Last news in Fakti

30 Септември, 2022 11:59 1 358 7

Кървав ад в Кабул! 19 убити и 27 ранени при самоубийствен атентат в шиитски район на афганистанската столица

  • кабул-
  • атентат-
  • афганистан-
  • талибани

Атакуваният център е подготвял ученици за приемни изпити за университет, на 20 април най-малко шест души бяха убити и 24 ранени от експлозии в мъжко училище в същия квартал

Кървав ад в Кабул! 19 убити и 27 ранени при самоубийствен атентат в шиитски район на афганистанската столица - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Деветнайсет души загинаха, а 27 бяха ранени при самоубийствен атентат срещу образователен център в шиитски квартал на Кабул, предаде Асошиейтед прес. По данни на Франс прес, която се позовава на очевидец, повечето от жертвите са момичета.

Говорител на шефа на кабулската полиция каза, че експлозията в населения предимно с шиити квартал "Дащи барчи" е станала рано сутринта. Според говорителя Халид Задран, назначен от управляващите талибани, сред пострадалите са абсолвенти на средни училища - момчета и момичета, които в момента на атаката са били на подготовка за приемни изпити в университет. Задран добави, че образователните центрове в района трябва да поискат от талибаните да им осигурят допълнителни мерки за сигурност, когато провеждат многолюдни подготвителни упражнения.

Атентатът е поредна проява на насилие, откакто през август миналата година талибаните взеха властта в Афганистан. Засега никоя групировка не е поела отговорност за бомбеното нападение.

"Ислямска държава", която е основният съперник на талибаните, е извършвала досега нападения срещу хазарейската шиитска етническа общност, в това число няколко кръвопролитни атентата в квартал Дащи барчи. Сред тях е ужасяващото нападение през 2020 г. срещу родилен дом, при което загинаха 24 души, включително новородени и майки.

От вътрешното министерство на Афганистан съобщиха, че негови екипи са изпратени на място да разследват случилото се. Временно управляващата посолството на САЩ в Кабул Карън Декър осъди остро атентата. Тя каза, че скърби с роднините на загиналите и изрази надежда за бързо възстановяване на ранените. Детският фонд на ООН заклейми терористичния акт и заяви, че децата и младежите не трябва да стават мишена на насилие.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И това е предизвикано от САЩ!

    13 4 Отговор
    След 20 години нашествие в Афганистан миналата година се изнизаха като пръдня из гащи и оставиха военната техника там на разположение на талибаните. Никаква подготовка сред населението. Хората им бяха дори вдигнати от покриви в хеликоптелри. И се развихри една вътрешна битка за сметка на обикновените хора.

    Американските терористи смятат, че само те имат правото да безчинстват на земното кълбо. Либия беше най развитата държава в Африка. Ирак въпреки диктатурата беше богата. Вижте Афганистан какво е в момента. Всичко това и още много се случи благодарение на американските миротворци. Сега ще ръчкат укрите до последния украинец. Хора, не им се връзвайте!

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Байденко

    9 4 Отговор
    Талибаните са набожни хора, които не ходят на църква.
    Американците са безбожници, които ходят на църква.
  • 3 Ученият котка

    2 4 Отговор
    Там стърчат магарешките уши на САЩ или Саудитците.
  • 4 русомили за афган

    2 1 Отговор
    шагом фарш !
  • 5 стоян

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "И това е предизвикано от САЩ!":

    До 1 ком - другар забравил си да споменеш че руските кумунисти 10 години избиваха умните афганистанци с цел да унищожат умните хора там и да подчинят Афганистан а хората да направят роби на руските кумуняги
  • 6 Еврипеец

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "И това е предизвикано от САЩ!":

    Другарю, що изпускаш факта, че войната в Афганистан в започнаха руските терористи?!
  • 7 Макарон

    2 0 Отговор
    Религия на мира! (сарказъм)
Новини по държави: