28 Септември, 2022 12:23 1 118 1

Природните бедствия ще ни удрят с по-голяма сила

  • природни-
  • бедствия-
  • горещини-
  • наводнения-
  • сърбия

"През лятото има рекорден брой пожари, а и за последната година нямаме нормален дъжд, или няма дъжд, или има силен порой."

Природните бедствия ще ни удрят с по-голяма сила - 1
Източник: Shutterstock

Началникът на Сектора за извънредни ситуации в Сърбия Лука Чаушич прогнозира, че може да се очаква природните бедствия да "ударят с по-голяма сила", като посочи, че тази година е била най-горещата, откакто се измерва температурата в Европа и че климатичните промени се виждат с невъоръжено око, предаде агенция Бета.

"През лятото има рекорден брой пожари, а и за последната година нямаме нормален дъжд, или няма дъжд, или има силен порой. Подготвяме се всеки ден, през 2014 г. имахме шест екипа за водно спасяване, а сега имаме 27", каза Чаушич за Радиото и телевизията на Сърбия.

Както посочи той, "щом има съобщение, ние сме в състояние на готовност, а когато ситуацията го налага, сме и на място".

"Ние сме много по-подготвени за наводнения, защото сме чувствителни към тях от 2014 г. Ще има все повече и повече от това и се страхувам, че природните бедствия ще връхлитат с все по-голяма сила", каза Чаушич.

Той призова гражданите още отсега да почистят комините, защото това е честа причина за пожари, да не оставят вестници до печката, да проверяват инсталациите и да не оставят включени електрическите уреди, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коко

    4 0 Отговор
    Казаха ви много мъдри хора:
    "Не пипайте водата!"
    Никакви автомобили и автобуси на водород!
    Защото сегашните бури ще ни се струват като морски бриз, когато нарушим хидросферния баланс на Земята!
Новини по държави: