Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Октомври, 2022 11:45 2 864 25

ФСБ чертае маршрута на камиона с експлозив: Одеса, Русе, Ереван и Крим

  • русия-
  • българия-
  • русе-
  • взрив-
  • мост-
  • камион-
  • фсб-
  • кримски мост

Държавната агенция ТАСС описва подробно маршрута на взривното устройство. Това вече може да се счита и за официално твърдение, че България е част от този маршрут на успешния акт на саботаж

ФСБ чертае маршрута на камиона с експлозив: Одеса, Русе, Ереван и Крим - 1
Снимка: БГНЕС

Държавната агенция ТАСС описва подробно маршрута на взривното устройство. Това вече може да се счита и за официално твърдение, че България е част от този маршрут на успешния акт на саботаж.

Според ФСБ взривното устройство е било прикрито в ролки от строително полиетиленово фолио в 22 палета с общо тегло 22 770 кг и е било изпратено в началото на август от морското пристанище в Одеса до българския град Русе по договор № 02/08/2022 между Baltex Capital S.A. (Русе) и Translogistics UA LLC (Киев).

Още новини от Украйна

Между 29 септември и 3 октомври товарът е обмитен в терминала на Transalliance в Ереван в съответствие с правилата на Евразийския съюз за икономическо сътрудничество и развитие, документите са променени, след което изпращач вече е GU ARJ Group Ltd (Република Армения, Алаверди), а получател - Leader Ltd (Москва).

Контрол върху движението по целия маршрут и контактите между участниците в схемата е осъществяван от страна на военното разузнаване на Украйна, служител на украинското МО, с име "Иван Иванович", най-вероятно псевдоним. За целите на координацията той използва както виртуален анонимен номер, придобит в интернет, така и номер, регистриран на украинския гражданин Сергей Андрейченко, роден през 1988 г. в Кременчуг, Украйна.

Вече са идентифицирани 12 участници в нападението. Според съобщението на ТАСС, в което присъстват седем имена, това са гражданите на Украйна Денис Олегович Ковач, роден през 1979 г., Михаил Владимирович Цуркало, роден през 1975 г., Роман Иванович Соломко, роден през 1971 г., грузинските граждани Леван, Сандро Иносаридзе и арменският гражданин Артур Терчанян, роден през 1985 г. Те са участвали в организирането на превоз на товари от България до грузинското пристанище Поти и след това до Армения.

От ФСБ заявяват, че разследването продължава, като всички организатори и съучастници на терористичния акт, включително чуждестранни граждани, ще бъдат преследвани в съответствие с руското законодателство.

Припомняме, рано сутринта на 8 октомври камион с експлозиви се взриви при преминаване през Кримския мост, като при експлозията загинаха трима души и възникна пожар в преминаващ в съседство товарен влак с цистерни с петрони продукти.

Впоследствие руският президен Владимир Путин подписа указ, с който прехвърли охраната на моста на Федералната служба за сигурност и обвини Украйна в тероризъм.

На 4 октомври товарът е транспортиран с камион DAF, регистриран в Грузия, през руско-грузинската граница и на 6 октомври е доставен и разтоварен в склад за търговия на едро в Армавир, Краснодарски край. на 7 октомври документите за товара са променени отново, като изпращач е посочено ООО ТЕК-34 (Уляновск), а получател - несъществуваща фирма в Крим.

Същия ден палетите са натоварени в камион на руснака Юсубов Махир, роден през 1971 г., който заминава за Симферопол, а на 8 октомври в 06:03 ч. московско време при преминаване по Кримския мост е извършен взрив.

Припомняме, рано сутринта на 8 октомври камион с експлозиви се взриви при преминаване през Кримския мост, като при експлозията загинаха трима души и възникна пожар в преминаващ в съседство товарен влак с цистерни с петрони продукти.

Впоследствие руският президен Владимир Путин подписа указ, с който прехвърли охраната на моста на Федералната служба за сигурност и обвини Украйна в тероризъм.

По-рано днес ФСБ съобщи, че е задържала петима руснаци и трима граждани на Украйна и Армения за експлозията.

В казуса обаче беше замесена и България, тъй като ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин заяви, че камионът, взривен на Кримския мост, е минал по маршрут, включващ и страната ни.

От БСП поискаха българският президент Румен Радев да отговори защо България присъства в информацията, изнесена от руска страна за взрива на Кримския мост.

От ГЕРБ направиха аналогия с българската следа в опита за убийство на папа Йоан Павел Втори, а от ПП призоваха да бъде отхвърлена българската връзка за взрива на Кримския мост

На 10 октомври българската прокуратура се самосезира по случая и започна проверка дали камионът действително е минал през наша територия. Проверка за това започна и ДАНС.

Вчера премиерът Гълъб Донев отрече България да имасъучастие в организацията на атаката срещу Кримския мост и подчерта, че няма и обвинение от страна на Руската федерация срещу страната ни за нещо подобно.

Вчера Министерският съвет съобщи, че безспорно е установено, че взривеният камион никога не е бил на територията на България.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Солей

    16 10 Отговор
    И да чертаят и да не чертаят, мостът не беше взривен с камион.
  • 3 Кучето на танкиста

    14 20 Отговор
    Защо само Русе, товарът трябваше да мине и приз други български градове. До го посрещнем с хляб и сол и изпратим с цветя.

    Коментиран от #21

  • 4 честен ционист

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Пак някой сак със студентски буркани.

    Коментиран от #7, #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да сине

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    На някой изпаднал смакедонски студент!
  • 8 !!!

    8 5 Отговор
    Радев прави всичко възможно служебното му правителства да бъде определено като успешно. Не иска това с камиона да му се преписва и е изкарал Гълъб да лъже и маже, че камиона никога не бил у нас. Вчера пък изкрал
    Дерменджиев да говори пред медии, че се справили с опазването на границата.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Негодяи

    16 18 Отговор
    Русия натопи българите за атентата срещу папата и цял свят ни сочеше с пръст. Русия натопи отново българите за атентата срещу кримския мост. Кремъл са варвари. Хора стегнете се и се откъснете от тази чума кремълска и путинска!
  • 11 ФСБ поздрав от Беслан

    10 13 Отговор
    На тез много им вярвам. Гръмнаха си го сами.
  • 12 Пич

    15 7 Отговор
    Не бойте се , украйнци !!! Русия свърши ракетите !!! Зеленски така каза..... А аз само на такива сериозни смъркачи вярвам , защото , като дръпнат кристала , отваря им се третото око , и всичко виждат !!! Това на руснаците са специални ефекти бе....да ви плащат !!! Нямат ракети те.....
  • 13 Е и 'кво?

    7 0 Отговор
    Черта, не четае, все тая! Бития бит и тъй нататък!
  • 14 Д'мин

    10 3 Отговор
    За филите и фобите, официалното изявление на руските власти-извършителите са украинците. България, Грузия и Армения са посочени само, като транзитен маршрут!
  • 15 горски

    7 3 Отговор
    Ако товара е бил опаковъчно фолио,то много лесно се прави взривно вещество с прозрачен цвят от семейството на нитроцелулозата.Изпарените разтвори на нитроцелулозата на тънък филм,могат да изглеждат и да имат свойства на опаковъчното фолио.А може и да е друг неустойчив полимер.Дори и по слаб,като взривна сила,е компенсирано с голямото тегло/над 10тона/.
  • 16 Копелейкин

    14 11 Отговор
    Колкото да им се кланя на рашките те си провеждат хибридката итова е. Няма по-долна нация.
  • 17 Ген. Колев

    11 6 Отговор
    .... А българския генералитет спи ли спи......, и как няма да спи, сите са руски подлоги!
  • 18 Мда

    10 6 Отговор
    Да извикат Митрофанова за обяснение, какво чакат нашите!
  • 19 ами

    10 2 Отговор
    през Румъния не са ли минали, или са прескочили с овчарски скок.
  • 20 Не виждам причина

    11 1 Отговор
    да се разгаря такава истерия. Никой не е споменавал за съпричастност на български граждани, фирми или служби към въпросния терористичен акт /не виждам как е възможно да се нарече другояче/, само се проследява маршрутът на въпросния товар. "Путин обвини България" е твърдение, изсмукано от пръстите. А тук се вдига страшен вой от кого ли не. В тази връзка, имам въпрос: Как така ДАНС са подали данни за 74 служители на руското посолство за шпионска дейност, а няма нито един арестуван българин? Тоест сме някакъв уникален случай, при който огромна група шпиони действат без агентура. Моля да ми приведете пример, когато се е случвало някъде.
  • 21 кгд

    7 7 Отговор

    До коментар #3 от "Кучето на танкиста":

    Престанете да говорите в множествено число . За вас не са гласували 5 милиона българи . По отношение на Русия , можете да изказвате позицията си .... “ Ние евроатлантиците в България .....“ знае се кои са
  • 22 !!!?

    11 0 Отговор
    Неведоми са пътищата на КГБ !!!?

  • 23 Сандокан с двата ножа

    2 1 Отговор
    Товарът идва по море от Одеса в България. Ако са минали е било на обратния път.
  • 24 Всички знаят

    1 2 Отговор
    Как чертае ФСБ . Така чертае ,че гърмят мостове ,гърмят камиони,коли ,блокове,всичко гърми .
    В диверсиите са най добри.
  • 25 Нострадамус от Злокучене

    0 0 Отговор
    Аз вярвам на ФСБ.Всичко е точно така,както го пишат.Това което не пишат засега е,че взривните материали са били българско производство,натоварени в камиона по заповед на Румен Радев от агентите на ДС с които се е обградил.Човека е решил да "поздрави" Плешивото Кремълско Нищожество по случай "юбилея".Нашите комунета имат зъб на кремълската шайка,заради унизителното отношение спрямо родната,продажна,рубладжийска путлерастка фауна.Тоя камион ще обърка много "българо-съветската дружба" и не съм сигурен дали Копейкин,Малинов и ко.,ще успеят да убедят "братушките",че "не сме ние",а някой друг.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания