Last news in Fakti

20 Октомври, 2022 04:19 3 957 36

20 октомври 2011 г. Кадафи е екзекутиран - Октомври 2022

  • муамар кадафи-
  • кадафи-
  • либия

С годините Кадафи неколкократно променя своята геополитическа ориентация

20 октомври 2011 г. Кадафи е екзекутиран - Октомври 2022 - 1

На 20 октомври 2011 г. в битка за Сирт е убит лидерът на Джамахирията Муамар Кадафи.

Той е все още жив, когато попада в плен. Във видеоклип, заснет от човек от тълпата и впоследствие излъчен по телевизията, Кадафи изглежда замаян и ранен, докато го издърпват от капака на кола, дърпат го за косата и го притискат към земята. След това той излиза от кадър. Проехтяват изстрели. Това е краят на едно 42-годишно управление.

Всичко започва на 20 октомври малко преди сутрешната молитва. Муамар Кадафи, обграден от няколко десетки верни телохранители и придружен от главнокомандващия Абу Бакр Юнис Джабр, се опитва да избяга на запад от Сирт. Групата обаче не стига далеч.

Междувременно Франция твърди, че е ударила конвоя на диктатора.

Муамар Кадафи е роден на 7 юни 1942 г. в района на град Сирт и е де факто ръководител на Либия от 1 септември 1969 година до 2011 г. От 80-те години на миналия ХХ в. се отказва от официалните постове в държавата и се титулува като „Лидер на Революцията“ в официалните изявления на правителството. Като част от управленческата си програма Кадафи национализира всички частни предприятия, включително селскостопанските площи, петролната индустрия и банките, и позволява развитието само на малък семеен бизнес. По време на управлението си той се опитва да наложи термина „джамахирия“, съчетаващ социалистически виждания с арабски навици и африканска традиция. .

В годините, непосредствено след като взема властта, образът му на бунтовник и военен, лявата му политика срещу Запада и срещу колониализма и несправедливото разпределение на богатствата му дават прякора „арабски Че Гевара“. Предявявайки претенции да бъде наследник на египетския лидер Гамал Абдел Насър като ръководител на панарабисткото и арабското социалистическо движение, между 1972 и 1977 година Кадафи се опитва неведнъж, безуспешно, да обедини Либия с други арабски страни, като Египет, Судан, Сирия и Ирак, с цел формиране на федерация на арабските републики. Кадафи се позиционира и като наследник на Йосип Броз Тито и Джавахарлал Неру в Движението на необвързаните страни и става лидер на тази организация на страните от Третия свят, отхвърлящи както американския капитализъм, така и съветския комунизъм.

С годините Кадафи неколкократно променя своята геополитическа ориентация. В началото неговият режим съхранява близостта с Франция, но впоследствие застава на страната на Съюза на Съветските Социалистически Републики (СССР). Кадафи последователно се обръща към панарабизма, антикомунизма, просъветската политика, панислямизма, войнствения интервенционизъм и панафриканския пацифизъм, превръщайки се в архитект на Африканския съюз.

В началото на XXI в., изоставяйки спонсорството на тероризъм в други страни и програмите си за оръжия за масово поразяване, Кадафи постига реабилитация от западните сили, като страната му от „престъпна държава“ става пълноправен член на т. нар. международна общност, в резултат на което Либия е посетена от водещи политически лица от САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия. Поради своите разнообразни политически възгледи и управление, Кадафи бива възприеман както като революционен лидер и идеалист, така и като непредсказуем и страховит деспот. Последното се потвърждава, след като по негова заповед наши медици са арестувани през 1999 г. и в последствие биват осъдени от няколко съдебни инстанции в Либия по обвинение за умишлено заразяване със СПИН на либийски деца. През 2007 г. с помощта на западни държави е постигнато споразумение за екстрадирането им в България.

С почти 42 години във властта, Кадафи е най-дълго управлявалият арабски ръководител, и сред най-дълго управлявалите ръководители в историята, които не са монарси. Той беше прочут с охраната си от жени-амазонки. Кадафи обичаше да пътува в чужбина с любимата си шатра.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той

    92 15 Отговор
    Прези да го убият,Либия беше идеална държава. Безплатно, образование, безплатно медицинско обслужване, никакви данъци, хубава и етика храна и много пари за хората .
    Убиха го тези, които в момента източват нефтените кладенци в Либия, а народа мизерията.

    Коментиран от #36

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Груйо

    22 58 Отговор
    Добро напомняне за Пухлер, чийто дни също са преброени, а след него започва разпада на РФ
  • 4 АУУУУУ

    17 53 Отговор
    ПУТЛЕР Е СЛЕДВАЩИЯТ.....НО АКО ИМА КЪСМЕТ ...ЩЕ ЗАВЪРШИ КАТО МИЛОШЕВИЧ

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Няма такава държава

    37 19 Отговор

    До коментар #4 от "АУУУУУ":

    Путин!крайно време някои да покаже лицемерното двулично лице на запада ... Негово управление може да е провал откъм Русия начин на живот стандарти и свобода ... Но поне запази честа и морала на мъжа и жената .. запада прогнива ... Много свободия води до упадак на едно общество ...

    Коментиран от #9

  • 9 Така Така

    17 33 Отговор

    До коментар #8 от "Няма такава държава":

    Много свободия води до упадак на едно общество ...

    Отивай в Северна Корея . Там няма свободия

    Коментиран от #12, #30

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 И типично

    16 25 Отговор
    За всеки диктатор изфабрикува обвинения ,и вкара нашите медицински сестри в затвора .
    Но накрая пак запада ,а не Раша
    Помогна да ги освободят .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пловдив

    28 8 Отговор
    Всички комунистически мекерета говореха, за "несправедливото разпределение на богатствата" в капиталистическите страни.Спомням си същите тези необразовани, тъпи и нагли селяци, как "справедливо" ги разпределяха след като вече бяха на власт.
  • 20 ШАЙКА

    39 12 Отговор
    ФРАНЦИЯ???САРКОЗИ УБИЕЦА ПОМНИ ЛИ НЯКОЙ пудела на Рокфелер убиха великия КАДАФИ защото се изказа против долара....
  • 21 Пловдив

    10 29 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Този ген другарю комунист, са го предали пияните руски мужици, като са изнасилвали наред в земите през които са минавали! (най-вероятно и твоя е, от там...!) Между другото, защо още не си на фронта, с винтовка в ръка?! Бързо заминавай, че Володя ще ти се разсърди!

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Урюрвкос

    40 4 Отговор
    навремето имаше сделка вода за нефт но Кадафи построи водопровод и стотици артезиански сонди. Въпреки че ООНето прие резолюция за зона без полети, отбранителния съюз НАТО използва авиация и гръмна кладенците.
  • 25 ПУТИН,,,,,,

    5 22 Отговор
    Е следващият.....
  • 26 Днешна Либия

    35 6 Отговор
    е истинското лице на Запада.
    Отиват, разрушават и гепят.
  • 27 глоги

    13 1 Отговор
    Той е все още жив, когато попада в пленен. В ПЛЕН,А НЕ В ПЛЕНЕН.
  • 28 Либийски Отблясъци 2011

    23 1 Отговор
    Путин: "Резолюцията на ООН (зона забранена за полети) не Ви дава право да преследвате Кадафи"; Хилари: "Дойдох, видях, убиха го (Кадафи)"; Путин (на финала с Либия): Ясно е, че трябва да се въоръжаваме.............Та, така се "ковеше" днешната напрегната ситуация по време на Новия Световен Ред с активното участие на НАТО и всякакви там атлантически ястреби. Междувпрочем, Либия понастоящем е "разнебитена", а носталгията на либийците по Кадафи трудно преодолима
  • 29 сичко ясно

    12 2 Отговор
    само се спестява да се каже кой го уби. Като при бомбите над Хирошима

    Коментиран от #33

  • 30 Няма такава държава

    16 3 Отговор

    До коментар #9 от "Така Така":

    Прави разлика между свободия и свобода... Оня ден гледах документален филм за гетата в Америка по зле и от ромските махали ... Пълно с най пропадналите хора в обществото и всеки си прави каквото си иска полицията си затваря очите... Мизерията е пълна ... Надрусани се влачат по улиците без да знаят къде са .. и това е американската мечта

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 За протокола

    8 3 Отговор

    До коментар #30 от "Няма такава държава":

    Това е американска реалност. А мечтата е нещо друго...

    Коментиран от #34

  • 33 Я стига глупости

    4 9 Отговор

    До коментар #29 от "сичко ясно":

    Японците избиха милиони азиатци по време на войната, а сега рев що ги били бомбардирали. Този същия Кадафи изби два града в Либия с химическо оръжие, както Садам в Ирак също унищожи един град с кюрди.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Aлфа Bълкът

    0 0 Отговор
    Не само, не само...😏 🤫
  • 36 американец троцкист

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Той":

    Малко е по-различно, но си някъде близко до истината.Убиха го тези, които искаха И овладяха централната банка на Либия, която беше една от малкото все още неовладяни в мрежата от централни банки в света. Нефта е само бонус.