Украйна, която забранява отглеждането на генетично модифицирани култури, планира да преразгледа законодателството си в отговор на разрастващия се незаконен пазар, съобщава "Ройтерс".

От Министерството на земеделието обаче уточниха, че все още няма решение дали забраната да се затегне, или да бъде смекчена.

Украйна е водещ износител на селскостопански продукти в света и несигурността относно генетично модифицираните култури може да засегне доставките до страни, където тези продукти са забранени.

Киев прие закон за генетично модифицираните организми (ГМО) през 2007 г., но той не съдържа механизми за контрол и има голям брой несъответствия, отбелязват от министерството.

"Де юре нямаме ГМО: те не се произвеждат, отглеждат и използват. А де факто през последните години в страната се формира сенчест пазар на ГМО продукти, който е извън всякакъв контрол", допълват от ведомството.

Посочва се, че това нарушава интересите и правата на потребителите, които не знаят какво консумират. Също така застрашава репутацията и статута на страната като основен износител на селскостопански продукти от растителен произход.

Украйна трябва да гарантира справедливи търговски и икономически отношения, подчертават от земеделското министерство.

Украинският заместник-министър на земеделието Тарас Висоцки заяви, че новото законодателство трябва да бъде ясно разписано и всеки трябва да разбира правилата по отношение на изпитването, оценката на въздействието и заплахата от ГМО.

Нашата цел е на първо място да разпишем ясно процедурата, а след това да вземем политическо решение - какви ограничения или гаранции, задължения или забрани да се въведат, обясни той.

Украйна е сред основните производители и износители на зърнени култури, маслодайни семена и растителни масла в света.

Източник: "Ройтерс"