Last news in Fakti

19 Юли, 2013 12:25 1 450 0

Реджеп Ердоган носи секретни документи на президента Абдула Гюл

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • недждет йозел-
  • абдуллах гюл-
  • пкк-
  • сирия

Спешна среща за сигурността на Турция проведоха премиерът и президентът на страната

Реджеп Ердоган носи секретни документи на президента Абдула Гюл - 1
Снимка Архив ЕПА/БГНЕС

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган и началникът на Генералния щаб армейски генерал Недждет Йозел се явиха вчера с пълни със секретни документи чанти на спешно съвещание при президента Абдуллах Гюл, съобщи електронното издание на вестник „Милиет”.

Заседанието на тройката (Ердоган, Йозел, Гюл), свързано със сигурността на страната, продължило повече от два часа.

В президентския дворец „Чанкая” през целия вчерашен ден се провеждаха множество срещи и съвещания по две основни теми.

Първата са сраженията на сирийска територия в провинция Ресулайн до граничната турската провинция Джейлянпънар. Напрежението по турско-сирийската граница се превръщат във все по-голям  проблем за сигурността на Турция.

Вчера генералният щаб на турските въоръжени сили излезе с официални съобщения за ескалиращото напрежение и зачестилите престрелки на турско-сирийската граница, съобщи телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.  Според информацията куршуми са засегнали редица сгради на турска територия, а сирийски боеприпаси са паднали на територията на страната.

Втората особено важна и актуална тема бе свързана с негативите, които се появиха около кюрдския проблем.

Лидерът на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан, който се намира в затвора, започна преговори за мир миналия октомври. Целта му бе да се сложи край на конфликта, при който бяха убити 40 хиляди души за три десетилетия и бе спряно развитието на населения с кюрди Югоизточен Анадол.

Процесът обаче започна да се пропуква заради оплаквания на Анкара, че изтеглянето на ПКК в Северен Ирак става прекалено бавно. От своя страна ПКК поднови нападенията заради липсата на действия от страна на правителството по отношение на приемането на реформи за малцинствата, пише турският вестник „Хюриет“.

На срещата вчера са били обсъдени и предстоящите назначения и разместване на висшия команден състав на турската армия. Тези решения ще бъдат взети официално на заседанието на Висшия военен съвет на 1-4 август.

Преди тристранното съвещание на високо равнище, президентът Абдуллах Гюл прие последователно председателя на Меджлиса Джемил Чичек, началника на Националната разузнавателна организация (МИТ) Хакан Фидан и вицепремиера Бешир Аталай, макар че такава среща предварително не е планирана и оповестена, посочи още вестник „Милиет”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: