силата на мобилизационни заповеди, съобщи ДПА.

"Словакия преценява всеки случай поотделно", заяви вчера говорителят на външното министерство Юрай Томага в отговор на въпрос на ДПА.

Словакия по принцип издава визи по хуманитарни причини, но няма ясна разпоредба, според която възражението срещу мобилизационни заповеди е достатъчна причина, посочва агенцията, предаде БТА.

Говорителят заяви, че причината някои руски граждани да смятат, че Словакия умишлено забавя издаването на визи - не само по хуманитарни причини, но и например с цел обучение - се дължи главно на факта, че Русия е намалила персонала на словашките представителства в Москва и Санкт Петербург въз основа на "необосновано решение".

Той намеква за дипломатически спор между Словакия и Русия. В края на март Словакия експулсира 35 служители на руското посолство по подозрение в шпионаж, на което Москва реагира реципрочно.

Позицията на Словакия по отношение на визите за руснаци повтаря позицията на балтийските републики, Чехия и Полша.

Чешкият президент Милош Земан обаче се дистанцира от позицията на чешкото правителство. "Човек, който бяга от Русия, не представлява риск за сигурността ни", заяви Земан в телевизионно интервю вчера.

Според него руснаците, които не искат да се бият във войната в Украйна, трябва да бъдат приемани по същия начин, както бежанците от Украйна.

По-рано министърът на външните работи на Чехия Ян Липавски заяви: "Онези, които бягат от страната си, защото не искат да изпълняват задълженията си към собствената си държава, не отговарят на условията за издаване на хуманитарна виза."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Май - май

    10 6 Отговор
    никой ги не ще !
  • 2 Факт

    11 8 Отговор
    Тия дето бягат по голямата част до преди седмиза нямаха нищо против войната в Украйна.Кичеха се със Z свастиката и подкрепяха убийството на украйнци.Сега като трябва обаче те да идат на война беж към границата.
  • 3 Миглена Ангелова Ангелова

    14 11 Отговор
    И ние не искаме тук руснаците!
    Да си ходят в Северна Корея или в Беларус!

    Коментиран от #20

  • 4 разбира се

    15 1 Отговор
    кой ги иска тези,то е ясно, че позволяват да " избягат" синовете на общественици,политици на хора с пари. Бедния го мобилизират,за него прошка няма. Кой от обикновените руснаци би си позволил 10 000 долара за самолетен билет да плати.

    Коментиран от #7

  • 5 Теле

    3 4 Отговор
    Още им държи влага
  • 6 кимчук

    9 7 Отговор
    да заповядат в охолна северна корея,да не ходят при бедните в западна европа
  • 7 Теле

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "разбира се":

    Като в укрия, нали са един народ
  • 8 Дийп Пърпъл

    8 9 Отговор
    Докога ще търпим Путин ! Докога !

    Коментиран от #11

  • 9 Референдум

    7 4 Отговор
    Тези бягащите руснаци само ако имаха самосъзнанието и отдаденоста на родните русофили до сега раша щеше да е окупирала земното кълбо
  • 10 Могилизация

    7 6 Отговор
    Не щат да наторят чернозема в Украйна !
  • 11 Пешо

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Дийп Пърпъл":

    Той те търпи , а не ти него.Радвай се ,че е търпелив.Кравар.те до сега да са изравнили всичко с бомбардиране и нямаше да има и стрък трева, но там интереса им е голям.
  • 12 Дийп Пърпъл

    6 7 Отговор
    Българите не признаваме т.н. "референдуми"
    в окупираните райони на Украйна.
    Те са изконно украински.

    Коментиран от #18

  • 13 Балканджия с ракия

    6 3 Отговор
    Кога ще иде на фронта синът на другаря Медведев и компания. В момента отваря супер луксозен ресторант в Москва. Нещо май нещата отвиват към нова октомврийска революция, обикновеният руснак да мрезаради милярдерите с яхтите.
  • 14 Ризата

    5 3 Отговор
    Най-голяма част от мобилизираните е от мюсюлманските народи на раша джуджака кара мюсолманите да трепят християни и после вика аз пазител на християнството а когато султана реше да анексира света софия в истанбул се скри най-подло този страхливец путя
  • 15 Путин сам копае гроба си...

    4 5 Отговор
    Който нож вади, от нож умира !
    На зло жуже,зъл прът !

    Коментиран от #19

  • 16 Баста 🇺🇦

    4 4 Отговор
    Те, руснаците трябва не да бягат, а да излязат и да протестират. Това е решението.
  • 17 Руснаци масово бягат от Русия

    4 5 Отговор
    Какво става бе..??? Половин милион руснаци само за 72 часа, които до вчера показваха на Европа среден пръст, сега са окупирали европейските крайгранични пунктове и изчегъртват от колите си буквата Z и пеят "Путин Нас не догонят"...???
  • 18 Дий Пръдльо

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "Дийп Пърпъл":

    А Косово и Северен Кипър и без референдуми ги признавам.
  • 19 Смерш

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Путин сам копае гроба си...":

    Който нож вади зло не мисли!Така е поговорката.
    Не им трябват руски бежанци. Те са агенти на КГБ.
  • 20 Ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Миглена Ангелова Ангелова":

    Ти обичаш афганците и сирийците,знаеме.
  • 21 осведомен

    3 1 Отговор
    От 22 новини 15 за Русия хахааааааааааа да не сме 15 република наСССР ХАААААААААААА
  • 22 Ама споко...

    5 2 Отговор
    Нема лабаво... скоро сичките руснаци кат прецапат 0крайна ще са и в словакия...
  • 23 Божеее ... мечтатели

    3 0 Отговор
    Тия ХИБРИДЧИЦИ са кат лисицата дето ходела след коча и мечтаела и се надявала на голям обяд ако паднат клатещите му камбанки...
  • 24 Това още

    4 1 Отговор
    Повече подкрепя тезата че запада мрази Русия със или без войната в Украйна.

    Коментиран от #26

  • 25 мдаааа

    4 2 Отговор
    Големо е плюването по ПУТИН.... значи посоката е правилна!!!!

    „За верността на посоката се съди по силата с която те плюят враговете!" - приписва се на Сталин. А той е разбил веднъж нацизма.
  • 26 и кво от това?

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Това още":

    Допреди войната не ги мразеше

    Коментиран от #27

  • 27 Да бе да

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "и кво от това?":

    Заради това НАТО постоянно се приближаваше към Русия и заради това беше готов да пусне Украйна в НАТО а Украйна се беше приготвила да пусне американците да си направят база в Крим.
  • 28 ники

    2 1 Отговор
    Министърът на външните работи на Чехия Ян Липавски заяви: "Онези, които бягат от страната си, защото не искат да изпълняват задълженията си към собствената си държава, не отговарят на условията за издаване на хуманитарна виза."
    Ето го "двойния аршин"..., лицемерието на Европа...За едни може, за други не... Еми ще седим на студено и тъмно..., защото сте много умни.....
  • 29 2022

    2 2 Отговор
    Чуждите телевизии показаха друго, че Мобилизацията върви.Предатели като Навални,служащи на ЕС, на фашисткия внук Шолц,на тъпата акушерка Урсула/НИКОГА, не е била ЛЕКАР,освен ако нейния съпруг свързан с Мафията по лекарствата и ваксините ,не й е купил дипломата;сега и в България се купуват дипломи за висше образование/;предателя комунист Б. Борисов с целуващата се мюсюлманка,от сектата на лутераните ,Херо Мустафа,може да ни промиват мозъците,но мисля, че Българите знаят как да достигнат до истинските новини-Окрина,просто я НЯМА!!! Русия само прочиства от престъпни групи окраинци ,които убиват Българи, Евреи, Руснаци и това престъпление е от 2014 г. Русия и Путин дълго ги чакаха да се вразумят,да не стават предатели и подлоги на най-престъпната страна в света,ИМПЕРИЯТА на ЗЛОТО-тъпите и пропаднали сащ.Сега,Окраина ще бъде ликвидирана-сама си го поиска. Соросоидите от типа Силвия Великова /ГЛАВАНАЦИ ни нарече Б. Борисов заради личните си отношения с нея/лъжат,защото им се плаща от американското посолство. Затова българите престанаха да слушат радио и да гледат телевизия.А,Урсула,да се моли самите европейци ,да не я обесят пред ЕС.
Новини по държави: