27 Септември, 2022 10:55 1 288 15

Гърция: ЕС използва южноевропейските държави като паркинг за мигранти

  • гърция-
  • бежанци-
  • миграция-
  • ес-
  • политика

Гръцкият министър по въпросите на миграцията, заяви, че "липса на солидарност“ възпрепятства усилията за цялостна реформа на миграционните правила в 27-членния блок

Гърция: ЕС използва южноевропейските държави като паркинг за мигранти - 1
Източник: БГНЕС

Гърция призова Европейския съюз да премахне ограниченията за движение на бежанци, признати от отделни нации, обвинявайки блока, че прилага двоен стандарт, когато се занимава с украинци, бягащи от войната, в сравнение с жертвите на други конфликти, пише Associated Press.

Нотис Митаракис, гръцкият министър по въпросите на миграцията, заяви, че "липса на солидарност“ възпрепятства усилията за цялостна реформа на миграционните правила в 27-членния блок, предаде Агенция "Фокус".

Бежанците, получили международна закрила от страните от ЕС, в момента не могат да се възползват напълно от разпоредбите на блока за свободно движение. Но украинците, които бягат от руската инвазия в страната им, са изправени пред по-малко ограничения.

"Това не е честно и Гърция ще настоява за това... украинското споразумение трябва да се прилага за всички бежанци, стига да са официално признати“, заяви Митаракис. "За съжаление ЕС в един момент реши, че страните на влизане... ще бъдат използвани като паркинг за бежанци, които искат да дойдат в Европа“.

ЕС се бори да преодолее разделенията между своите членове относно правилата за настаняване на бежанци и защита на границите, но иска новият пакт за миграцията да бъде изкован през следващата година, пише AP. Преговорите преминаха от квоти за презаселване, които много източноевропейски страни отхвърлиха, към предложен доброволен механизъм.

Митаракис приветства докладваното предложение, че бежанците могат да получат свободно движение след тригодишен период на изчакване, но предупреди, че презаселването вероятно ще остане основна пречка.

Той каза пред репортери: "Ако не видим напредък по въпроса за солидарността, (нова сделка) няма да премине през Съвета на ЕС или законодателите“ през следващите няколко години.

Гърция беше ключова транзитна точка за стотици хиляди мигранти и бежанци, влизащи в ЕС през 2015-16 г., много от които бягаха от войните в Ирак и Сирия. Оттогава тя подобри защитата на границите си и изгради стоманена стена по сухопътната си граница с Турция.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гешо

    17 0 Отговор
    ЕС се превърна в Цирк Балкански.

    Коментиран от #2

  • 2 Соваж бейби

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гешо":

    В кофа за боклук и душевни отпадъци
  • 3 Пучо Капучо

    19 0 Отговор
    Краварите и разгониха фамилията на Европа, а беше хубав континент за живеене...
  • 4 Любомир

    12 1 Отговор
    Докато се разправят с Украйна европейските самозабравили се управляващи, нахлуването на мигранти се увеличава и накрая ще трябва европейците да се изнасят към Сирия , Пакистан, Афганистан, да не се обезлюдят районите.Ще има преименуване на Джамахирия-Германска, Идил-Френска, Капи кале-Нидерландска.В Англия се напъват индииците за Мумбанглия.

    Коментиран от #6

  • 5 Такъв интензитет

    9 4 Отговор
    на бойните действия като в Украйна няма никъде по света засега. Тия от Афганистан, Сирия, Ирак, Сомалия и други от какви военни действия бягат? Освен всичко те са 90% мъже 18-40г. и са преминали границата нелегално с умишлено унищожени документи за самоличност. Сравнете ги с бежанците от Украйна - 90% жени, деца и старци минали легално през КПП с документи. Има и мъже разбира се, но те или са НГСВ, или чужденци съпрузи на украинки, или възползвали се от корумпирани граничари взели им подкуп.

    Коментиран от #7, #9

  • 6 След 20-30 години

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Любомир":

    сегашните мигранти ще започнат да се връщат по земите си опоскали Европа и ще се чудят европейците как са им облагородили страните. Ще издигнат лозунга - всеки да си знае държавата.
  • 7 АБСОЛЮТНА

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Такъв интензитет":

    простотия каза
  • 8 Пешо кореняк Софиянец

    4 0 Отговор
    Бин Ладката го каза, но някои го забравиха.,,Като не мога да ви победя на бийното поле , ще ви победя отвътре".
  • 9 Българските турци

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "Такъв интензитет":

    Интензитетът на бойните действия на тия от Афганистан, Сирия, Ирак, Сомалия и други бяха така силни че вече четвърт век не прекъсва бежанския поток от там към Европа!В Украйна едва е сега започва...Ако я нямаше Турция която приюти 100% жени, деца и старци минали легално през КПП с документи тогава щяхте ли да сте толерантни с тях колкото с 90% жени, деца и старци ... руси ,синеоки и християни украинци минали легално през КПП с документи ?!...

    Коментиран от #10

  • 10 Например

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българските турци":

    в Афганистан нали победиха американците, защо още бягат и са по правило млади мъже? В Сирия почти няма война, само в Идлиб и северните части където турската армия се бие с кюрдите. В Сомалия отдавна няма война, в Ирак също. Такава война като сегашната няма в момента другаде. На голяма част от сирийците Едоган им даде турско гражданство за да гласуват за него. Всички тия са икономически пришълци, не бягат от бомби и куршуми.

    Коментиран от #11

  • 11 Българските турци

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Например":

    Вярно в Сирия бомби няма колкото имаше преди ...но всичко е руини ... и никой нищо не строи или ремонтира...няма вода,няма ток няма държава, няма управа...няма сигурност,няма поминък...Ти би ли живял в такава среда колкото и да обичаш Родината си ?!...А как се дава турско гражданство пише в конституцията им и повярвай никак не е толкова лесно както са те облъчили теб...Все още си мислите че Турция е някоя джагатайска държава и забравяте че половин хилядолетие са управлявали империя със солиден административен капацитет !!!

    Коментиран от #12

  • 12 Обективен

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българските турци":

    По чиста турска пропаганда, която правиш всеки ден тук, не може да бъде.. Надявам се поне да си заслужава....., защото все пак говорим за много часове тежък труд...

    Коментиран от #13, #14, #15

  • 13 Българските турци

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Обективен":

    Аз пиша това което виждам и живея а не въз основа на това което бълва медията ...и нищо не твърдя и никого не се мъча да убеждавам ! Като един човек който също като теб разбира се имам пълното право да възразявам на неща които не са на нивото на достойнството , на уважението и на нивото на обичта на един човек към нацията си !!! Мислиш че правя пропаганда ?!...Защо и с каква цел да я правя ?!... Пред мен има толкова много предубедени хора с предразсъдъци и комплекси че просто оставам изумен...пред такава жлъчна и необоснована злоба! Как и с какво може да разубедиш човек който разсъждава така :
    "Много исках да ви изгоним всичките. Вие сте изостанал народ, азиатски. Всичко лошо сме научили от вас - постоянното ядене, пиенето на кафе и говоренето, с които заменяме работата. Всичко това може да се наблюдава в пълен обем в Турция. Противен народ. Българските турци и помаците бяха принудени да се научат на труд по времето на социализма - беряха тютюн, сееха арпаджик, гледаха животни. По-будните се учиха. Сега искате да отделите част от България и да я присъедините към Турция. Всеки един от вас си мечтае да управлява тази бъдеща турска провинция. Затова бъдещето ви се струва розово." ...
  • 14 Българските турци

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Обективен":

    Или така :

    "хвърли си бг паспорта, твоя и на родата си, не гласувайте за нас, не идвайте тук или емигрирайте, не ни говорете езика, не контактувайте с нас , има много история между нас, ние сме отровени с омраза към Отомания от детската градина и семейството, винаги ще ви гледаме под ъгъл без да сте виновни! Как се чувстваш на 3ти Март в БГ?! Аз в Турция никога не бих отишъл, никога не бих направил син на туркиня, не е омраза едно незнайно неописуемо чувство е, дори ме е срам като съм покрай вас, но го имаме това Българите, били сме най мощния народ в Европа, унижен като никой друг народ от Азиатци, по слаби от нас, просто ние в този момент сме били по слаби и от вас дори, та болката ни е от загубените чест достойнство величие! Кръвта вода не става!"

    Това са излияния на тролoве в социалната медия.Човек изтръпва при мисълта че живее сред такива облъчени същества и не може без да мисли...Какво би се случило ако настъпи разгулно време ?...Това изкривено подсъзнание и комлексиран патриотизъм не го ли наблюдаваме с ужас днес на две крачки по на север от домовете си ?...
  • 15 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Обективен":

    "защото все пак говорим за много часове тежък труд..."

    А за труда ми не бери грижа !...Ще ти отговоря с турска пословица : " Ашк иле чалъшан йорулмаз" (Трудът положен с любов не изморява)
Новини по държави: