Last news in Fakti

13 Октомври, 2022 16:05 820 2

САЩ и Мексико планират облекчен прием на венецуелски мигранти

  • сащ-
  • джо байдън-
  • венецуела-
  • мигранти-
  • прием

Администрацията на американския президент Джо Байдън се съгласи да приеме до 24 000 венецуелски мигранти

САЩ и Мексико планират облекчен прием на венецуелски мигранти - 1
Източник: БГНЕС

Администрацията на американския президент Джо Байдън се съгласи да приеме до 24 000 венецуелски мигранти, подобно на начина, по който десетки хиляди украински граждани бяха допуснати в страната след началото на руската инвазия, а Мексико се съгласи да приеме част от венецуелските граждани, експулсирани от Съединените щати, съобщиха двете държави, цитирани от Асошиейтед прес.

Във връзка с това министерството на вътрешната сигурност на САЩ съобщи, че ще предостави близо 65 000 временни работни визи за по-нискоквалифицирани работници, което е приблизително два пъти повече от сегашната годишна квота. Най-малко 20 000 от тези временни работни визи ще бъдат запазени за мигранти от Хаити и държавите от северната част на Централна Америка.

Споразумението за венецуелците, обявено от външните министерства на Съединените щати и Мексико, е свързано с необичайно голямото увеличаване на броя на венецуелските граждани, пристигащи на американската граница с Мексико след рисковано пътуване по суша, включващо преминаване на трудно проходимата местност Дариен на границата между Панама и Колумбия.

Вашингтон се съгласи да приеме с право на двугодишен престой в страната до 100 000 украинци, бягащи от войната. До момента Съединените щати са допуснали десетки хиляди украински бежанци, включително близо 17 000 през август.

Неотдавна венецуелците изпревариха гватемалците и хондурасците и се превърнаха във втората по големина група, спирана на границата на САЩ, след мексиканците. През август венецуелски граждани са били спирани 25 349 пъти, което е с 43 процента повече спираните през юли (17 652) и четири пъти повече от случаите през август миналата година (6301).

От 2014 г. насам, когато икономиката на южноамериканската страната се срина, приблизително 6,8 венецуелци избягаха от родината си, предимно в държави от Латинска Америка и Карибския басейн. Но относително силната след пандемията от КОВИД-19 американска икономика накара венецуелските мигранти да погледнат на север. Освен това обтегнатите отношения между Вашингтон и венецуелското правителство направиха изключително трудно експулсирането по законов ред на мигрантите обратно във Венецуела, което насърчи все повече от тях да преминават американската граница.

Под натиска на администрация на Байдън Мексико въведе през януари ограничения върху въздушния транспорт, за да ограничи миграцията на венецуелски граждани към Съединените щати, но това накара голяма част от мигрантите да използват друг маршрут, преминаващ през трудно проходимата местност Дариен.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алъж вериж

    3 0 Отговор
    Ще се молят за венецуелски петрол
  • 2 А големият

    0 0 Отговор
    приятел на Мадуро - Путин колко венецуелци ще приеме. Мъжете стават за един чуждестранен венецуелски легион за в Украйна.