Last news in Fakti

19 Октомври, 2022 06:08 820 1

Възможни са избори в Северна Ирландия преди Коледа

  • северна ирландия-
  • великобритания-
  • избори

Британският министър Крис Хийтън-Харис намекна за избори на 8 или 15 декември

Възможни са избори в Северна Ирландия преди Коледа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Северна Ирландия е възможно да бъдат проведени избори за парламент преди Коледа, ако подялбата на властта в провинцията не бъде възстановена до 10 дни, потвърдиха от британското правителство.

Британският министър за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис намекна за избори на 8 или 15 декември по време на отчета му в парламента за събитията в провинцията. Това ще бъдат втори избори в Северна Ирландия за тази година. Хийтън-Харис заяви пред депутатите, че се опитва "да омайва и да убеди всички" да се завърнат в Стормонт (Северноирландския парламент) до крайния срок 28 октомври. Това обаче изглежда нереалистично, защото Демократичната юнионистка партия продължава да бойкотира Протокола за Северна Ирландия и отказва участие в подялбата на властта.

Правителството на Северна Ирландия не функционира от февруари, когато юнионистите изтеглиха представителите си, включително първия министър, в знак на протест срещу Протокола, който изисква проверка на стоките, влизащи в провинцията от останалата част на Обединеното кралство. Юнионистите продължиха бойкота след изборите през май, в които те бяха изпреварени за първи път от републиканците от "Шин Фейн".

По закон, ако до 6 месеца от изборите не бъде подновена подялбата на властта, министърът за Северна Ирландия е длъжен да свика нови избори.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Заядливец

    0 1 Отговор
    Този паметник на Ленин ли е?
Новини по държави: