29 Септември, 2022 10:49 4 053 63

Русия обвини САЩ за течовете в "Северен поток"

  • русия-
  • сащ-
  • обвинения-
  • тръбопроводи-
  • течове

Това съобщават от руското посолство в САЩ в своя канал в "Телеграм"

Русия обвини САЩ за течовете в "Северен поток"  - 1
Източник: БГНЕС

Широката общественост трябва да знае за военните кораби на Съединените щати, които са били регистрирани в района, където бяха повредени тръбопроводите на "Северен поток". Това съобщават от руското посолство в САЩ в своя канал в "Телеграм".

Москва твърди, че кораби, хеликоптери и дронове са посетили мястото само ден преди последните събития.

Посолството споменава и за предполагаеми учения на военноморските сили на САЩ "за организиране на подводни експлозии", проведени по-рано в същия район, и подчертава, че американският президент Джо Байдън по-рано е заявил, че няма да позволи "Северен поток" да започне да функционира, ако Кремъл нахлуе в Украйна.

Днес Москва обвини Вашингтон и че е решил да "изтласка" Русия от енергийния пазар не само чрез санкции, но и с помощта на други средства, косвено намеквайки, че САЩ са основната страна, която би спечелила от аварията на газопроводите.

Междувременно стана ясно, че е открит и четвърти теч от газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2".

От установените до момента течове два са в шведската изключителна икономическа зона, а другите два - в датската.

Вчера германските служби за сигурност изразиха опасения, че "Северен поток 1" може да остане неизползваем завинаги заради аварията.

Причината е, че ако течовете в двете тръби на "Северен поток 1" не бъдат отстранени бързо, големи количества солена морска вода ще проникнат в тръбопроводите и ще причинят корозия.

Европейският съюз вече обеща "стабилен и обединен отговор" на "саботажа".

Според блока пробойните в двата подводни газопровода между Русия и Германия "не са съвпадение" и има признаци, че са били "умишлен акт".

От своя страна, Москва заяви, че версията за саботаж не може да бъде изключена, докато не бъде проведено допълнително разследване.

Кремъл обаче определи като "глупави" и "предвидими" твърденията, че Русия по някакъв начин стои зад евентуална атака срещу газопроводите "Северен поток".

Операторът на газопровода - Nord Stream AG, съобщи преди дни, че три от четирите офшорни линии на "Северен поток" са претърпели "безпрецедентни" щети за един ден. Никой от тръбопроводите на "Северен поток" не е доставял газ до момента на инцидента.

Газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток" 2 се оказаха в центъра на геополитическото напрежение през последните месеци, след като Русия спря доставките на синьо гориво за Европа като предполагаемо отмъщение срещу западните санкции след нахлуването ѝ в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ЦК на КПСС

    95 5 Отговор
    Скоро очаквайте заглавия от. сорта на - притеснени капитани на кораби с втечнен газ са започнали да напускат работа
  • 3 Сбогом Германия, сбогом ЕС

    138 8 Отговор
    САЩ показаха на Германия кой командва. Залагат на русофобска Полша и играят против Германия и ЕС.
  • 4 Кой

    85 3 Отговор
    Друг само тея имат изгода
  • 5 Пею

    110 1 Отговор
    Ясно е,че това е работа на САЩ,като целта е ясна-да се обвини за това Русия.Русия няма интерес да разруши тръбопроводите на двата потока.Изявленията на Байдън преди Русия да нападне Украйна говорят доста красноречиво.
  • 6 Изперкали

    89 4 Отговор
    Освен Русия,тази случка изглежда ще навреди на Германия в дулгосрочен план. Изглежда скоро Германските помощи за Украйна ще по спрат. Както и ще сме свидетели,как танкери превозващи втечнен газ, ей тъй ще потъна.. Съвсем случайно. Време е да изтупаме кюнци те и да си набавиш дръвца.

    Коментиран от #30

  • 7 Е то е ясно

    95 2 Отговор
    Дедо байден си го беше казал още в началото на февруари, ама "достоверните" източници ги няма да ни го припомнят
  • 8 среднощен

    104 2 Отговор
    "На война, като на война"... ЕС се прави, "че още спи"... Ще се събуди, когато вече е късно... Има сателити, които постоянно наблюдават трасетата на газопроводите... Но, по удобно е да се мълчи - както за "кулите" от 11-ти септември... Лицемерие!
  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    97 4 Отговор
    ВСЕ ЕДНО ДА ОБВИНЯТ НЕФТОХИМ БУРГАС
    ЧЕ ВЗРИВЯВА БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ В БЪЛГАРИЯ :))
  • 10 Жорето

    91 3 Отговор
    В моментът на протести и искане от Германците да се пусне в действие СП 2 и Бай ди и син се проявиха.Това няма да им се размине.Искат да лапкат комишън от тръбата през окр но май няма да ги огрее.

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ларвов...ааааъъъъъ....

    31 2 Отговор
    Тръбопровода го взриви....Монката Паси...
  • 14 среднощен

    34 2 Отговор

    До коментар #10 от "Жорето":

    Кратко, точно и ясно... Адмирации, ЖОРЕ!!
  • 15 Киро

    44 1 Отговор
    Въудушевеното изказване на Зеления резервоар за бял прах е красноречиво, кой е сътворил тази мизерия.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Играят си букваюно с огъня

    39 0 Отговор
    става все по лошо
  • 19 ЧЕРНАТА ЗЛАТКА ♥️

    6 1 Отговор
    Много хубава статия за равносметката от войната вижте в гугъл като :

    Какое современное оружие не оправдало ожиданий во время боевых действий на Украине
  • 20 Митко

    25 1 Отговор

    До коментар #1 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    жалко момиченце си ти бебо много жалко
  • 21 ...

    2 16 Отговор
    аха.. на НЕ-работеща кола ще и пукаш гумите. Едната без сертификат, другата без турбина. И двете НЕ-работещи

    Коментиран от #23

  • 22 По-простичко обяснено като за русороб

    5 33 Отговор
    Представете си че конкуренцията има 2 ТИРа. Единия без документи за ползване, а другия без двигател. В същото време конкурента НЕ иска да превозва стоки до клиентите щото ги има за неприятели.
    От какъв зор да пукаш гумите на тези два ТИРа?
    А дали няма файда собственика на ТИРовете да инсценира проблем, за да вземе едни пари от застрахователите?

    Коментиран от #41

  • 23 Аватар

    41 0 Отговор

    До коментар #21 от "...":

    Този,който има интерес от повредени газопроводи държи да си гарантира,че няма да има завой в европейските политики по отношение на руския газ.

    Коментиран от #62

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 един

    6 43 Отговор
    Русия 45 год. обвиняваше едностранно Германия за разпалването на ВСВ,но след като германците ги нагушиха с 200млрд. дойче марки и си взеха архивите,истината се оказа друга!Подлостите на Кремъл нямат край,и вече никой не им вярва!

    Коментиран от #37

  • 26 Реалист

    57 4 Отговор
    САЩ са световните терористи не веднъж са го доказали. От САЩ тръгват войни, хуманитарни кризи, финнасови кризи, енергийни кризи.
  • 27 Интернет

    38 2 Отговор
    Кабелите в Атлантика ми се чини, че ще дадат фира.
  • 28 Хаха

    32 2 Отговор
    Плана върви по план и пасианса се нарежда за англосаксонците за умъртвяване то на европа и правенето ни на васали на тях още някоя такъва повреда по други направления и сме заминали. Другото е приказки от шипковия храст
  • 29 Добре, бе, др. Путин, колко

    29 1 Отговор
    Още ще ги търпиш??? То, ние вече не издържаме! Давай ги тия “Посейдони”!
  • 30 Ще ти се,

    0 13 Отговор

    До коментар #6 от "Изперкали":

    Ще това, ще онова... Ем ти е дефектно кристалното кълбо, щот руско...
  • 31 12345

    30 3 Отговор
    Нещата отиват на зле. Незнам до кога Путин ще търпи. После ще само тишина. За всички.
  • 32 Деций

    36 3 Отговор
    Те и децата знаят кой е извършителят.По пътя на най простата логика питаме кого обслужва това? Вашингтон на практика прекъсва възможността при промяна на политическият климат Европа да не може да получава евтин тръбен газ,и да е в зависимост от САЩ,който ще продава течен газ на тройни цени, отделно ще държи в шах Европа която трябва да слуша и изпълнява.Не зная какво е в главата на Путин,но ако аз съм на неговото място,ще има реципрочен отговор.Сащ имат доста комуникации в океаните,които могат "случайно" да аварират.Пък може и да гръмне газопровода от Норвегия,някой Американски газов танкер да се взриви от случайна искра.Обшо взето каквото повикало, такива се и обадило.
  • 33 Деций

    22 2 Отговор
    Те и децата знаят кой е извършителят.По пътя на най простата логика питаме кого обслужва това? Вашингтон на практика прекъсва възможността при промяна на политическият климат Европа да не може да получава евтин тръбен газ,и да е в зависимост от САЩ,който ще продава течен газ на тройни цени, отделно ще държи в шах Европа която трябва да слуша и изпълнява.Не зная какво е в главата на Путин,но ако аз съм на неговото място,ще има реципрочен отговор.Сащ имат доста комуникации в океаните,които могат "случайно" да аварират.Пък може и да гръмне газопровода от Норвегия,някой Американски газов танкер да се взриви от случайна искра.Обшо взето каквото повикало, такива се и обадило.Тъпата опорка ,че Русия е предупредила аварията,за да спре подаването на газ не работи.За тази работа има кран.
  • 34 Все се чудех

    5 37 Отговор
    Путлер каква провокация ще измисли, но това и през ум не ми беше минавало. Егати и болните кремълски мозъци. Светът трябва час по-скоро да се отърве от тях. Всъщност за последните 100 години Русия е родила повече изверги, от колкото останалия свят взет накуп.

    Коментиран от #40

  • 35 И на слепеца е ясно

    32 2 Отговор
    Кои са най добрите режисьори на екшъни, холивудските. От време оно се знае, че американските режисьори и сценаристи са най добри в този жанр. Спомнете си наскоро със записите на уж убитите в Мариапул украинци. Сценарият бе добър, но изпълнението не, защото труповете мърдаха. Намесата на америнанците е повече от ясна. Не жали средства и труд, за да навреди не само на Русия, но и на целият ЕС. А тази опеянена и нереално разсъждаваща Урсула помага на Байдън за разединението на Европа и за разтурянето и. Да следваме примера на Унгария, а и на Чехия, които днес протестират и искат ЕС да мисли първо за страните, които плащат за съществуването на този съюз, който стана придатък на САЩ
  • 36 Виктор Фекалев

    29 3 Отговор
    американците прекрачиха всакакви граници. Крайно време е светът да се отърве от този тумор. Доктор Путин в операционната!
  • 37 любопитен

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "един":

    В коя паралелна Вселена се намираш?

    Коментиран от #42

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Тава се вика наглост

    16 1 Отговор
    Нормално е да отправят обвинение за стореното.
    Самия Данчо Сам още от февруари се заканваше да го направи.
    Но лошото в случая е ако някой от пътуващите бунзин колонки на Америка "аварира" преди разтоварване.
    Май ще чакаме новия Колумб, да открива "миротворците"!
  • 40 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 1 Отговор

    До коментар #34 от "Все се чудех":

    Сега разбирам 🤔
    Путин е накарал Байдън малко след Нова година да обяви, че ще разрушат СП-2 ‼️
    Путин е накарал НАТО да проведе през лятото учения в района‼️
    И хоп сега пратил под носа на шведите и датчаните подводници и водолази 😀😀😀
  • 41 Мамул

    13 2 Отговор

    До коментар #22 от "По-простичко обяснено като за русороб":

    Еех, какъв си ми хитрец! Застрахователите са западни фирми и като наклеветят руснаците, че са саботирали тръбите, не само няма да им платят, а ще искат обещетение. Но когато има война всички закони от преди войната започват да се оспорват.

    Коментиран от #61

  • 42 един

    2 9 Отговор

    До коментар #37 от "любопитен":

    Не във "вселената" на комунистите всеки случай!

    Коментиран от #44

  • 43 СВОБОДЕН

    3 23 Отговор
    Русия атакува енергийната мрежа на ЕС и член на НАТО и скоро ще посрещне цялата МОЩ на алианса и съюзниците! Путин направи ОГРОМНА грешка, че атакува тръбата! Това беше края! Член 5 се активира!

    Коментиран от #45, #56, #57, #59

  • 44 Ани Лингус

    5 0 Отговор

    До коментар #42 от "един":

    вселената на терористите под-добра ли е?

    Коментиран от #47

  • 45 Про митак

    14 0 Отговор

    До коментар #43 от "СВОБОДЕН":

    тоа па член 5, твоя член е максимум едно и половина пхахахахахаха
  • 46 Геша

    20 2 Отговор
    Мръсни северноамерикански престъпници и терористи! Змията преди да пукне най-лошо хапе.
  • 47 Те са си еднакви

    0 12 Отговор

    До коментар #44 от "Ани Лингус":

    И комунисти и терористи. Кремъл си ги отглежда, ма те там така си се и раждат, нефелни мисловно.

    Коментиран от #48

  • 48 Курадо Катани

    5 0 Отговор

    До коментар #47 от "Те са си еднакви":

    разбирам те, приятелю, но и ти трябва да разбереш, че нямаме време да дебатираме с всеки лунатик тук
  • 49 мдааа

    13 0 Отговор
    Велислава Дърева: Няма битка за Украйна. Има война срещу Русия

    Няма битка за Украйна. Има война срещу Русия. Войната срещу Русия е война срещу Европа.
    Защо САЩ водят тази война? От любов към демокрацията и човешките права? Поради безкористна загриженост за бъдещето на Европа и света? „За да разпространят покой и благоденствие по цялото земно кълбо”, както каза Обама? Дрън-дрън!
    Отговорът е отвратително циничен - заради 17-те трилиона долара, които дължат на останалия свят; заради 500-те милиарда долара стокооборот между Русия и Европа, които искат да отмъкнат за себе си; заради запазването на долара като световна валута, щото откъм Изток се е задал юанът, а страните от БРИКС току-що учредиха своя банка и свой валутен фонд.
    Това е откровението на Пол Кристи, д-р по философия, изпълнителен директор на Института за глобални перспективи на Колумбийския университет и преди всичко - служител на Агенцията за национална сигурност (АНС).
    Как изглеждат 17 трилиона? Ето така: 17 000 000 000 000 (1 трилион е равен на хиляда милиарда). Задълженията на САЩ растат с $3,5 млрд. на ден. Всеки американец лично дължи по $148 хил. на държавите-кредиторки. Най-големите кредитори на САЩ са: 1. Китай ($2 трилиона) 2. Япония ($1,14 трилиона) 3. Бразилия ($256,4 млрд.) 4. Тайван ($185,8 млрд.) 5. Швейцария ($178,2 млрд.) 6. Белгия ($167,7 млрд.) 7. Великобритания ($156,9 млрд.) 8. Люксембург ($146,8 млрд.) 9. Русия ($131,6 млрд.) 10. Хонконг ($120 млрд.).
    За „да се справят
  • 50 йа йа

    2 5 Отговор
    и един мормон свиваше ганджа 😜
  • 51 Слави Славов

    14 1 Отговор
    Когато фактите говорят и боговете мълчат!Янките целенасочено унищожават Европейския съюз,ако някой още не го е разбрал!Няма нужда от много акъл,за да го разберат дори американофилите!
  • 52 ДУПКИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ЗАПУШАТ ПОД ВОДА

    9 0 Отговор
    С ДЪРВЕН ЧЕП НЕ СТАВА ! ........... НАЧИ ГАЗ ТАЯ ЗИМА - ТАРАТАНЦИ !
  • 53 Капитана

    10 0 Отговор
    Това е най-наблюдаваното място с морски трафик в целия световен океан. Дори да изпомпиш незаконно води или да изхвърлиш отпадъци в морето в следващото пристанище кораба ти е арестуван, за нарушаване на МОРПОЛ, международна конвенция. Самолети, сателити.
    Знае се много добре кой го е направил. Колегите от бранша много добре знаят за какво говоря, жалко че широката публика не е информирана
  • 54 ОЩЕ ДЕКЕМВРИ ЕВРОПА ЩЕ ЗАБРАНИ НА АМЕРИ

    6 1 Отговор
    КАНЦИ ДА ВЛИЗАТ В ЕВРОПА И ВЪВ ВОДНИТЕ БАСЕЙНИ НАОКОЛО )!
  • 55 Дядо Боби

    6 0 Отговор
    Всички злини на света идват от Америка!!!!!!!!!!!
  • 56 456

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "СВОБОДЕН":

    Ти по-добре ходи да се лекуваш, защото твоят мозък е атакуван от вирус и си в тежка форма на безмозъчност. Поне не се излагай да плещиш тези небивалици, а се помъчи да мислиш, колкото и да ти е трудно.
  • 57 $@$

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "СВОБОДЕН":

    Гусин Свободен,а вие искате ли да се днете на член 5,да се повозите?
  • 58 Олга

    8 0 Отговор
    Ако този терористичен акт не вразуми почитателите на САЩ, значи те са безнадеждни и едва ли ще са полезни за държавата си както всички коленопреклонените. Защо ли?
    САЩ не жали ни-ко-го дори своите верни партньори или, уж, приятели, с които образува съюзи, но готови да ги “обезкостят,” ако решат. Без малките държавите, разбира се, които САЩ не ги броят за нищо.
    Сега САЩ оставили почти целия ЕС без важен енергоресурс и ги поставили съюзниците си, партньори и приятели на колене. По-дружески. Да няма конкуренти.
    “Северен поток няма да го има. Ние ще му сложим край” - БУКВАЛНО така каза за газопровода Байдън и почти същото Нюланд. И не само Германия ще пострада драматично и най-много. Преди време из под носа на Франция САЩ вероломно откраднали милиардната поръчка с Австралия, което е привично поведение и е обичайно "право" на хегемона (вече бившия).

    Коментиран от #63

  • 59 Мухаа,хаа!

    7 0 Отговор

    До коментар #43 от "СВОБОДЕН":

    Ти с коя част от тялото мислиш? С тази под кръста вероятно.За какво и е на Русия да взривява не една, а две свой тръби? Логика грам! Все едно,ти да доставяш вода на комшията, и да си срежеш тръбите,при условие,че имаш кран. Нали зомбитата от твоя чешит твърдите ,че това е било най мощното им оръжие,за натиск върху Европа? Е,защо сами ще си унищожат най " мощното оръжие"? Говедаря го взриви- само д,бил не го вижда.За да унищожи физически възможността в ЕС, след месеци да започне подаване на газ,а той да бъде монополист.Хем ще диктува цените,и ще печели тройно( там проша няма) , хем ЕС ще козирува на всяка друга заповед.Иначе спира доставките.А ти лично, какво кяриш от цялата тази мръсотия? Ще плащаш всичко умножено по три- в най добрия вариант.Паве полирано.
  • 60 Ломчанин

    5 0 Отговор
    Да не пропуснем, че преди дни руското ФСБ осуети саботаж срещу Турски поток (май).
    Оказа се, че саботьорите са разполагали с британски взривни материали.

    И още:
    Моля не обвинявайте Петров и Баширов. Имат алиби: Оня ден ги видях из квартала с плакат на който пишеше:
    Търсим Гебрев да ну подарим дезодорант с Новичок.
    Не са те.
  • 61 ...

    0 4 Отговор

    До коментар #41 от "Мамул":

    Нали няма война. Внимавсй, че ще пропуснеш копейките. А току виж са те мобилизирали в НЕевойната.
  • 62 ...

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Аватар":

    То един се очертава... Ма на 360 градуса :)
  • 63 Олга

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "Олга":

    В тръбата вложени пари на Франция, Австрия, Германия, Англия, Нидерланди. Всичките са окрадени от близкия си приятел САЩ
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания