Last news in Fakti

21 Октомври, 2022 21:57 1 535 14

Бившият съветник на Тръмп получи четири месеца затвор

  • тръмп-
  • съветник-
  • стив банън-
  • затвор-
  • капитолия

По време на изслушването за определяне на наказанието съдът нареди на Банън и да плати глоба в размер на 6500 долара

Бившият съветник на Тръмп получи четири месеца затвор - 1
Източник: БГНЕС

Стив Банън, една от най-известните фигури в американската десница и някогашен стратег на бившия президент Донлад Тръмп, бе осъден на четири месеца затвор за отказ да съдейства на разследването на Конгреса на САЩ във връзка с щурма на Капитолия от 6 януари от привържениците на Тръмп, предаде Ройтерс.

По време на изслушването за определяне на наказанието съдът нареди на Банън и да плати глоба в размер на 6500 долара.

През юли Банън беше признат за виновен по обвинение в две точки за проява на неуважение към Конгреса. Конгресмените го бяха извикали на изслушване, на което той имаше възможност да се яви чрез писмени показания или лично. Всяка от двете точки на обвинителния акт носи от един месец до една година лишаване от свобода и глоба в размер до 100 000 долара.

В понеделник прокуратурата поиска от съда присъда от шест месеца затвор, а адвокатите на Банън настояваха за пробация, съобщи БТА.

Шейсет и осем годишният Банън беше един от най-важните съветници на републиканеца Тръмп по време на успешната му кандидат-президентска кампания през 2016 г. Впоследствие вече в Белия дом той стана и негов главен стратег, но през 2017 г. изпадна в немилост и беше освободен от длъжност.

Тезата на защитата беше, че по препоръка на адвокатите си Банън не се е отзовал на призовката на Конгреса, защото Тръмп като президент е задействал свое правомощие в сферата на изпълнителната власт, позволяващо му да запази конфиденциалния характер на част от кореспонденцията на Белия дом.

Според комисията, разследваща щурма на Капитолия от 6 януари, Банън е разговарял поне два пъти с Тръмп в деня преди атаката срещу Конгреса, участвал е в оперативка в хотел във Вашингтон, а в десния си подкаст е произнесъл репликата: "Утре сякаш ще се отвори адът".

В хода на делото прокуратурата доведе само двама свидетели, а защитата на Банън нито един. Самият той избра да не дава показания пред съда.

Адвокатите му заявиха, че ще обжалват.

Днешната присъда не слага край на съдебните неволи на Банън. През септември съд в щата Ню Йорк го призна за виновен в пране на пари и престъпен заговор, след като прокуратурата го обвини, че е въвел в заблуждение дарители, за да дадат пари за обещаната от Тръмп стена по границата с Мексико. Банън, който не се призна за виновен, е заплашен от до 15 години затвор, ако бъде признат за виновен по тези обвинения. Миналата година той беше помилван от Тръмп по сходно обвинение.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    8 13 Отговор
    Браво

    Коментиран от #12, #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Исторически парк

    25 3 Отговор
    Памперсът бай дън мачка инакомислещите!

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 SDEЧЕВ

    2 4 Отговор
    Браво на моя Бог Банън
  • 8 SDEЧЕВ

    22 4 Отговор
    Този пич е най големия медиен стратег за всички времена,последовател съм му.Направи от аутсайдера Тръмп Президент. Долните демократи войнолюбци бяха в потрес ,как ги заличи.После гласуване по пощата,нарочно сваляне на охраната на Капитолия за да нахлуят провокаторите. Голяма гад са това Американските Демократи.Тръмп щеше да принуди клоуна Зеленски да спазва Минските договори и вие си знаете. ДБ СА МЕСТНИТЕ ВОЙНОЛЮБЦИ
  • 9 сноу

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Исторически парк":

    Не е дъртия ..курабията и халоситу,а зад тях се крие илъриту
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Демократ

    4 8 Отговор
    Така работят институциите в развитите държави. Дори овластените идиоти не могат да прецакат държавата.
  • 12 ИЗБОРИТЕ ИДВАТ

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Изборите идват. Джендерократите знаят, че губят и вече са отчаяни в ходовете си. "Щурмът на Капитолия" беше 1000 души на протест, пуснати умишлено от полицията вътре в сградата по нареждане на джендерократите.











    😉
  • 13 Само напомням

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    След изборите идва импийчмънт за Джо Бакдън и затвор за Хънтър Байдън, Антъни Фаучи, Бурла и компания.








    😉
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    А в БЪЛГАРИЯ кога ще има осъден ПОЛИТИК