Last news in Fakti

21 Октомври, 2022 13:30 972 14

Пфайзер вдига четворно цената на COVID-ваксината в САЩ

  • covid-19 ваксини-
  • ваксинация за коронавирус-
  • сащ

Компанията "Пфайзер" очаква да увеличи приблизително четири пъти цената на своята ваксина срещу COVID-19 в САЩ до около 110 до 130 долара за доза

Пфайзер вдига четворно цената на COVID-ваксината в САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Компанията "Пфайзер" очаква да увеличи приблизително четири пъти цената на своята ваксина срещу COVID-19 в САЩ до около 110 до 130 долара за доза след изтичането на текущата програма за покупки на правителството на Съединените щати, каза в четвъртък изпълнителният директор на компанията Анджела Лукин, цитирана от Ройтерс.

Лукин каза, че очаква ваксината - която в момента се предоставя безплатно на всички от правителството да се предоставя безплатно само на хора, които имат частна или платена от държавата здравна застраховка.

Ройтерс по-рано в четвъртък съобщи, че американският пазар очаква такива скокове на цените поради слабото търсене на ваксини срещу COVID-19, което означава, че производителите на ваксини ще трябва да повишат цените, за да изпълнят прогнозите за приходите за 2023 г. и след това.

В момента правителството на САЩ плаща около 30 долара на доза на "Пфайзер" и немския партньор "Бионтех". През 2023 г. се очаква пазарът да премине към частно застраховане, след като изтече извънредното положение заради коронавируса в САЩ.

"Ние сме уверени, че цената на ваксината срещу COVID-19 в САЩ отразява цялостната ѝ ефективност на разходите и гарантира, че цената няма да бъде пречка за достъпа на пациентите", каза Лукин.

Все още не е ясно какъв достъп до ваксината ще имат хората без здравни осигуровки.

"Пфайзер" заяви, че очаква пазарът на COVID-19 да бъде с размера на пазара на противогрипните ваксини на годишна база за възрастни, но че изграждането на педиатричния пазар ще отнеме повече време въз основа на направените досега ваксини.

Досега пускането в САЩ на актуализирани бустерни ваксини срещу COVID-19, които са насочени както към оригиналния щам на коронавирус, така и към щама Омикрон, изостава от миналогодишния процент, въпреки че повече хора отговарят на условията за ваксините.

Около 14,8 милиона души в САЩ са получили бустерна ваксина през първите шест седмици от пускането на новите ваксини. През първите шест седмици от кампанията за реваксинация през 2021 г. над 22 милиона души получиха третата си ваксина, въпреки че само по-възрастни и хора с отслабен имунитет отговаряха на условията към този момент.

Лукин каза, че не очаква закупуването на ваксините да се прехвърли към частния сектор до първото тримесечие на 2023 г. "най-рано". Този ход зависи от изчерпването на договорените с правителството доставки.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пучо Капучо

    30 0 Отговор
    Фашизъм, брат, фашизъм...в най-чистата му и уродлива форма.
  • 2 Гост

    20 0 Отговор
    Що така? Виаграта не върви ли? Аз редовно купувам.
  • 3 Сталин

    29 1 Отговор
    Всичкия добитък който се е инжектирал с ""ковид ваксини"" са вече радиоактивни мутанти.Умните хора които не са се инжектирали с тези л@ йна да спазват 2 метра дистанция от тези ковид зомбита защото те отделят радиоактивен протеин
  • 4 Лост

    15 0 Отговор
    Къде мога да продам моите?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Теле

    17 0 Отговор
    По добре да измислят как да си правят нафта
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пешо

    13 0 Отговор
    Нали сега продават на руската армия виагра?!Не е ли под санкция?Тази Лайн ,пак ще забогатява още повече.Голяма далавера се върти.Тези хуманисти от Фащ!!!Евтина газ, евтини ваксини, евтин петрол и всичко за хората по света, за да живеят още по-добре.Да живее фащ и нато ,хуманисти към по-добър свят за плебса.
  • 9 Един от многото

    12 1 Отговор
    Дреме ми. Бустерирайте се
  • 10 сороснерес

    20 0 Отговор
    На американци да бият и сто бустера ,все ми едно.., впрочем не ми пука за никой,който доброволно сложил тези гадости..а на други под натиск..да търсят съдебна отговорност от тези компании..НО няма как, защото с подписа си признаваш че си доброволно отказал си от право да ги съдиш..и нямаш никакви финансови претенции ако гушнеш букета..В Италия пак бум на болестта от ковид..а у ж там поголовно бяха ваксинирани..МАНИПУЛАЦИЯ..Продължаваме подмяната..
  • 11 ⚜️Просветен⚜️

    9 0 Отговор
    Закона за търсенето и предлагането гласи, че при спад в търсенето се намаля цената, а шушумигите от фазер, те щели да вдигнат цените четворно! А когато абсолютно никой не желае ваксина, ще вдигнат цените стократно!

    Коментиран от #14

  • 12 Тая

    9 0 Отговор
    Хахаха все едно да вдигне цената на камъните по пътя....
  • 13 Вирус

    8 0 Отговор
    Що така бе миме нали бяха загрижени за нашето и общественото здраве хахаха цирк пълен
  • 14 Жорето

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "⚜️Просветен⚜️":

    Заложени огромни комисионни за държавен служител, които ще плати с държавни пари.