Last news in Fakti

19 Юли, 2013 10:46 2 508 1

Перипетии около българската църква в Рим

  • църква-
  • рим-
  • българска-
  • православна общност

Случаят с римската църква Св. св. Викентий и Анастасий върви към положителна развръзка

Преди няколко месеца нашата общественост беше запозната с перипетиите на Българската православна община в Рим, във връзка с невъзможността за нормалното ползване на предоставената от Папа Йоан Павел ІІ църква „Св. Св. Викентий и Анастасий”. От тогава до днес бяха правени много опити за решаване на този нелицеприятен проблем. В тази посока работиха както Светия синод на Българската православна църква, така и държавата в лицето на посланик Ангел Чолаков и служебния премиер г-н Марин Райков.

Напоследък хронологията на събитията се разви в следната последователност:

1. На 01 юни 2013 г. монсеньор Джанджулио Радиво (католически свещеник и ректор в Храма), подпомаган от своя румънски служител Георгие Балта, без знанието на католическото църковно настоятелство на римския храм ,,Св. Св. Викентий и Анастасий“ и без разрешението на Римската епархия, повиква представители на римската пожарна служба за да затвори изцяло за достъп Църквата. Претекстът е, че има нестабилности по сградния фонд, които представляват опасност за служителите и посетителите на Божия дом и налагат спешен ремонт.

Биват сменени всички ключалки на Храма и така освен, че се спира достъпа, в него остават заключени всички православни свещени и богослужебни предмети и одежди, както и учебни материали и книжнина на Българското светско училище.

Целта на католическия духовник (не еднократно нахално изразявана пред българския му „колега“ архимандрит Климент Бобчев) е да затвори храма уж за ремонт, който да трае поне 2 години и така да премести и отстрани българите от тази Църква.

2. След остра реакция от негова страна, на 03 юни 2013 г. архимандрит Климент е поканен на среща лично от кардинал Агостино Валини, викарий на папа Франциск за Римския диоцез.

След проведения разговор на българския свещеник с висшият католически прелат, последният заявява своята лична воля да разреши въпроса „в полза на Българската православна църковна община в Рим“.

Кардинал Валини обещава на отец Климент, че румънецът Балта незабавно ще бъде отстранен от храма, като моли за още малко време за да „размисли върху съдбата на монсеньор Радиво“.

Кардиналът категорично потвърждава и гарантира българското православно присъствие и бъдеще в храм ,,Св. Св. Викентий и Анастасий“, Фонтана ди Треви, Рим, и безспорно признава правомощията на Българската Енория в храма, както и възможността православните благослужения да не се ограничават само до едно неделно присъствие за литургия.

3. На празника на Рим 29 юни (Петровден), архимандрит Климент, в присъствието на българския посланик Ангел Чолаков в Италия и множество български вярващи, пред възхитените очи на туристи и поклоници от цял свят, отслужва молебен за Божия помощ и благословение, пред вратите на оградата на изцяло затворената църква на Фонтана ди Треви във Вечния град.

Тази църковна служба е отразена от някои италиански (като Corriere della Sera http://roma.corriere.it/roma/notizie/cronaca/13_giugno_28/brogi-chiesa-inagibile-2221899274069.shtml) и други чуждестранни медии (http://www.demotix.com/news/2205429/mass-believers-bulgarian-ends-street#media-2205053) (http://www.jpegfotoservizi.it/archivio/dettaglio/3686)

По-късно, същият ден, българският духовник получава обаждане от епископ Матео Дзупи, отговарящ за сектора ,,Център“ на Римския викариат. В телефония разговор католическия епископ съобщава за лично сведение на архимандрита, че е взето решение монсеньор Джанджулио Радиво да бъде отстранен като свещеник и ректор в храм ,,Св. Св. Викентий и Анастасий“. Молбата на епископ Дзупи е тази информация да бъде разпространена едва след като горното бъде официално подписано от кардинал Валини.

4. На 15 юли 2013 г. епископ Дзупи кани на среща архимандрит Климент и му съобщава, че официално вече монсеньор Радиво не е ректор на храма. Румънецът е отстранен безапелационно също от Божия дом, по личното разпореждане на Негово Високопреосвещенство кардинал Валини. На католическия свещеник и неговия румънски служител са иззети всички ключове от храма. Изказвайки съжаление за всички трудности пред които българите са били поставени до сега и изразявайки извинение за действията на този техен духовник, Негово Преосвещенство Дзупи информира отец Климент, че освен това на дон Джанджулио Радиво няма да бъде давана никаква длъжност в Римския диоцез.

Епископ Матео е обещал, че Римския викариат се ангажира в най-кратък срок да извърши някои основни ремонтни работи по поддръжката на храма, така че след летния период (и със сигурност преди края на настоящата година) храмът да бъде отново отворен и Българската православна църковна община „Св. св. Кирил и Методий“, Рим, ще може да поднови спокойно своята дейност в него.

Както се вижда, като че ли вече идва краят на мъките за изстрадалата Българска православна община в Рим. Както беше споменато и в началото, не могат да се отрекат опитите на отделни представители на Св. Синод на БПЦ, както и на държавата за решаването на проблема. Тук обаче задължително трябва да се посочи огромната роля на гражданското общество в България за позитивното развитие на този неприятен случай. В разгара на конфронтацията,  в България беше организирана подписка в защита на българската кауза. В Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) в София, бяха събрани и изпратени до Ватикана повече от 2000 подписа на студенти, докторанти и преподаватели. В благородната акция особено се отличиха докторант Диана Стоянова и председателя на студентския съвет на Университета – Йордан Христосков. Журналистът Горан Благоев направи и излъчи по БНТ специален, разтърсващ филм за този проблем. Много български печатни и електронни медии  го отразиха по подобаващ начин. Представители на Св. Синод и Българската държава проведоха съответни срещи с официалните представители на Ватикана в София, на които последователно изложиха възникналите проблеми и настоятелно апелираха за тяхното решаване. Ръководството на Българската ни епархия в Европа, най-вече в лицето на епископ Антоний, от своя страна също отстояваше твърдо православната кауза да се запази храма на сънародниците ни в италианската столица. Сърдечна приятелска подкрепа Православната ни Община в Рим получи и от патриотичния Съюз на Тракийските Дружества в България. Особен принос за придвижване на проблема към неговото позитивно решение бяха срещите на проф. Стоян Денчев – Ректор на УниБИТ и Почетен председател на СНЧ проведени на основа на лични познанства и приятелства с представители на най-високите управленски постове из държавните среди на Италия и Ватикана. Безспорно е, че Всевишния чу и молитвите на новия Български Патриарх и митрополит Софийски и Русенски Негово Светейшество Неофит. Мотори на борбата за справедливата българска кауза обаче, бяха председателя на Българската православна община в Рим арх. Паулина Тихолова и най-вече младия и авторитетен българския свещенник в Рим – архимандрит Климент Бобчев.

Още от сега започва подготовката на тържественото биене на традиционния първи школски звънец на българското училище в Рим пред вратите на Храма на 15 септември, а след неговия ремонт българският му предстоятел отец Климент ще покани всички християни от Рим, свързани с този храм, както и гости от България, на тържествена Предколедна Света Литургия в обновената църковна обител. Адресът е ясен: Италия, Рим, Фонтана ди Треви. С две думи – Църквата „Св. Св. Викентий и Анастасий” на „пъпа на света”!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Emi Manolo

    0 0 Отговор
    В Атон ще падне забраната да влизат жени!
Новини по държави: