Last news in Fakti

18 Октомври, 2022 04:08 6 709 52

18 октомври 1918 г. В Русия е екзекутиран ген. Радко Димитриев

  • червена армия-
  • съветска русия-
  • екзеку-
  • ген. радко димитриев

Българският генерал е убит от болшевиките

18 октомври 1918 г. В Русия е екзекутиран ген. Радко Димитриев - 1
Снимка: Архив

На 18 октомври 1918 г. героят от войните за обединение на България ген. Радко Димитриев заедно с около 100 генерали и офицери е разстрелян от болшевиките. Тленните му останки са пренесени и погребани в църквата на град Пятигорск.

Радко Русков Димитриев е роден на 24 септември 1859 г. в село Градец, Сливенско. Завършва Априловската гимназия в Габрово. Участва в националноосвободителното движение Котел, а по време на Руско-турската война 1877-1878 г. е зачислен като преводач към руската армия. Радко Димитриев завършва първия випуск на военното училище в София (1879 г.) и Николаевската генералщабна академия в Санкт - Петербург (1884 г.). На 18 октомври 1884 г. е произведен в чин капитан.

Участва в подготовката на Съединението. След историческият акт е началник - щаб на Южнобългарските войски и в Сръбско-българската война командва авангарда на лявата колона при превземането на Пирот.
След победоносната война е един от главните организатори на преврата на офицерите русофили от 9 юни 1886 г. детронирал княз Александър І Български. След неуспеха на превратаджиите да се задържат на власт, емигрира последователно в Румъния и Русия.

След обявяване на амнистията за офицерите участници в преврата се завръща в България и е произведен в чин полковник. На тази длъжност заема различни постове в българската армия. На 1 май 1905 г. е повишен в звание генерал-майор и две години по-късно е началник на ІІІ военно - инспекционна област.
През Балканската война поема командването на ІІІ българска армия, формирана на 17 септември 1912 г. в Русе в състав: 4-а преславска, 5-а дунавска, 9 - плевенска пехотни дивизии, 3-а конна бригада, 3-о с гаубично отделение, Опълчение и допълващи части.

Общата численост на армията през 1912 г. достига 111 363 души, 26 030 коня, 3737 вола, 6675 каруци, 7 леки коли, 75 велосипеда, 72 картечници и 318 оръдия. Командваната от генерал Димитриев армия осъществява оперативно - тактическата изненада за турците на Тракийския военен театър в боевете при Лозенград, Люлебургаз и Бунархисар. При атаката на Чаталджанската укрепена отбранителна линия генералът поема командването на обединените І и ІІІ армии. По време на Междусъюзническата война е назначен за помощник-главнокомандващ, а малко по-късно е изпратен като пълномощен министър в Санкт - Петербург. На този пост го заварва и началото на Първата световна война.

Той напуска служба и се присъединява към действащата руска императорска армия начело на 8-и армейски корпус в състава на 8-а армия, действаща в Галиция. След успешни боеве срещу австро - унгарците през септември 1914 г. е повишен в чин генерал от пехотата и му е поверено командването на 3-а армия. С нея Димитриев обсажда безуспешно Пшемишъл, а до края на годината воюва на река Сан и по направлението към Краков.

В резултат на Горлицкия пробив през май 1915 войските му са разгромени и отстъпват от северните Карпати. Броени дни след поражението Димитриев е снет от командването на 3-а армия, но през март 1916 му е поверена 12-а армия в Прибалтика. С нея през лятото на 1916 и последвалата зима той провежда кръвопролитни, но безрезултатни офанзиви срещу германците на запад от Рига. През юли 1917 е снет от армейското командване и зачислен в резерва. По-късно заминава на лечение в Южна Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 4 Отговор
    СРАМ ПОЗОР

    Коментиран от #29

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 17 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ВИ за ПОЛЕЗНАТА ИСТОРИЧЕСКА статия господин МИХАЙЛОВ

    Коментиран от #6, #30

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Терор

    42 5 Отговор
    Болшевишка му работа! После Сталин през 19371938 избива още десетки генерали и стотици висши офицери, а броя на избитите цивилни се губи някъде в безкрайноста! За Сталину за Родину, гробищата са пълни с жертвите на комунизма и Сталинизма.

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Вярно е

    27 20 Отговор

    До коментар #7 от "венци пияндето":

    Източна Европа се топи и хорото се води от Русия. В безсилието да се справят с демографската, моралната и икономическата катастрофа, Москва подпали война, чиято цел е да унищожи света. Путин го каза открито-Кому е нужен Свят без Русия? Картите са раздадени, да видим кой е по-добър в “покера”.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 13 Отговор

    До коментар #4 от "Терор":

    накрая СТАЛИН умира от инсулт

    Коментиран от #12, #15

  • 12 Хихи

    17 2 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Така ли му викаш на алкохолизма?

    Коментиран от #14, #21, #31

  • 13 Опасно е да служиш на Рашка

    30 7 Отговор
    Обикновено накрая ти резват зелката...

    Коментиран от #42

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 11 Отговор

    До коментар #12 от "Хихи":

    господине
    ВИЖТЕ в УИКИПЕДИЯ пишете СТАЛИН
    и има резултати

    Коментиран от #33

  • 15 А къде

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ….по справедливо беше да умре от рак в гърлото, да се мъчи месеци наред, като риба на сухо. Надявам се да е било така, Бог не прощава и не прибира лесно садистите, оставя ги да умрат в дълги мъки.
  • 16 Карма

    32 4 Отговор
    Каква драма господа, Русофила Радко Димитриев, вдигнал ръка срещу Ст.Стамболов, умира от ръката на руски болшевик. И това ако не е намигване на съдбата, калво е?

    Коментиран от #24, #36

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 С аромат на пролет

    10 8 Отговор
    Като стана въпрос за село Градец , където някога са се раждали велики българи . Автора на материала , да направи една нова статия , за това какво се ражда сега в село Градец , и кои са причините ? Както се казва - Да се върнем малко към съвременната ни евро-демократична действителност.

    Коментиран от #32

  • 21 пояснение

    11 6 Отговор

    До коментар #12 от "Хихи":

    Няма данни Сталин да се е наливал с алкохол . Знае се , че е водил аскетичен живот , заедно с неговата любима лула. На виж за Чърчил се знае , че е започвал деня с пура , и няколко големи уискита. За по-добра центровка .
  • 22 цЪрвул

    4 3 Отговор
    Камъка си тежи на мястото.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Кармаамане

    14 12 Отговор

    До коментар #16 от "Карма":

    Не пиши глупости болшевиките не са руснаци а хазари приели една богоизбрана религия изобщо ако има нещо негативно в комунизма спокойно може да се пише на тяхна сметка.Колкото до комунизма на земята ще стане рай ако се направи както трябва
  • 25 Историчар

    12 2 Отговор
    Доста подробности са пропуснати от живота на предателя Димитриев, получил си е накрая заслуженото.
  • 26 Ха ха ха

    10 6 Отговор
    Поучителна история за всички руски подлоги...,

    Коментиран от #34

  • 27 Четецъ

    13 3 Отговор
    Гнусен предател, Радко Наполеончето ... Получил си е заслуженото!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Кво приказваш бе!

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    На тия болшевици ся всичко им приписват.Що му вярваш на тоя писач Не глеш му мутрата лъжлива.

    Коментиран от #41

  • 30 А!Ама мноо ли е полезна?

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Дай да го засилим тоя за продавач в някой магазин за бакалски стоки,а!
  • 31 Не е от пиене

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "Хихи":

    умрял Сталин, а от отравяне. Ционистите, внедрили се във всяка част на управлението на държавата, са гонени и тепани за престъпленията, които ТЕ извършват над хората и държавата. След убийството на Сталин, ТЕ му приписват всичките си грехове. Четете истинската история. Другото е пропаганда.

    Коментиран от #37

  • 32 зор

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "С аромат на пролет":

    до 20 причините са колективизацията изземването на земята от селяните и последвалия 60 гд кумунизъм и тези селяни ги качиха в двустайни панелки и спряха да раждат деца
  • 33 Ти на

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    уикипедия за всичко ли вярваш? Задай си въпроса, кой създаде и подържа уикипедията? Чия собственост е?
  • 34 Минувач

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Ха ха ха":

    Това е истороя, бе пич, това е история! Тя е хубава за едни и лоша за други, но интересното е, че е и лоша, и добра в зависимост от даден момент. Какво означава да си руска подлога в случая? Ами милионите руснаци сега там в Русия, които имат роднини избити от болшевиките, от Сталин, дефинирай ми какви са!?! По твоята логика, трябва да мразят собствената си Родина, защото някой друг руснак ги е избил ли? В САЩ след гражданската война трябва да се мразят едни други и да се стрелят, ако някой северняк отиде в юга ли? Няма смисъл да гледаш едностранчиво и най-вече избирателно на определени исторически факти, защото можеш да разсъждаваш и за над 4 000-те убити софианци от американо-английските бомбандировки, нали?!? По-добре гледай в момента ситуацията и моментните нагласи на великите сили, какво целят да правят с теб, малкия. И гледай - България! Щото аз виждам, че ние сме умираща държава и това е без глупава патетика, ние буквално умираме. Намаляваме, но за сметка на това изпростяваме и се циганизираме. След 50 години ние ще бъдем наполовина население и само 1-2 милиона читави бели хора, без армия, без глас, без грам външна политика. Този скрит процес върви с пълна сила, прикрит с уж просперитета от Европата и субсидии някакви. Но на каква цена? Представи си го, като че си беден работник и някой ти е дал хубав заем, ти се чувстваш щастлив, изоставяш работата си, ставаш мързелив и отпуснат, разваляш се като човек. Но исва моментът, когато парите свършват, а ти

    Коментиран от #43

  • 35 Минувач

    4 0 Отговор
    ....Но идва моментът, когато парите свършват, а ти вече си останал без сигурната си работа, станал си мързелив, но заемът си стои и ти ставаш зависим от онзи, дето ти е дал парите, ставаш му послушен, а той те използва, като общ трудовак, не и като партньор. Не можеш да мислиш за деца, защото нямаш бъдеще, камо ли за тях. ........ В общи линии е това, надявам се ме разбра, защото това се случва.
  • 36 Малка грешка

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Карма":

    в коментара. Ген. Радко Димитриев, загива от ръката на съвеЦки ционист, както и много хора от истинския елит на тази държава, противопоставили се на болшевизма. Виж КОЙ и как финансира болшевишката революция. Виж за ролята в това на Ленин и Лейба Бронщайн - Троцки.
  • 37 От много пиене

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "Не е от пиене":

    Тоя азиатски селтак е получил инсулт и аверите му не му помогнали.
  • 38 орт

    4 0 Отговор
    Освен,че е предател е и военоннопрестъпник.Заповядва избиване на пленените османски войници при Люлебургаз.
  • 39 Българин

    4 0 Отговор
    Жалко, че не са го застреляли по-рано.
  • 40 Заяц

    2 0 Отговор
    Недонаписана история.
    Азербайджански арменец, болшевик, Атарбеков със тъпата стана на сабята го е насекал Радко на парчета.
  • 41 Да бе,мноо мъгливи данни

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Кво приказваш бе!":

    Анет бил от длъжност,а по-късно заминал на лечение(в област,която била във владение на болшевиците).Скрива ли нещо авторът?Щот и други ги има българи,поставили се в служба на болшевиците.Ген.Симеон Ванков от инженерни войски на Царя,руски цар.
  • 42 Точно така

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Опасно е да служиш на Рашка":

    Белите руснаци на ген.Врангел изтласкват болшевиците от мястото на лечение и арестували тоя генерал,кат си помислили,че е болшевишки агент.После един бой с камшици и.....

    Коментиран от #44

  • 43 Ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Минувач":

    А ти, правиш ли разлика от диктатура и терор, и демокрация, и права? А историята се повтаря така, че си прави сметката на кого се кланяш.....

    Коментиран от #46

  • 44 Ха ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "Точно така":

    И това не е вярно, убит е от болшевиките, или по-точно от предшествениците на Путин!

    Коментиран от #45

  • 45 Или тоя Димитриев

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "Ха ха ха":

    надушил накъде задухал вятърът,се поставя в служба на болшевиците(както и колегата си от Свищов Симеон Ванков).Но за разлика от Ванков,който е постоянно в Петроград,Димитриев е в зона,която попада в ръцете на барон Врангел.И разбивайки болшевиците там в града,където се е установил Димитриев(имаше във Уикипедия цяла статия,в последствие премахната),арестували Димитриев и му теглили един бой с камшици.А от това и починал.

    Коментиран от #49

  • 46 Минувач

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "Ха ха ха":

    Аз се кланям само и единствено на България. Русия не ме интересува, правела и и изключителни неща, правела е и предателства спрямо нас, когато не си изпълнява гаранциите да не ни нападнат Румъния и Турция в междусъюзническата война. Западът също е правел добри неща за нас, но и лоши, които имат превес обаче. Това, на което НЕ симпатизирам е колонизирането на Европа от САЩ и затриването на нашата държава. Не се самозалъгвам с лъскавите западни опаковки по магазините и отворените ЧУЖДИ фабрики, за сметка на закриването на нашата промишленост. Интересуват ме резултатите от всичко, а те не са добри, защото губим най-важното - народа си и икономическата и политическа независимост. Ние чезнем, заради липса на перспектива. Убий образованието и здравеопазването и си убил нацията. Всеки ученик с малко повече акъл, учи после на запад и остава там. Тук населението изпростява и оглупява, както и намалява. Затова не ме слагай под знаменател за Русия, дреме ми, за която и да е друга държава. По-скоро искам да спечелят, за да разбият американското влияние над Европа. Искам силни и независими европейски държави, нещо като Франция на Дьо Гол, искам и ние да мислим не за чужди инвестиции, а за масови държавни инвестиции в чисто наши големи предприятия, в добива на метали и суровини, в енергетика и селско-стопанство. Но в момента всеки наш политик (освен един, може би), всички партии имат основна цел не за нас, а как да се подмажат по-добре на Запада, за да получат одобрени

    Коментиран от #50

  • 47 Минувач

    2 1 Отговор
    ... одобрение и субсидии. А убиването на нашите силни предприятия и енергетика, ни прави слуги за помощи, т.е. субсидии. За мен Русия е просто средството, евентуално, да се разбие този модел чрез проглеждане на водената сега западна политика. Надеждата е в западните народи и все по-честите протести.
  • 48 русофил/туркофил

    2 0 Отговор
    не е разстрелян а накълцан с мотика
  • 49 Ха ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Или тоя Димитриев":

    Прочети пак, много ясно пише - по заповед на председателя на ЧК Георгий Атарбеков
  • 50 Ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Минувач":

    А тебе с тази боза изобщо не мисля да те коментирам!

    Коментиран от #51

  • 51 глеам коригирано навсякъде

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Ха ха ха":

    рус,енглиш и пр.там други.не коментирам,но по симеон радев,когато избягали/избегнали възмездието на стамболовото правителство и военен съд,се монтирали в одеса.посрещнати били като бежанци,но после кат почнали да тунеядстват на гърба на одеското общество и ги прогонили.е,фердинанд след време го направил посланик в петроград,нали искал руснаците да го харесат и признаят.тоя по-скоро е известен като руски агент и предател.не искал да се върне в БГ,понеже е знаел,че някой ще го лиши от живот.
  • 52 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Руски агент, заповядал на артилерията ни да обстрелва "железните шопи" които са били на 20 километра от Истанбул ...сътворил е и един куп други МЕРЗОСТИ.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания