Last news in Fakti

16 Юли, 2013 16:16 1 644 0

Заловиха северно-корейски кораб, превозващ оръжие по Панамския канал

  • панама-
  • северна корея-
  • панамски канал-
  • оръжие-
  • кораб
Заловиха северно-корейски кораб, превозващ оръжие по Панамския канал - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Президентът на Панама заяви, че страната му е заловила кораб, пътуващ под Северно-корейски
флаг, превозващ на борда си недеклариран военен товар, съобщава Би Би Си.

Президентът Рикардо Мартинели сподели пред местните медии подозренията, че отплавалият от Куба кораб, превозва на борда си сложно оборудване за ракети.

В страницата си в Twitter, той публикува снимка, показваща голям зелен обект, поставен в товарен контейнер.

Той заяви, че предстои допълнително разследване, относно кораба, който е бил засечен докато пътува по Панамския канал.

Той е бил спрян в близост до атлантическата страна на канала.

Според последни информации,  органите на реда са спрели плавателния съд  за да го проверят за наличие на наркотици. Вместо това обаче, те открили предполагаемите оръжия в съдове за кафява захар.

Панамския президент заяви, че разтоварването на кораба ще продължи, докато не стане ясно какво точно има вътре в него.

Задържани са били всички представители на 35-членния екипаж на кораба, като неговия капитан дори се е опитал да се самоубие докато протичал процеса по претърсването.

Министърът по сигурността- Хосе Раул Мулино заяви, че подозренията относно товара на съоражението са възникнали въз основа на бурната реакция на неговия капитан след спирането му.

Според санкциите на ООН, на Северна Корея й е забранен износа и вноса на оръжие, с изключение на леките стрелкови оръжия.

Санкциите бяха укрепени след извършването на третия ядрен опит в страната на 12-ти февруари, включвайки мерки за сигурност, принуждаващи страните членки на съюза да проверяват съмнителни товари.

През последните години редица северно-корейски кораби бяха претърсвани от чуждестранните сили на реда.

Според различни експерти, специалистите в комунистическата държава работят върху разработването на достатъчно малка ядрена бойна глава, можеща да се прикачи върху ракета с далечен обсег.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА