Last news in Fakti

21 Октомври, 2022 15:00 856 1

Най-малко 100 убити при антиправителствен протест в Чад

  • чад-
  • сблъсъци -
  • полиция-
  • антиправителствен протест-
  • нджамена

Най-малко 100 души бяха убити в Чад при сблъсъци с полицията по време на неразрешен антиправителствен протест

Най-малко 100 убити при антиправителствен протест в Чад - 1
Снимка: Shutterstock

Най-малко 100 души бяха убити в Чад при сблъсъци с полицията по време на неразрешен антиправителствен протест. Хиляди хора излязоха вчера по улиците на столицата Нджамена въпреки забраната, за да изразят недоволството си от преходното военно правителство, което не успя да предаде властта в ръцете на цивилно правителство, предаде ДПА.

Полицията използва сълзотворен газ, за ​​да разпръсне участниците в демонстрацията. Според кореспондент на медията в града е отекнала стрелба. Около 300 души са ранени, каза на пресконференция премиерът Салех Кебзабо. Протестиращите са блокирали пътища и са палили гуми.

Съобщава се за протести в още три града. Според Кебзабо става въпрос за въоръжен бунт, който силите за сигурност е трябвало да потушат. Премиерът наложи вечерен час от полунощ до 6,00 ч.

Африканският съюз осъди проявата на насилие и каза, че има информация за жертви, без да посочва конкретни данни.

В изявление френското външно министерство съобщи за "използване на смъртоносни оръжия срещу демонстранти", без да дава допълнителна информация. Франция отрече да е замесена в случващото се в Чад. В интернет, най-вече в социалните мрежи, се разпространяват твърдения, че временният президент на Чад Махамат Идрис Деби се ползва с подкрепата на Франция.

Сблъсъците се разразиха след като Идрис Деби, председател на Преходния военен съвет, каза, че ще минат още две години, докато гражданите получат правото да поемат управлението. Деби положи клетва преди малко повече от седмица.

Чад, чието население тъне в бедност, при все че страната е богата на петрол, се намира в политически преход след смъртта през април 2021 г. на дългогодишния бивш президент Идрис Деби - баща на настоящия временен президент. Лидерът беше убит от бунтовници, които искаха да свалят правителството му.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Котка ученият

    2 0 Отговор
    В резултат на природните бедствия в Чад загива и без това слабата реколта, а войната на НАТО с Русия слага край на слабите надежди да не умрем от глад.